Registreeru
Sequence ID: 2
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Rgs 18

    EK pritarė ES fondų investicijų programos keitimui – dėmesys saugumo ir gynybos įmonėms

    2024 Rgs 13 14:11 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    EK pritarė ES fondų investicijų programos keitimui – dėmesys saugumo ir gynybos įmonėms

    Europos Komisija (EK) pritarė Finansų ministerijos pateiktam 2021-2027 m. Europos Sąjungos (ES) fondų investicijų programos keitimui. Po keitimo atsiveria galimybės gynybos ir saugumo pramonei – mažoms ir vidutinėms bei didelėms įmonėms gauti finansavimą. Šiam tikslui skirta beveik 160 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų.

    „Iki šiol ES fondai gynybos ir saugumo įmonėms nebuvo pasiekiami. Visgi, geopolitiniai iššūkiai suteikė impulsą ES peržiūrėti nusistovėjusias taisykles ir fondų investicijos buvo atvertos ir šiam mūsų nacionaliniam saugumui itin svarbiam sektoriui. Atsižvelgdami į gynybos ir saugumo pramonės poreikį investicijoms, iniciavome pokyčius, kurie, tikimės, sudarys dar patrauklesnes sąlygas verslams drąsiau investuoti į savo projektų įgyvendinimą. Tai leis užtikrinti, kad gynybos ir saugumo srityje veikiančios įmonės taptų inovatyvesnės, konkurencingesnės ir atsparesnės iššūkiams“, – sako finansų viceministrė Vaida Česnulevičiūtė – Markevičienė.

    Atsižvelgiant į geopolitinius iššūkius gynybos inovacijų skatinimas yra viena pagrindinių Lietuvos gynybos pramonės plėtros krypčių.  Po keitimo atsiveria galimybės gynybos ir saugumo pramonei – mažoms ir vidutinėms bei didelėms įmonėms gauti finansavimą paskolų ir dotacijų forma tarptautiškumui skatinti, verslo procesų modernizavimui ir skaitmenizavimui. Verslas galės gauti tiesiogines ILTE (buvusi INVEGA) teikiamas paskolas bei dotacijas. Šiam tikslui skirta beveik 160 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų. Sektoriaus finansavimas leis paskatinti inovacijas ir technologinę pažangą vidaus gynybos pramonėje, kas turės teigiamą poveikį ir kitiems ekonomikos sektoriams.

    Programos pakeitimai taip pat sudarys galimybes žmonėms pasikeisti taršius ir neefektyvius šildymo įrenginius į netaršius ir taip prisidėti prie energetinio efektyvumo tikslų.

    Taip pat programos pakeitimu suteikiama galimybė ne tik privatiems, bet ir viešiesiems kultūros paveldo valdytojams gauti paskolas kultūros paslaugų vykdymui.

    Kultūros paveldo objektų savininkai ir valdytojai jau dabar gali kreiptis į ILTE dėl paskolų. Investicijomis gali būti atnaujinami visi į šalies Kultūros vertybių registrą įtraukti objektai: dvarai, pilys, architektūriniai ir kultūriniai ansambliai ir kt. Šiam tikslui skirta 5,5 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų.

    Šiomis investicijomis skatinama išnaudoti kultūros paveldo objektų atnaujinimo potencialą ekonominei plėtrai – naujų veiklos sričių ir pajamų šaltinių, verslų ir darbo vietų kūrimui bei turizmo vystymui.

    Darnaus judumo srityje siekiant paskatinti viešai prieinamos įkrovimo infrastruktūros plėtrą, sudaromos galimybės savivaldybėse įrengti viešai prieinamą elektromobilių įkrovimo infrastruktūrą privačių žemės sklypų vietose. Taip pat bus finansuojami dviračių ir pėsčiųjų takų infrastruktūros projektai pagal „Darnaus judumo“ miestų planus. Investicijos bus padalintos visiems šalies regionams, kuriuose esančios savivaldybės ES fondų lėšomis pasirengė darnaus judumo planus.

    Kontaktinis asmuo
    Daiva Šalc
    Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė
    LR Finansų ministerija
    852390140
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor