Registreeru
Sequence ID: 2
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Rgs 19

    Šiaurės Korėja teigia išbandžiusi balistinę raketą su itin didele kovine galvute

    2024 Rgs 19 08:30 |Category:  Cover news with delay

    Šiaurės Korėja teigia išbandžiusi balistinę raketą su itin didele kovine galvute

    Seulas, rugsėjo 19 d. (AFP-BNS). Šiaurės Korėja ketvirtadienį pareiškė, kad jos naujausias ginklų bandymas buvo skirtas išmėginti naujo tipo taktinę balistinę raketą, galinčią nešti itin didelę kovinę galvutę, ir strateginę sparnuotąją raketą.

    Oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pranešė, kad šalies lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) „vadovavo naujo tipo taktinės balistinės raketos „Hwasongpho-11-Da-4.5“ ir patobulintos strateginės sparnuotosios raketos bandymams“.

    Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno režimas šiemet paleido dešimtis raketų. Tai dalis bandymų, kurie, ekspertų teigimu, gali būti susiję su įtariamu neteisėtu Šiaurės Korėjos ginklų tiekimu sąjungininkei Rusijai, kad ši juos panaudotų Ukrainoje.

    „Pagal projektą į naujo tipo taktinę balistinę raketą buvo įmontuota 4,5 tonažo itin didelė įprastinė kovinė galvutė“, – nurodė KCNA. 

    Šiaurės Korėja „taip pat atliko strateginės sparnuotosios raketos, labai patobulintos koviniams tikslams, bandymą“, priduriama pranešime.

    Seulo kariuomenė trečiadienį pranešė, kad kaimyninė šalis paleido trumpojo nuotolio balistinių raketų, nuskriejusių apie 400 km į rytus nuo Korėjos pusiasalio.

    Paleidimo „tikslas buvo patikrinti pataikymo tikslumą vidutiniu 320 km nuotoliu ir itin didelės kovinės galvutės sprogstamąją galią“, paskelbė KCNA.

    Anot Kim Jong Uno, toks bandymas buvo būtinas „valstybės saugumo aplinkai“.

    „Karinė ir politinė situacija regione (...) rodo, kad karinių savigynos pajėgumų stiprinimas turėtų būti svarbiausias dalykas“, – jo žodžius citavo KCNA.

    Pchenjanas neigia siunčiantis ginklus Rusijai ir taip pažeidžiantis sankcijas. Tačiau, diplomatinėms pastangoms atsidūrus aklavietėje, šiemet jis paskelbė Pietų Korėją savo šalies pagrindiniu priešu ir neseniai perkėlė į pasienį ginklų, galinčių nešti branduolines kovines galvutes. 

    Šiaurės Korėja pastaruoju metu stiprino karinius ryšius su Rusija. Birželį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė retą vizitą į Pchenjaną, kur su Kim Jong Unu pasirašė abipusės gynybos paktą.

    Praėjusį savaitgalį Kim Jong Unas Pchenjane priėmė Rusijos saugumo tarybos sekretorių Sergejų Šoigu, o šią savaitę į Rusiją išsiuntė savo užsienio reikalų ministrę. 

    Šiaurės Korėja taip pat rengiasi spalį įvyksiančiam parlamento posėdžiui. Jame tikriausiai bus patvirtintos priemonės, galinčios padidinti įtampą su Pietų Korėja, įskaitant priešiškų abiejų šalių santykių sąvokos įtraukimą į šalies konstituciją.

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor