Registreeru
Sequence ID: 6
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    LIT - Cover - FullwDelay

    2024 Rgs 19

    „Hezbollah“ lyderis: grupuotė patyrė precedento neturintį smūgį  (dar papildytas)

    2024 Rgs 19 19:19 |Category:  Cover news with delay

    „Hezbollah“ lyderis: grupuotė patyrė precedento neturintį smūgį  (dar papildytas)

    papildymai visame tekste

    Beirutas, rugsėjo 19 d. (AP-AFP-BNS). „Hezbollah“ lyderis ketvirtadienį pripažino, kad jo galinga grupuotė patyrė precedento neturintį smūgį, kai per išpuolius, dėl kurių ji kaltina Izraelį, sprogo tūkstančiai grupuotės narių ryšio prietaisų.

    Izraelis iki šiol nekomentavo išpuolių, per kuriuos Libane per dvi dienas žuvo 37 žmonės, o beveik 3 tūkst. buvo sužeisti, tačiau pareiškė, kad išplės savo karo Gazos Ruože mastą ir įtrauks Libano frontą.

    „Šia operacija priešas peržengė visas ribas ir raudonąsias linijas“, – sakė Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala) per savo pirmąjį pasirodymą per televiziją po išpuolių, apkaltinęs Izraelį bandymu „per dvi minutes nužudyti ne mažiau kaip 5 tūkst. žmonių“, suduodant Libano kovotojų grupuotei precedento neturintį smūgį.

    Antradienį ir trečiadienį įvykusius sprogimus, kurie Libane pasėjo paniką, jis pavadino galimu karo veiksmu ir pareiškė, kad Izraelis sulauks „griežto atpildo ir teisingos bausmės ten, kur jos tikisi, ir ten, kur jos nesitiki“.

    Išpuoliai, anot jo, buvo žudynės, kurias būtų galima vertinti kaip karo nusikaltimą arba karo paskelbimą.

    H. Nasrallah taip pat patikino, kad jo grupuotė jau vienuolika mėnesių trunkančias kovas su Izraeliu tęs tol, kol bus pasiektos paliaubos Gazos Ruože.

    „Libano frontas nesustos, kol nesibaigs agresija Gazos Ruože“, nepaisant „viso šio pralieto kraujo“, pažadėjo jis per savo pasirodymą per televiziją.

    Vidaus tyrimas dėl sprogimų

    Kilo klausimų ir spėlionių, iš kur tie prietaisai atsirado ir kaip jie buvo nusiųsti „Hezbollah“.

    H. Nasrallah, kuris kalbėjo iš neatskleistos vietos, sakė, kad jo grupuotė aiškinasi atakos aplinkybes.

    Jis paskelbė, kad dėl šimtų ryšio prietaisų, kuriais grupuotės nariai naudojosi visame Libane, sprogimų pradedamas vidaus tyrimas.

    Ekspertų ir kai kurių Izraelio žiniasklaidos priemonių teigimu, šie išpuoliai turi visus Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ operacijoms būdingus požymius.

    Sustabdyti karą Gazos Ruože

    H. Nasrallah savo kalboje paminėjo Izraelio pareigūnų pažadus grąžinti į namus tūkstančius izraeliečių, kurie dėl susišaudymų per sieną su Libanu buvo priversti palikti savo namus.

    „Jums nepavyks grąžinti šiaurės gyventojų į šiaurę“, – pareiškė jis ir perspėjo, kad „jokia karinė eskalacija, jokios žudynės, jokie nužudymai ir joks visiškas karas negali grąžinti gyventojų į pasienį“.

    „Vienintelis būdas“ grąžinti perkeltuosius gyventojus į šiaurę yra „sustabdyti karą Gazos Ruože“, kalbėjo jis.

    „Hezbollah“ yra palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ sąjungininkė. „Hamas“ pernai spalio 7 dieną surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, sukėlusį daugiausiai aukų pareikalavusį karą Gazos Ruože.

    Iki šiol Izraelis daugiausia dėmesio skyrė Gazos Ruožui.

    Tačiau nuo spalio 8 dienos Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ ir Izraelio pajėgos kone kasdien apsikeičia ugnimi pasienio rajonuose.

    Per šį smurtą Libano pusėje žuvo šimtai žmonių, daugiausia kovotojų, o Izraelio pusėje – dešimtys žmonių.

    Ketvirtadienį „Hezbollah“ vėl paleido ugnį į šiaurės Izraelį, o žydų valstybės kariuomenė paskelbė apie naujus smūgius kovotojų taikiniams Libane.

    [email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

    salvesta:  Send to the Editor