Registreeru
Sequence ID: 5
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Rgs 19

    Reikėtų ne Regionų, o Viešojo valdymo ministerijos, sako I. Šimonytė ir A. Bilotaitė

    2024 Rgs 19 12:20 |Category:  Cover news with delay

    Reikėtų ne Regionų, o Viešojo valdymo ministerijos, sako I. Šimonytė ir A. Bilotaitė

    Vilnius, rugsėjo 19 d. (BNS). Prezidentui Gitanui Nausėdai iškėlus Regionų ministerijos steigimo idėją, premjerė ir vidaus reikalų ministrė teigia, kad reikėtų žiūrėti plačiau ir galvoti apie Viešojo valdymo ministerijos kūrimą.

    „Sakyčiau, kad ne tiek Regionų ministerija, bet galbūt Viešojo valdymo ministerija (galėtų būti steigiama – BNS), nes turbūt tokia ministerija galėtų apimti politinę atsakomybę ne tik už savivaldybių reikalus ar regionų reikalus, bet taip pat už viešąjį valdymą, valstybės tarnybą ir panašius klausimus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Ingrida Šimonytė.

    Šiuo metu regionų klausimus kuruoja Vidaus reikalų ministerija (VRM).

    „Manau, kad tikrai gali būti svarstoma ir galima rasti kokią nors formą, atsakomybių portfelį, kuris galėtų būti sutelktas vienoje institucijoje, nuimant dalį užduočių nuo VRM, kuri tikrai turi dabar turbūt vieną iš sunkiausių ir plačiausio spektro atsakomybių“, – teigė Vyriausybės vadovė.

    Ji priminė, kad Lietuvoje jau veikė panaši ministerija – Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų. 

    Ji įkurta 1996 metais ir panaikinta nuo 2001-ųjų.

    „Ji buvo panaikinta, ir aš nemanau, kad tai buvo labai išmintingas sprendimas. Dabar ją būtų galima atkurti, atsiradus galbūt ir kitoms atsakomybėms“, – sakė I. Šimonytė.

    Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, steigti tik Regionų ministeriją būtų neracionalu valstybės resursų požiūriu.

    „Žiūrint į perspektyvą, tai, ką siūlo prezidentas, sakyčiau, labai siauras požiūris, jeigu galvotume tik apie atskirą Regionų ministeriją, atsakingą už regionų politiką. Yra ir kitos sritys, susijusios su viešuoju valdymu, tai yra ir valstybės tarnyba, ir viešasis administravimas, ir atsakomybė už savivaldą ir regionus“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė ji.

    „Žiūrint valstybiškai, galvojant apie efektyvų valstybės resursų naudojimą, efektyvų biurokratijos aparato turėjimo modelį, matyt, reikėtų svarstyti apie ministeriją, kuri atsakinga būtų už viešąjį valdymą plačiąja prasme, ir tos ministerijos viena iš atsakomybių galėtų būti būtent regionų politika“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

    Ji pripažino, kad dabar VRM ne visuomet užtenka dėmesio regionų politikai, nes prioritetas teikiamas skubių ekstremalių situacijų sprendimui.

    „Įvairiausių situacijų kasdien nutinka, kurios nėra planuotos, ir į jas būtina nedelsiant reaguoti, akivaizdu, kad dėmesio tada tenka daugiau šitoms sritims“, – teigė ministrė.

    Kita vertus, ji sakė, kad regionų reikalai apima daug sričių, kurias kuruoja kitos ministerijos, pavyzdžiui, švietimas, sveikatos apsauga, susisiekimas, todėl būtų naudinga turėti instituciją, kuri koordinuotų visus klausimus.

    Šalies vadovas trečiadienį Regionų forumo metu pasiūlė steigti ministeriją, kuri rūpintųsi regioninės politikos formavimu, regioninių tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimu bei nacionalinio lygmens koordinavimu tarp ministerijų. Jis taip pat teigė nematantis pagrindo visas valstybės įstaigas ir toliau koncentruoti Vilniuje. 

    Autorė Jūratė Skėrytė

    [email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor