Registreeru
Sequence ID: 8
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Rgs 19

    TEA: ateinanti žiema bus didžiausias išbandymas Ukrainos energetinei sistemai

    2024 Rgs 19 15:43 |Category:  Cover news with delay

    TEA: ateinanti žiema bus didžiausias išbandymas Ukrainos energetinei sistemai

    Paryžius, rugsėjo 19 d. (AFP-BNS). Ateinanti žiema bus didžiausias išbandymas Ukrainos energetinei sistemai nuo Rusijos plataus masto invazijos pradžios, nes šalyje sunaikinta ar apgadinta daug elektrinių, ketvirtadienį įspėjo Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).

    Pateikdama 10 punktų planą, kaip Ukrainai alinamo karo sąlygomis užtikrinti savo energetinį saugumą, TEA taip pat įspėjo dėl problemų kaimyninei Moldovai, kai Ukraina nuo 2024-ųjų pabaigos nebeleis rusiškų gamtinių dujų tranzito.

    „Ukrainos energijos sistema atlaikė dvi pastarąsias žiemas (...), bet ši žiema bus (...) rūsčiausias išbandymas“, – sakė TEA vadovas Fatihas Birolis.

    TEA ataskaitoje sakoma, kad 2022 ir 2023 metais „maždaug pusė Ukrainos energijos gamybos pajėgumų buvo arba perimti Rusijos pajėgų, arba sunaikinti, arba apgadinti, o maždaug pusė didelių tinklo pastočių buvo apgadintos raketų ir dronų“.

    Nuo Rusijos invazijos pradžios Ukraina prarado daugiau kaip du trečdalius savo elektros gamybos pajėgumų ir TEA atkreipia dėmesį į „žiojėjantį atotrūkį tarp turimo elektros tiekimo ir paklausos piko metu“.

    TEA paragino Europos šalis sparčiau tiekti įrangą ir dalis, kad būtų galima atstatyti apgadintus objektus, taip pat priemones šiems objektams nuo dronų apsaugoti.

    Šilumos tiekimas

    Vasarą, kai energijos paprastai suvartojama mažiau, Ukrainos elektros gamybos pajėgumai jau buvo daugiau kaip dviem gigavatais mažesni už poreikį piko metu (12 gigavatų).

    Žiemą, kai reikia šildyti būstus, didėjant energijos poreikiui, paklausa piko metu gali išaugti iki beveik 19 gigavatų, prognozuoja TEA.

    „Sunkumai, kuriuos galima ištverti vasaros mėnesiais, gali tapti nepakeliami pradėjus kristi temperatūrai ir trinkant šilumos bei vandens tiekimui“, – sakoma ataskaitoje.

    TEA teigimu, elektrinėms, kurios nukentėjo nuo rusų atakų ar yra užimtos rusų karių, pavyzdžiui, Zaporižios atominei elektrinei, skubiai reikia remonto, be to, reikia stiprinti ypatingos svarbos infrastruktūros fizinę ir IT apsaugą.

    TEA taip pat rekomenduoja didinti elektros ir gamtinių dujų importo iš Europos Sąjungos (ES) pajėgumus, spartinti elektros gamybos decentralizaciją ir daugiau investuoti į energetinį efektyvumą.

    Būtinus remonto darbus ir atnaujinimus agentūra vertina 30 mlrd. dolerių (27 mlrd. eurų).

    Susirūpinimas dėl Moldovos

    TEA ataskaitoje įspėjama, kad taip pat gali nukentėti kaimyninės Moldovos energetinis saugumas.

    Daugiausiai elektros Moldova gauna iš vienintelės dujomis kūrenamos elektrinės Rusijos remiamame separatistiniame Padniestrės regione.

    Ši maždaug du trečdalius šaliai reikalingos elektros gaminanti elektrinė daugiausia kūrenama per Ukrainą importuojamomis rusiškomis gamtinėmis dujomis.

    Tačiau praėjusį mėnesį Kyjivas paskelbė nebeketinantis šių metų pabaigoje pratęsti 2019 metais pasirašyto susitarimo, kuriuo Rusijai leidžiama pumpuoti dujas per Ukrainos teritoriją.

    Tokiu atveju ir elektrinės aprūpinimo dujomis, ir Moldovos energetinio saugumo lauktų „reikšmingą nežinomybė“, sakė TEA.

    Todėl agentūra ragina šalį užsitikrinti tiekimą stiprinant ryšius su kaimynėmis Europoje, „naudingus platesniam regionui“.

    TEA yra viena iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) savarankiškų institucijų. Ji buvo įkurta 1974 metais JAV iniciatyva po 1973-iųjų naftos krizės ir siekia sukurti kolektyvinio energetinio saugumo sistemą, koordinuoti energetikos politikos bei kitus klausimus, skatinti šalių bendradarbiavimą.

    Ukraina nėra visateisė agentūros narė, bet 2022-ųjų liepą prisijungė kaip asocijuotoji narė.

    Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

    [email protected], Užsienio naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor