Registreeru
Sequence ID: 2
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Rgs 18

    Studijų pradžia be streso: patarimai iš akademinės ir teisinės perspektyvos

    2024 Rgs 13 14:40 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Studijų pradžia be streso: patarimai iš akademinės ir teisinės perspektyvos

    Atėjus naujiems mokslo metams, daugelis studentų savo kelionę universitete pradeda pirmą kartą. Siekiant užtikrinti sėkmingą šio etapo pradžią, svarbu suprasti tiek akademinius reikalavimus, tiek studentų teises ir pareigas. Apie tai, kaip geriausiai pasiruošti studijoms, kalbiname Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Strateginės partnerystės centro direktorę dr. Mileną Seržantę. Iš teisinės pusės situaciją komentuoja advokatų profesinės bendrijos Noewe Legal teisininkas, advokato padėjėjas Lukas Seržantas. 

    Pateikiame žingsnis po žingsnio vadovą, kuris padės pirmakursiams sklandžiai pradėti studijas universitete, tiek iš akademinės perspektyvos, tiek teisiniu aspektu:

    1. Pasitikrinkite prisijungimus prie universiteto sistemų

    Anot dr. Milenos Seržantės, pirmasis žingsnis sklandžiai pradėti studijas yra užtikrinti, kad turite veikiančią prieigą prie visų universiteto sistemų. Tai apima prisijungimą prie universiteto el. pašto, IT paslaugų naudojimą bei registraciją universiteto portaluose, kur galite pasiekti tvarkaraščius, dėstytojų kontaktus ir kitas svarbias studijų valdymo sistemas.

    Iš teisinės pusės, Lukas Seržantas pataria atkreipti dėmesį į registravimosi universiteto IT sistemose procesą. Universitetas, gavęs jūsų asmeninę informaciją, ją saugo laikydamasis griežtų duomenų apsaugos taisyklių, įskaitant ES Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR) ir Lietuvos teisės aktus. Tačiau tam, kad jūsų asmeniniai duomenys būtų dar labiau apsaugoti, svarbu patiems rūpintis savo prisijungimo duomenimis – naudoti stiprius slaptažodžius ir saugiai tvarkyti informaciją.

    2. Susipažinkite su studijų tvarkaraščiu ir reikalavimais

    Jei yra galimybė, dar iki studijų pradžios peržiūrėkite savo studijų programą ir tvarkaraštį. Sužinokite, kokie yra lankomumo reikalavimai, egzamino tvarkaraštis ir tarpinių atsiskaitymų sąlygos, kad būtumėte pasiruošę pirmiesiems užsiėmimams – iš akademinės pusės pabrėžia M. Seržantė.

    Teisininkas primena, kad kiekvienas studentas turi ne tik teises, bet ir pareigas. Todėl pravartu susipažinti ir su pareigų tinkamo nevykdymo pasekmėmis. Universiteto nustatytų taisyklių nepaisymas gali tapti pagrindu atsakomybės (nuo įspėjimo iki pašalinimo iš universiteto) taikymui. Todėl geriau iš anksto žinoti, ko iš jūsų tikimasi, ir stengtis laikytis šių reikalavimų.

    3. Pasinaudokite universiteto IT paslaugomis

    Virtuali mokymosi aplinka, kaip „Moodle“, ir kitos vidinės bei išorinės IT sistemos yra neatsiejama ir kasdien naudojama universiteto studijų dalis. Šios platformos suteikia galimybę dalintis paskaitų medžiaga, atlikti užduotis ir gauti įvertinimus. Anot dr. Milenos Seržantės, šių sistemų naudojimas leidžia studentams lengvai susisiekti su dėstytojais, greitai rasti naujausią informaciją apie pasikeitusias auditorijas, gautus įvertinimus (pažymius) ir netgi sekti darbo pasiūlymus bei kitus svarbius pranešimus. Tai padeda studentams išlikti informuotiems ir greitai reaguoti į bet kokius studijų proceso pokyčius.

    Naudojantis universiteto IT paslaugomis, vėlgi, svarbu pabrėžti kaip saugoti savo duomenis. Dviejų faktorių autentifikacija (dažniausiai trumpinama kaip 2FA, angl. Two-factor Authentication) yra paprastas, bet veiksmingas būdas apsaugoti paskyrą nuo nepageidaujamų įsilaužimų – atkreipia dėmesį Lukas Seržantas. Praktikoje nutiko realus įvykis, kuomet studentas naudojo universitetinę el. pašto paskyrą ir tą pačią slaptažodžio kombinaciją jungdamasis prie įvairių kitų paslaugų, pavyzdžiui, socialinių tinklų. Kadangi dviejų faktorių autentifikacijos sistema nebuvo įjungta, prisijungimui užteko tik slaptažodžio. Tuomet studento slaptažodis buvo pavogtas, kai viena iš naudojamų svetainių patyrė duomenų nutekėjimą. Kadangi slaptažodis buvo identiškas ir el. pašto paskyrai, kenkėjiška šalis lengvai gavo prieigą prie studento universiteto el. pašto bei turėjo galimybę ne tik perskaityti asmeninius ir akademinius laiškus, bet ir patekti į vidines universiteto sistemas, kuriose buvo saugoma svarbi studento informacija, pavyzdžiui, pažymių įrašai, finansinės detalės ir kt. Neapsaugojus paskyros su dviejų faktorių autentifikacija, studentas patyrė didelį duomenų praradimą ir privatumą pažeidžiantį incidentą. Be to, reikėjo daug laiko ir pastangų atkurti paskyras bei užtikrinti, kad nebūtų dar daugiau žalos. Todėl dviejų faktorių autentifikacija galėtų padėti užkirsti kelią tokiems įvykiams, nes net ir pavogus slaptažodį, papildomas autentifikacijos žingsnis užtikrintų, kad prisijungimas būtų apsaugotas.

    4. Susipažinkite su biblioteka ir jos ištekliais

    Visi keliai veda į biblioteką! Tai, žinoma, esminis žinių išteklius akademiniam tobulėjimui. Sužinokite, kaip naudotis bibliotekos paslaugomis, įskaitant knygų užsakymą, elektroninių šaltinių paiešką, darbo erdvių rezervavimą ir technologinėmis priemonėmis, tokiomis kaip spausdinimo, kopijavimo ir skenavimo paslaugos. Būna atvejų, kai populiari literatūra turi limituotą egzempliorių skaičių, ir savojo tenka palaukti. Tad pasidomėkite iš anksto universiteto bibliotekos galimybėmis, taip pat kokios sąlygos reikiamą literatūrą gauti nacionalinėje ar jūsų miesto bibliotekose. 

    O jau naudojantis bibliotekos ištekliais, gerbkite autorių teises ir savo kurso darbuose tinkamai cituokite literatūrą. Lukas Seržantas pabrėžia ne tik sąžiningumo svarbą, bet ir būtinybę nurodyti informacijos šaltinius, vengti plagiato. Plagijavimas – tai intelektinės nuosavybės normos pažeidimas, kuris gali sukelti teisines pasekmes.

    5. Išnaudokite tarptautines galimybes

    Anot dr. Milenos Seržantės, jei planuojate studijų metu išvykti į užsienį, jau dabar verta pradėti domėtis tarptautinėmis mainų programomis, tokiomis kaip „Erasmus+“. Sužinokite apie paraiškų teikimo terminus, galimybes dalyvauti tarptautiniuose projektuose ir kaip pasiruošti studijoms ar praktikai užsienyje.

    Studijuojant užsienyje svarbu iš anksto susipažinti ir su teisiniais klausimais, tokiais kaip vizų reikalavimai. L. Seržantas pataria, kad pravartu žinoti savo teises ir pareigas studijuojant užsienio švietimo įstaigoje, kad išvengtumėte nemalonių netikėtumų. Pagrindinės studentų, studijuojančių tarptautiniuose projektuose, teisės yra:

    • gauti kokybišką mokymąsi priimančiojoje švietimo įstaigoje pagal patvirtintą mokymosi sutartį;
    • studijų rezultatų pripažinimas (po studijų pabaigos užsienyje, studentui turi būti pripažinti (įskaityti) jo studijų rezultatai, remiantis mokymosi sutartimi);
    • gauti „Erasmus+“ stipendiją, kurios dydis priklauso nuo šalies, kurioje vyksta studijos, ir kitų veiksnių.

    Tuo tarpu pareigos:

    • laikytis studijų sutarties (studentas privalo laikytis mokymosi sutartyje numatytų įsipareigojimų, lankyti paskaitas ir atsiskaityti už studijas priimančioje švietimo įstaigoje);
    • laiku pateikti ataskaitas (po studijų pabaigos studentas privalo pateikti ataskaitą apie savo studijas, kuri yra svarbi priimančiajai švietimo įstaigai ir „Erasmus+“ programos administratoriui);
    • atsiskaityti už gautą stipendiją (jeigu studentas nutraukia studijas ar nesilaiko mokymosi sutarties, jis gali būti įpareigotas grąžinti dalį arba visą gautą stipendiją).

    6. Pasinaudokite psichologine pagalba ir studentų paramos iniciatyvomis

    Studijų metu gali kilti įvairių emocinių iššūkių ir prireikti pagalbos. Universitete dažnai teikiamos psichologinės konsultacijos, kurios padės susidoroti su stresu, nerimu ar kitais sunkumais. Taip pat verta dalyvauti „Studentas – studentui“ tipo iniciatyvose, kur galėsite gauti pagalbą iš kitų studentų arba patys padėti kitiems, – pataria dr. Milena Seržantė. Jeigu tokios programos jūsų universitete nėra, verta apsvarstyti galimybę pasinaudoti Jaunimo pagalbos linija ar kitomis Lietuvoje prieinamomis pagalbos programomis, tokiomis kaip „Vilties linija“ ar „Pagalbos sau portalas“, kur galima rasti naudingos informacijos ir paramą įvairiais klausimais.

    Studentai, besinaudojantys psichologine pagalba universitete, turi teisę į visišką konfidencialumą, kurį universitetas užtikrina aukščiau nurodytais teisės aktai bei pačių universitetų patvirtintomis anonimiškumo taisyklėmis. Tuo pačiu, dalyvaujant aukščiau nurodytose iniciatyvose, žinokite savo teises ir pareigas, kad ši patirtis būtų teigiama ir naudinga tiek jums, tiek kitiems.

    7. Domėkitės studijų finansavimu ir stipendijomis

    Anot dr. Milenos Seržantės, verta nepamiršti apie stipendijas ir finansavimo galimybes. Pasidomėkite, kokios yra prieinamos jūsų universitete. Tai gali apimti tiek valstybės teikiamą paramą, tiek universiteto, verslo ar kitų organizacijų siūlomas stipendijas. Kvietimai teikti paraiškas tokioms stipendijoms dažniausiai skelbiami pirmomis semestro savaitėmis, tad sekite naujienas fakultetų socialiniuose tinkluose, taip pat reguliariai peržiūrėkite savo studentiško elektroninio pašto dėžutę. Taip pat nuo rugpjūčio 31 d. studentai gali teikti prašymus Valstybiniam studijų fondui studijų stipendijai gauti. Daugiau informacijos apie tai rasite čia .

    Studentai iš socialiai remtinų šeimų gali kandidatuoti į socialines stipendijas . Esant finansiniams sunkumams, galima kreiptis į universitetą dėl mokėjimo už studijas išdalinimo į dalis. Taip pat verta žinoti, kad iki rugsėjo 18 d. studentai gali teikti paraišką gauti paskolą. Paskola gali būti skirta tiek studijų kainai padengti, tiek pragyvenimo išlaidoms, tačiau pragyvenimo išlaidoms skirta suma negali viršyti 4400 €. Paskolą pradėti grąžinti studentas galės po studijų baigimo, praėjus dar dvejiems metams. Daugiau informacijos apie šią galimybę rasite  čia.

    Gavę stipendiją ar kitą finansinę paramą, būtinai atidžiai peržiūrėkite visas sąlygas. Kai kurios stipendijos gali būti susietos su akademiniais rezultatais arba kitomis įsipareigojimų sąlygomis. Suprasdami, ko iš jūsų tikimasi, galėsite išlaikyti gautą finansinę paramą ir sėkmingai tęsti studijas be papildomų rūpesčių.

    Sklandus studentiško gyvenimo startas reikalauja kruopštaus pasiruošimo ir aktyvaus dalyvavimo tiek akademinėje veikloje, tiek universiteto bendruomenės gyvenime. Sulig naujų mokslo metų pradžia kiekvienam studentui atsiveria beribės galimybės siekti savo tikslų, o iššūkius įveikti padės įvairios universiteto paslaugos. Tad nepamirškite savo teisių, atsakingai vykdykite studento pareigas. Taip išvengsite nepageidaujamų situacijų, bei užsitikrinsite sklandų ir sėkmingą studijų procesą.

    Kontaktinis asmuo
    Giedrė Gedeikytė
    VILNIUS TECH Viešosios komunikacijos direkcijos išorinės komunikacijos projektų vadovė
    Vilniaus Gedimino technikos universitetas
    862669845
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor