Registreeru
Sequence ID: 5
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Rgs 19

    JAV centrinis bankas pirmą kartą nuo 2020 metų sumažino bazines palūkanas (papildytas)

    2024 Rgs 18 21:40 |Category:  Cover news with delay

    JAV centrinis bankas pirmą kartą nuo 2020 metų sumažino bazines palūkanas (papildytas)

    papildyta nuo 4-os pastraipos

    Vašingtonas, rugsėjo 18 d. (AFP-BNS). Jungtinių Valstijų Federalinio rezervo sistema (FRS) trečiadienį sumažino savo pagrindinę skolinimo palūkanų normą puse procentinio punkto.

    Normą JAV centrinis bankas apkarpė pirmą kartą nuo pandemijos laikų, smarkiai sumažinęs skolinimosi kainas prieš lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

    FRS pinigų politikos formuotojai 11 balsų prieš vieną pritarė tam, kad JAV centrinio banko bazinė skolinimo palūkanų norma būtų sumažinta iki 4,75–5,00 proc., rašoma FRS paskelbtame pranešime.

    Jie taip pat numatė dar kartą sumažinti normą puse procentinio punkto iki šių metų pabaigos ir papildomai iš viso vienu procentiniu punktu 2025 metais.

    Likus mažiau nei dviem mėnesiams iki JAV prezidento rinkimų, šis FRS sprendimas turės įtakos palūkanų normoms, kurias komerciniai bankai taiko teikdami paskolas vartotojams ir verslui, taigi sumažės skolinimosi kainos, pradedant būsto paskolomis ir baigiant kredito kortelėmis.

    FRS pranešime nurodė, kad palūkanų normas nustatantis centrinio banko komitetas „įgijo didesnį pasitikėjimą, kad infliacija tvariai juda link 2 proc., ir mano, kad rizika, kylanti siekiant užimtumo ir infliacijos tikslų, yra apytikriai subalansuota“.

    Kongresas centriniam bankui yra suteikęs dvigubą mandatą – nepriklausomai veikti sprendžiant ir infliacijos, ir užimtumo problemas.

    Kartu su sprendimu dėl palūkanų normų FRS paskelbė ir atnaujintas ekonomines prognozes, pagal kurias, remiantis pinigų politikos formuotojų projekcijų mediana, nedarbo lygis šių metų ketvirtąjį ketvirtį sudarys vidutiniškai 4,4 proc., nors dar birželį buvo prognozuotas 4 proc. rodiklis.

    Pinigų politikos formuotojai taip pat numato, kad metinė bendroji infliacija sieks 2,3 proc. ir bus kiek mažesnė negu buvo prognozuota birželį.

    [email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor