Registreeru
Sequence ID: 9
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Rgs 19

    Sveikatos apsaugos ministras A. Pečkauskas susitiko su PSO Europos regiono direktoriumi dr. H. Kluge

    2024 Rgs 19 14:08 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Sveikatos apsaugos ministras A. Pečkauskas susitiko su PSO Europos regiono direktoriumi dr. H. Kluge

    Ketvirtadien į, rugsėjo 19 d., Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas susitiko su Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono direktoriumi dr. Hansu Henri P. Kluge. Susitikimo metu buvo aptartos įvairios sveikatos priežiūros aktualijos, įskaitant ekstremalių situacijų Europoje ir pasaulyje valdymą, pasirengimą pandemijoms, visuotinos sveikatos aprėpties užtikrinimą, psichikos sveikatos bei klimato kaitos poveikio sveikatai klausimus.

    Susitikime buvo paliestos ir globalios grėsmės sveikatai, tokios kaip b-raupai, Gazos konflikto pasekmės ir kiti svarbūs ekstremalios situacijos klausimai. Diskusijose pabrėžta sveikatos sistemų stiprinimo būtinybė, ypatingas dėmesys buvo skirtas pasirengimui ekstremalioms situacijoms bei pandemijos sutarčiai. Dr. H. Kluge akcentavo poreikį stiprinti sveikatos sistemų atsparumą, investuoti į skaitmeninimą bei mobiliąsias sveikatos priežiūros paslaugas, kad būtų užtikrintas tinkamas atsakas į būsimus iššūkius.

    Susitikimo metu H. Kluge išreiškė teigiamą nuomonę apie Lietuvos pastangas pertvarkant sveikatos sistemą. „Lietuva pastaraisiais metais padarė didelę pažangą pertvarkydama savo sveikatos sistemą ir remdamasi COVID-19 pandemijos metu išmoktomis pamokomis. Nuo pandemijos pradžios į priekį pažengė skaitmeninimas ir mobiliosios sveikatos priežiūros paslaugos, o pirminė sveikatos priežiūra sustiprinta daugiadisciplininėmis komandomis, slaugytojams atliekant svarbesnį vaidmenį. Pastebima ir Lietuvos valia didinti psichikos sveikatos paslaugų prieinamumą”, – teigė PSO Europos regiono direktorius.

    Nepaisant pažangos, Kluge taip pat atkreipė dėmesį į kai kuriuos iššūkius, su kuriais Lietuva susiduria. „Tik 48 proc. suaugusių lietuvių teigia, kad yra geros sveikatos – tai vienas mažiausių rodiklių Europos Sąjungoje. Iki 2050 m. beveik trečdalis šalies gyventojų bus 65 metų ar vyresni, ir tai atsispindi sveikatos priežiūros darbo rinkoje, kuri taip pat sparčiai senėja. Esu įsitikinęs, kad Lietuva žengia drąsius ir progresyvius žingsnius, reikalingus pertvarkyti savo sveikatos sistemą, kad būtų užtikrinta geresnė sveikata ir gerovė ateinančioms kartoms”, – sakė jis.

    Vienas iš pagrindinių susitikimo akcentų buvo visuotina sveikatos aprėptis. Sveikatos apsaugos ministras A. Pečkauskas kartu su PSO Europos regiono direktoriumi aptarė sveikatos priežiūros prieinamumo stiprinimo svarbą – užtikrinti, kad kiekvienas žmogus gautų reikalingas sveikatos priežiūros paslaugas be didelių finansinių išlaidų. Sveikatos apsaugos ministras A. Pečkauskas susitikimo metu padėkojo PSO Europos regiono direktoriui už šaliai rodomą dėmesį ir pagalbą sprendžiant įvairius su sveikatos sistema susijusius iššūkius.

    „Šiuo metu aktyviai įgyvendiname pandemijos išmoktas pamokas – šalyje kyla nauji infekcinių ligų skyrių korpusai, kurie padės ateityje suvaldyti ekstremalias situacijas, kilusias užkrečiamųjų ligų srityje. Džiugu, kad vykdomos sveikatos sistemos pertvarkos yra matomos ir vertinamos tokiose pasaulinėse organizacijose kaip PSO, iš ten gaunant ekspertinių patarimų. Tikiu, kad sistemingas veikimas padės prailginti sveiką gyvenimo trukmę bei padidins sveikatos paslaugų prieinamumą visiems šalies gyventojams”, – sakė ministras.

    Susitikimo metu nemažai dėmesio skirta ir situacijai Ukrainoje. Vienas iš PSO vadovų neseniai lankėsi Ukrainoje, kur aplankė aplankė Odesos, Poltavos, Dnipro sirits, Kijevą. Susitikimo metu buvo paliestos šios šalies sveikatos sistemos ir humanitarinė situacija. Abi susitikimo pusės išreiškė tvirtą paramą Ukrainai jos gynybiniame kare.

    Dr. H. Kluge prieš vizitą Lietuvoje lankėsi ir kitose Baltijos šalyse – Estijoje ir Latvijoje, kur aptarė aktualius sveikatos sistemos klausimus. Per vizitą Lietuvoje vyko ir yra suplanuoti jo susitikimai su akademine bendruomene ir studentai, gydymo įstaigų vadovais, Užsienio reikalų ministerijos vadovybe. 

    SAM Komunikacijos skyrius

    Kontaktinis asmuo
    Jūratė Baltinaitė
    Vyriausioji specialistė
    LR Sveikatos apsaugos ministerija
    +370 5266 1415
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor