Registreeru
Sequence ID: 3
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Rgs 19

    LINEŠA siekia fiksuoti Lietuvos rekordą   

    2024 Rgs 19 14:22 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    LINEŠA siekia fiksuoti Lietuvos rekordą   

    Rekordinio mokinių skaičiaus nacionalinėje profesinio veiklinimo iniciatyvoje „Šok į tėvų klumpes“ šiemet sulaukusi Lietuvos neformaliojo švietimo agentūra (LINEŠA) siekia fiksuoti šį pasiekimą kaip Lietuvos rekordą.

    „Šį pavasarį profesinio veiklinimo iniciatyva „Šok į tėvų klumpes“ vyko jau dešimtą kartą ir sulaukė pačio didžiausio dalyvių susidomėjimo per visą savo istoriją – joje dalyvavo net 51 574 mokiniai“, – džiaugiasi LINEŠA Ugdymo karjerai skyriaus vadovė Ina Griazina.

    LINEŠA siekia įrodyti, kad ši iniciatyva 2024 m. į profesijų pažinimo veiklas įtraukė daugiausiai mokinių, ir fiksuoti šį pasiekimą kaip išskirtinį Lietuvai. Planuojama pasiekti rekordą, kuris būtų oficialiai įtrauktas į Lietuvos išskirtinių pasiekimų tarnybos sąrašą.

    „Tikimės, kad rekordo fiksavimas padės dar plačiau paskleisti žinią apie profesinio veiklinimo iniciatyvą „Šok į tėvų klumpes“ ir pritrauks joje dalyvauti dar daugiau mokinių, jų tėvelių bei karjeros specialistų“, – kalba I. Griazina.

    Iniciatyvoje „Šok į tėvų klumpes“ dalyvaujantys mokiniai, lydimi karjeros specialistų, vyksta į mokinių tėvų darbovietes, kur susipažįsta su jų profesijomis, mokyklose organizuojamos karjeros dienos, į kurias mokinių tėvai kviečiami pristatyti savo profesijas, vykdomi projektai „Mano tėčio/mamos profesija“, kuomet mokiniai ima interviu iš tėvų ir t.t.

    Įsitraukė tūkstančiai mokinių, tėvų ir pedagogų    

    Anot „Šok į tėvų klumpes“ koordinatorės Indros Gasiancevienės, per 10 „Šok į tėvų klumpes“ gyvavimo metų bendrojo ugdymo mokyklų karjeros specialistai jau įprato, kad kasmet atėjus balandžiui skelbiama registracija dalyvauti ir būti šios prasmingos nacionalinės iniciatyvos dalimi.

    „Būtų labai džiugu, jei šiemetiniai rezultatai būtų pripažinti kaip išskirtinis Lietuvos pasiekimas, nes prie šios iniciatyvos prisidėjo labai daug žmonių: 2 996 mokyklų karjeros specialistai ir kiti pedagogai, 2 910 mokinių tėvai ir net 51 574 mokiniai. Pedagogai jai skyrė savo tokį brangų pavasario laiką. Pavyzdžiui, šiemetinės iniciatyvos metu profesinio veiklinimo paslaugoms teikti buvo skirta daugiau nei 3 470 akademinių valandų“, – vardija I.  Gasiancevienė.    

    I. Griazina džiaugiasi, kad šiais metais nacionalinė profesinio veiklinimo iniciatyva sulaukė ir ypač didelio mokyklų susidomėjimo.

    „Matome, jog daugelis mokyklų nori dalyvauti, nes supranta, jog tai yra puiki galimybė padėti mokiniams geriau pasiruošti ateities karjerai“, – sako ji.

    Populiariausių profesijų trejetukas 

    Išaugo ir mokinių išvykų į tėvelių darbovietes skaičius: jei 2023 m. buvo užregistruotos 422 tokios iniciatyvos, tai 2024 m. – net 665, t. y. 243–imis daugiau, nei pernai.

    Pastaraisiais metais iniciatyva „Šok į tėvų klumpes“ labiau domisi ir mokinių tėvai (globėjai) bei mokytojai.

    Mokiniai 2024 m., lyginant su praeitais metais, aplankė ir gerokai daugiau darbo vietų (2479, tuo tarpu pernai buvo aplankyta 1765) bei pažino daugiau skirtingų profesijų.

    Populiariausių profesijų trejetuke – ugniagesiai gelbėtojai, policijos pareigūnai ir mokytojai.

    „Dažniausiai su savo artimųjų profesijomis ir fizinėmis jų darbo vietomis susipažįsta 1–4 kl. ir 5–8 kl. mokiniai“, – pasakoja I. Gasiancevienė.

    Geroji savivaldybių praktika

    Svarbiu pasiekimu „Šok į tėvų klumpes“ koordinatorė vadina ir tai, kad 2024 m. iniciatyva sudomino visų 60– ies savivaldybių mokyklas.

    Aktyviausiai į „Šok į tėvų klumpes“ įsitraukė Joniškio r., Druskininkų, Švenčionių r. sav. mokyklos. 

    „Turime daug gerųjų pavyzdžių, kai savivaldybės sėkmingam profesiniam veiklinimui plėtoja tarpinstitucinę tinklaveiką, į kurią įtraukia didžiąją dalį vietinių biudžetinių įstaigų, įmonių, organizacijų, smulkiųjų verslininkų. Tokia formulė tobulai veikia Joniškio rajono, Panevėžio miesto, Panevėžio rajono savivaldybėse“, – pasakoja I. Gasiancevienė.

    Pasak jos, Joniškio rajono švietimo centras –  vienas iš nedaugelio visoje Lietuvoje, kuris mokinių profesiniam veiklinimui sėkmingai plėtoja tarpinstitucinę tinklaveiką.

    „Karjeros specialistai bendradarbiauja su miestų ir rajonų bibliotekomis, kultūros centrais, ligoninėmis, pagalbos tarnybomis, žiniasklaida, grožio, floristikos ir maitinimo paslaugas teikiančiomis įstaigomis. Tam, kad mokiniai turėtų užtektinai galimybių „pasimatuoti profesiją“, karjeros specialistai nuolat organizuoja išvykas į kitus miestus ar rajonus, profesijų atstovai pristatyti savo profesijų atvyksta ir į mokyklas“, – kalba „Šok į tėvų klumpes“ koordinatorė.  

    Apie Lietuvos neformaliojo švietimo agentūrą (LINEŠA):

    LINEŠA yra Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldi biudžetinė įstaiga, teikianti pagalbą įgyvendinant valstybės politiką neformaliojo vaikų švietimo ir ugdymo karjerai srityse.

    Daugiau informacijos: www.mukis.lt , www.linesa.lt

    Kontaktinis asmuo
    Tatjana Švec 
    Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA) 
    Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vedėja 
    +370 602 90133 
    [email protected] 

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor