Registreeru
Sequence ID: 1
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Rgs 19

    M. Sinkevičius turės trauktis iš Seimo rinkimų ir mero pareigų, sako R. Budbergytė (dar papildytas)

    2024 Rgs 19 13:49 |Category:  Cover news with delay

    M. Sinkevičius turės trauktis iš Seimo rinkimų ir mero pareigų, sako R. Budbergytė (dar papildytas)

    dar papildyta, naujos 6-7, 9-10 pastraipos

    Vilnius, rugsėjo 19 d. (BNS).  Apeliaciniam teismui ketvirtadienį palikus galioti apkaltinamąjį nuosprendį Jonavos rajono vadovui Mindaugui Sinkevičiui, šis turės trauktis iš Seimo rinkimų ir mero pareigų.

    Tai ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

    „Kadangi apeliacinės instancijos nutartis turi būti nedelsiant vykdoma, žinoma, apgailestaujame, bet jisai turės pasitraukti ir iš mūsų partijos rinkimų sąrašo, na, ir taip pat iš mero pareigų“, – kalbėjo socialdemokratė.

    „Teismo sprendimas yra gerbtinas, jis turi būti vykdomas. Mes tikėjomės daugiau to proporcingumo, nes tų žmonių, kurie, kaip sakoma, turėjo reikalų su „čekiukais“, su teisėsauga, labai nemažai, bet ne visų atžvilgiu reiškia tokia, kaip sakoma, griežta sankcija“, – pridūrė ji.

    Po pateiktų kaltinimus M. Sinkevičius pernai lapkritį sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, tačiau yra įrašytas į šios partijos spalį vyksiančių Seimo rinkimų sąrašą 141 numeriu.

    Frakcijos seniūnė teigė, jog klausimo apie politiko pasitraukimą iš partijos socialdemokratai nesvarstė. Tą, pasak jos, daryti – per anksti.

    „Vyriausioji rinkimų komisija iš tiesų priims sprendimą, kad jisai negali dalyvauti Seimo rinkimų sąrašuose. O toliau – kaip Mindaugas pats nuspręs. Panašiai kaip Monika Navickienė, ar ne? Žiūrėkit, į Seimo rinkimus nebėjo, o toliau galbūt iš partijos nesiruošia išstoti, ar ne? Čia yra kiekvieno politiko vidinis apsisprendimas“, – teigė ji.

    R. Budbergytės teigimu, M. Sinkevičius elgėsi garbingai nuo proceso pradžios, o partijai nuo pirmos dienos atrodė, kad bausmė yra neproporcingai didelė, per griežta.

    Parlamentarė pažymėjo tikinti, jog politikas neužvers puslapio politinėje karjeroje.

    „Gaila, kad visuomenė negali tuo klausimu pasisakyti, išreikšti pasitikėjimą Seimo rinkimų atveju, kai jisai dalyvautų Seimo rinkimuose. Kaip visuomenė mūsų vertina visus tuos dalykus“, – sakė ji.

    Apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus skundą ir paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą, kuriuo politikas „čekiukų“ byloje pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo.

    Po šio sprendimo M. Sinkevičius taip pat lieka kaltu dėl dokumento suklastojimo ir turto pasisavinimo, pasinaudojant jam skirtomis savivaldos išmokomis.

    Politikui skirta 12,5 tūkst. eurų bauda ir draudimas trejus metus eiti pareigas valstybės institucijose, tarp jų – ir būti meru. Teismo nuosprendį M. Sinkevičius gali skųsti, tačiau jis įsigalioja iš karto, tad politikui teks trauktis iš Jonavos mero pareigų. 

    Jis buvo kaltinimas, kad 2019–2023 metais būdamas tarybos nariu ir meru savivaldybės administracijai padarė 1487 eurų dydžio turtinės, taip pat neturtinės žalos pakirtus pasitikėjimą mero institucija.

    Jonavos meras kaltintas suklastojęs 16 dokumentų, juose įtvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis apie pirkinius, nesusijusius su tarybos nario veikla. 

    Politikas apeliaciniam teismo sprendimą gali skųsti aukštesnės instancijos teismui.

    Autoriai: Jūratė Skėrytė, Paulius Perminas

    [email protected], Lietuvos naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor