2024.09.26 22:56 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV didinant karinę pagalbą Ukrainai, V. Zelenskis susitiko su J. Bidenu (dar papildytas)

naujas skyrelis

Vašingtonas, rugsėjo 26 d. (AFP-BNS). Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) ir pristatė savo pergalės prieš Rusiją planą.

Susitikimas įvyko J. Bidenui paskelbus, kad jis intensyvina pagalbą Ukrainai, skirdamas beveik 8 mlrd. dolerių (7 mlrd. eurų) vertės karinę paramą ir tolimojo nuotolio amunicijos.

Tačiau V. Zelenskio vizitą užtemdė įsiplieskęs ginčas su respublikonų kandidatu į JAV prezidentus Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), dar kartą parodęs, kaip lapkritį vyksiantys JAV rinkimai galėtų paveikti Vašingtono – svarbiausio Kyjivo rėmėjo – poziciją dėl pagalbos Ukrainai.

„Rusija nenugalės. Ukraina nugalės ir mes toliau palaikysime jus kiekviename šio kelio žingsnyje“, – sakė J. Bidenas Ovaliajame kabinete priėmęs V. Zelenskį ir padėkojęs jam už pristatytą vadinamąjį pergalės planą.

V. Zelenskis, kuris vilkėjo jo skiriamuoju bruožu tapusius kariško stiliaus drabužius, atsakė: „Labai vertiname tai, kad Ukraina ir Amerika stovi greta.“

V. Zelenskis siekia telkti paramą savo šaliai, o J. Bidenas savo ruožtu stengiasi užtikrinti pagalbą Ukrainai prieš rinkimus, jo viceprezidentei Kamalai Harris (Kamalai Haris) labai atkakliai varžantis su D. Trumpu.

Anksčiau ketvirtadienį demokratų prezidentas pažadėjo beveik 8 mlrd. dolerių karinę pagalbą, įskaitant 5,5 mlrd. dolerių, kurie turi būti autorizuoti iki JAV fiskalinių metų pabaigos pirmadienį.

„Šiandien aš skelbiu apie saugumo pagalbos Ukrainai padidinimą ir eilę papildomų veiksmų, kuriais siekiama padėti Ukrainai laimėti šį karą“, – sakė J. Bidenas.

Jis taip pat paskelbė, kad Vašingtonas skirs Ukrainai tolimojo nuotolio amunicijos, ir pakvietė 50 Ukrainos sąjungininkų į aukšto lygio susitikimą Vokietijoje spalį.

Tačiau Baltieji rūmai neteikė didelių vilčių dėl V. Zelenskio tikslo per šį vizitą gauti leidimą Ukrainai vakarietiškomis tolimojo nuotolio raketomis smogti Rusijos teritorijai.

„Nesitikiu, kad po šio susitikimo bus kokių nors naujų pranešimų dėl šių konkrečių veiksmų ar koks nors sprendimas“, – reporteriams sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

K. Harris vėliau ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose atskirai susitiks su V. Zelenskiu.

V. Zelenskis taip pat apsilankė JAV Kongrese, kur pasak ukrainiičių vyriausybės, taip pat pristatė savo pergalės planą, o trečiadienį pasakė ryžtingą kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

„Geriausias pardavėjas“

Tačiau V. Zelenskio vizitas išprovokavo naują Rusijos žvanginimą branduoliniais ginklais.

Prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pristatė naujas taisykles, pagal kurias Maskva svarstytų galimybę panaudoti branduolinius ginklus atsakydama į masinę oro ataką.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį apkaltino V. Putiną visišku neatsakingumu dėl grasinimų panaudoti branduolinį ginklą, jei prieš Rusiją būtų surengta didelė oro ataka. 

Europos Sąjungos atstovas spaudai Peteris Stano (Pėteris Stanas) savo ruožtu pareiškė, kad V. Putinas „ne pirmą kartą lošia savo branduoliniu arsenalu“.

Ukrainiečių padėtis mūšio lauke darosi vis sudėtingesnė, o rusų pajėgos toliau stumiasi į priekį Rytų Ukrainoje.

Maskva jau ne kartą įspėjo Vakarus nesuteikti Ukrainai tolimojo nuotolio ginkluotės.

Kyjivas kliovėsi Vašingtonu kaip pagrindiniu savo kariniu rėmėju, tačiau dėl lapkričio 5 dieną įvyksiančių JAV rinkimų ši parama gali pakibti ant plauko, o dabar dar atrodo, kad V. Zelenskio santykiai su D. Trumpu ir respublikonais toliau blogėja. 

D. Trumpas taip pat turėjo susitikti su V. Zelenskiu, tačiau to tikriausiai nebus. 

Vizito išvakarėse D. Trumpas apkaltino V. Zelenskį, kad šis atsisako sudaryti susitarimą su Maskva, ir dar kartą klausė, kodėl JAV skiria Kyjivui milijardus dolerių.

Trečiadienį vykusiame rinkimų kampanijos mitinge respublikonas pavadino Ukrainos prezidentą „turbūt geriausiu pardavėju Žemėje“.

„Mes ir toliau skiriame milijardus dolerių žmogui, atsisakančiam sudaryti susitarimą, Zelenskiui“, – sakė jis.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas), kuris atsisakė susitikti su V. Zelenskiu Kongrese, trečiadienį paragino atsistatydinti Ukrainos ambasadorę JAV.

M. Johnsonas apkaltino ambasadorę, kad ši, Pensilvanijoje vyksiant įnirtingai kovai tarp kandidatų į prezidentus, tyčia nepakvietė respublikonų, kai V. Zelenskis kartu su Pensilvanijos gubernatoriumi demokratu apsilankė ginklų gamykloje šioje rinkimams svarbioje valstijoje.

Be to, respublikonai pasipiktino tuo, kad V. Zelenskis šią savaitę žurnalui „The New Yorker“ pasakė, jog D. Trumpas ir jo kandidatas į viceprezidentus J. D. Vance'as (Dž. D. Vansas) nesupranta karo sudėtingumo.

D. Trumpas yra atkartojęs daugelį V. Putino teiginių apie tai, kad dėl Rusijos invazijos kalta ankstesnė JAV politika, ir jau daug metų kritikuoja V. Zelenskį.

Vis dėlto nepaisant dažno respublikonų priešinimosi, JAV karo metu Ukrainai jau suteikė apie 175 mlrd. JAV dolerių (157 mlrd. eurų) karinę ir ekonominę pagalbą.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: