Registreeru
Sequence ID: 4
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Rgs 19

    Aplinkos viceministras K. Šetkus: bitininkystės skatinimas, gyvulių ganymo miškuose reglamentavimas plės nemedieninę miško veiklą

    2024 Rgs 18 16:44 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Aplinkos viceministras K. Šetkus: bitininkystės skatinimas, gyvulių ganymo miškuose reglamentavimas plės nemedieninę miško veiklą

    Trečiadienį į Druskininkuose prasidėjusį pasaulinį miškų kongresą „Miškai ir jų poveikis sveikatai“ susirinko miško medicinos, miškininkystės, biomedicinos, visuomenės sveikatos, psichoterapijos, klimatologijos, fitofarmacijos mokslininkai bei miško terapijos praktikai ir turizmo specialistai iš viso pasaulio, taip pat Aplinkos, Ekonomikos ir inovacijų, Sveikatos ministerijų atstovai.

    „Tikiu, kad nemedieninės paslaugos Lietuvoje taps ypač populiarios. Jau šiandien žmonės mielai renkasi poilsį mūsų miškuose, ten uogauja ir grybauja. Klimato kaitos ir biologinės įvairovės iššūkiai, taip pat kintantys visuomenės poreikiai dėl mūsų šalies miškų paskatino iš esmės peržiūrėti Lietuvos miškų politikos kryptis ir todėl dar  2021-2022 metais buvo organizuotas Nacionalinio susitarimo dėl miškų procesas, kuriame dalyvavo apie 300-400 asmenų – miškininkų, gamtininkų, valstybės institucijų atstovų, mokslininkų, politikų“, – renginyje sakė aplinkos viceministras.

    Anot viceministro, šiame forume buvo kalbama ir apie miško nemedieninių paslaugų modelio sukūrimą. Aplinkos ministerijos užsakymu buvo parengta studija, kurioje pateiktos rekomendacijos tokių paslaugų plėtrai.

    „Per pastaruosius metus miškuose išplėtojome, atnaujinome arba įrengėme pažintinius takus, poilsiavietes, ir tai buvo padaryta už valstybės lėšas. Siekiame paskatinti bitininkystę ir aiškiau reglamentuoti gyvulių ganymą miškuose – tai numatyta Miškų įstatymo projekte, kuris šiuo metu svarstomas Seime“, – teigė K. Šetkus.

    Viceministras taip pat pažymėjo, kad toks Druskininkuose vykstantis renginys suteikia puikias galimybes diskutuoti ir apie Lietuvoje dar tik populiarėjančią miško terapijos sritį.

    Kongresą „Miškai ir jų poveikis sveikatai“ organizuoja Tarptautinė miškų terapijos draugija ir asociacija „Gyvo Žalio“.

    Jo tikslas – pristatyti naujausius mokslinius tyrimus apie natūralios gamtinės aplinkos ir biologinės įvairovės įtaką bei ryšį žmonių sveikatai ir gerovei. Renginyje dalijamasi geriausiais ne medienos miško ekonomikos pavyzdžiais ir miško terapijos pritaikymu visuomenės sveikatos, švietimo bei miškų gydomojo turizmo srityse.

    Daugelyje užsienio valstybių vis plačiau taikoma miško terapija, keičianti požiūrį į miškus ir įrodanti, kad jie nėra tik medienos gavimo vieta. Miškų terapija sėkmingai taikoma sveikatos, švietimo, turizmo srityse. 

    Gydantis miškų poveikis svarbus ir turi įtakos žmonių fizinei, psichologinei savijautai ir sveikatai. Visuomenės atsigręžimas į miškus virsta nauja patirtimi ir, kaip rodo moksliniai tyrimai, padeda pasisemti sveikatos. 

     

    Kontaktinis asmuo
    Aistė Žilinskienė
    Aplinkos ministro patarėja komunikacijai

    tel. +370 614 53671
    [email protected]



    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor