Registreeru
Sequence ID: 4
unustasid parooli?
 
 
 

uudised

    SC - Visi pranešimai spaudai

    2024 Rgs 20

    Pilvo aortos patikros akcija - viena iš galimybių laiku diagnozuoti patologiją

    2024 Rgs 20 14:03 |Category:  SC - Visi pranešimai spaudai

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    Pilvo aortos patikros akcija - viena iš galimybių laiku diagnozuoti patologiją

    Pasaulinę aortos dieną, rugsėjo 19-ąją, Respublikinės Šiaulių ligoninės angiochirurgai jau trečią kartą surengė nemokamą pilvo aortos patikros akciją. Prevencinė sveikatos akcija skirta visuomenės informavimui apie kasmet šimtus gyvybių pasiglemžiančią aortos aneurizmą. Tačiau svarbiausia - diagnozuoti aortos pakitimus, kol aneurizma efektyviai koreguojama ir žmogus išvengia blogiausio – aneurizmos plyšimo, reikalaujančio itin skubaus gydymo.
    Akcija populiarėja
    Į Chirurgijos klinikos Ambulatorinės ir dienos chirurgijos skyriaus konsultacijų kabinetus, kuriuose buvo atliekamas nemokamas tyrimas echoskopu dėl aortos aneurizmos, per keturias akcijos valandas apsilankė 215 žmonių. Chirurgijos klinikos vyresnioji slaugos administratorė Diana Ptašinskienė, organizavusi akciją bei dalyvavusi, atliekant tyrimus, pastebėjo, jog dauguma akcijos dalyvių buvo moterys. Dažnas vyras, dalyvavęs akcijoje, atėjo drauge su žmona. Vidutinis akcijos dalyvių amžius – per 60 metų. Buvo ir tokių, kurie akcijoje dalyvauja jau ne pirmą kartą, nors gydytojai paaiškina, kad, nenustačius aortos pakitimų, galima nesitikrinti dešimtmetį ir daugiau.
    Visas keturias valandas akcijos dalyvius tyrė bei konsultavo gydytojai angiochirurgai Tomas Ptašinskas ir Mohamad Chamsin, nustatę ne vieną aortos pakitimą.
    Vienam akcijos dalyviui diagnozuota ypač pavojinga būklė - aortos disekacija (atsisluoksniavimas). Pacientė nedelsiant išsiųsta pas šeimos gydytoją dėl siuntimo kraujagyslių chirurgo konsultacijai. Pasak gydytojo T. Ptašinsko, anksti aptikus aortos atsisluoksniavimą ir nedelsiant pradėjus gydymą, išgyvenimo tikimybė labai pagerėja. Jei pacientė nebūtų atvykusi į profilaktinę aortos patikrą, jos gyvybei galėjo iškilti rimtas pavojus. Esant didelės rizikos aortos atsisluoksniavimui, pacientas turi būti skubiai hospitalizuotas į intensyviosios terapijos skyrių gyvybinėms funkcijoms stebėti, po to atliekamas stentavimas arba aortos protezavimas.
    Taip pat diagnozuotos dvi išsiplėtusios klubinės arterijos. Šiems pacientams rekomenduota atlikti pakartotinį tyrimą po metų. Dar trim akcijos dalyviams diagnozuota išsiplėtusi pilvinė aorta. Šiems pacientas gydytojai rekomendavo atlikti pilvinės aortos echoskopiją po metų.
    Panašūs ir praėjusių metų akcijos rezultatai. Pernai akcijoje dalyvavo per 200 žmonių, iš kurių penkiems rastos pilvo aortos aneurizmos ir trims diagnozuotos klubo arterijos aneurizmos. Pirmojoje, 2022 metais vykdytoje pilvo aortos patikros akcijoje dalyvavo 141 dalyvis. Net dvylikai profilaktinės akcijos dalyvių nustatytas rizikingas pilvo aortos dydis, o vienam pacientui rasta 5,2 cm dydžio pilvo aortos aneurizma. Tai, pasak gydytojo Mohamad Chamsin, rimtas susirgimas. Esant 5,5 cm pilvo aortos aneurizmai jau rekomenduojamas operacinis gydymas.
    Aorta rūpintis reikia
    Akcijoje dalyvauti buvo kviečiami 65-erių metų ir vyresni vyrai bei moterys, kuriems iki šiol nebuvo atlikta pilvo aortos patikra, net ir nejaučiantys jokių sveikatos sutrikimų. Anot gydytojo T. Ptašinsko, svarbu išsitirti ir jaunesniems, iki 65 erių metų asmenims, kurių šeimos nariui yra diagnozuota aneurizma arba Marfano sindromas. Kviesti į prevencinę akciją ir turintieji aterosklerozinės ligos pažeidimų širdies ir periferinėse kraujagyslėse.
    Aorta – stambiausia ir pagrindinė kraujagyslė žmogaus organizme, kuri neša kraują iš širdies į visą kūną. Kadangi arterijos yra elastingos ir veikiamos aukšto kraujo spaudimo, jų sienelės gali susilpnėti ir išsipūsti lyg balionas. Ji gali pradėti plėstis be jokių išorinių ženklų ir, pasiekusi tam tikrą diametrą, plyšti. Pasak kraujagyslių chirurgų, aortos plyšimas yra viena ekstremaliausių ir pavojingiausių būklių medicinoje, tačiau jos plėtimasis dažniausiai vyksta be simptomų.
    Lietuvoje diagnozuojama 4 kartus mažiau plyšusių ir neplyšusių pilvo aortos aneurizmų nei turėtų būti pagal populiaciją – šie žmonės miršta be diagnozės ir nesulaukę tinkamo gydymo. Kad taip nenutiktų, ir rengiama pilvo aortos patikros akcija, nes tai – viena iš galimybių laiku diagnozuoti patologiją, kol gydymo rezultatai yra labai geri.
    Tačiau plyšus pilvo aortos aneurizmai, mirštamumas siekia apie 60 proc. Plyšusi aneurizma, pasak. medikų, sukelia staigų ir aštrų skausmą. Žmogus gali netekti sąmonės ar patirti šoko būseną, tai priklauso nuo aneurizmos vietos ir kraujavimo intensyvumo. Plyšusi aneurizma reikalauja itin skubaus gydymo.
    Pilvo aortos aneurizma dažniausiai pasireiškia vyrams, sulaukusiems daugiau nei 60 metų, o ypač rūkantiems bei turintiems aukštą kraujo spaudimą. Labiau rizikuoja ir sergantieji ateroskleroze, diabetu, varginami aukšto cholesterolio, patyrę traumų bei tie, kurie turi įgimtą kraujagyslių sienelių susilpnėjimą arba paveldimumo galimybę.

    Nuotr.
    Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos klinikoje trečią kartą vykdomos nemokamos pilvo aortos patikros akcijos rengėjai bei vykdytojai: bendrosios praktikos slaugytoja Vilma Pakamanienė (iš kairės), gydytojas angiochirurgas Mohamad Chamsin, Chirurgijos klinikos vyresnioji slaugos administratorė Diana Ptašinskienė ir gydytojas kraujagyslių chirurgas Tomas Ptašinskas. 
    Zitos Katkienės nuotr.

    Kontaktinis asmuo
    Zita Katkienė
    Viešųjų ryšių specialistė
    Respublikinė Šiaulių ligoninė, VšĮ
    867966342
    [email protected]

    Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

    salvesta:  Send to the Editor