2024.09.27 08:50 |Kategorija:  Cover news with delay

LVAT paliko galioti VRK sprendimą, neleidžiantį D. Arlauskui dalyvauti Seimo rinkimuose

Vilnius, rugsėjo 27 d. (BNS). Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) penktadienį atmetė Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinio direktoriaus Danuko Arlausko prašymą panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo jis pašalintas iš Seimo rinkimų, nes nenurodė bendradarbiavęs su KGB.

Tokį nutarimą pristatė teisėjas Arūnas Sutkevičius.

„Teisėjų kolegija nusprendė skundą atmesti“, – nuosprendį pristatė jis.

Jį LVAT turėjo skelbti ketvirtadienį, tačiau teismas sprendimą atidėjo „pritrūkus laiko parinkti argumentus“.

Praėjusią savaitę Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikino Taikos koalicijos sąraše antru numeriu įrašyto Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktoriaus D. Arlausko ir partijos „Nemuno aušra“ sąraše septintą numerį turėjusio Kelmės rajono vicemero K. Biliaus registraciją, nes jie kandidato anketose nenurodė savo bendradarbiavimo su KGB.

D. Arlauskas nesutiko su VRK pritaikyta Rinkimų kodekso interpretacija ir apskundė šį sprendimą teismui.

Tačiau tas pats LVAT ketvirtadienį atvėrė kelią K. Biliui toliau siekti parlamentaro mandato. Teismas iš dalies tenkino jo skundą ir panaikino VRK sprendimo dalį, kuria atšauktas jo registravimas kandidatu į Seimą, nes jis nenurodė bendradarbiavęs su KGB.

Rinkimų kodeksas reikalauja, kad kandidatai nurodytų, ar yra sąmoningai bendradarbiavę su buvusios Sovietų Sąjungos specialiosiomis tarnybomis, o VRK privalo šiuos duomenis paskelbti savo interneto svetainėje per 24 valandas nuo anketos pateikimo.

D. Arlauskas teigia, kad jis buvo kadrinis KGB darbuotojas, o ne bendradarbis. VRK pateiktoje biografijoje jis nurodė, kad 1978–1990 metais Valstybės saugumo komitete dirbo vyresniuoju operatyviniu įgaliotiniu.

Apie savo buvusią tarnybą sovietų KGB D. Arlauskas yra pasakojęs ir viešai, jis teigė, kad visiems žinoma apie šį jo biografijos faktą.

D. Arlauskas taip pat akcentavo, jog kandidato anketoje esančio klausimo formuluotė akivaizdžiai skirta buvusiems slaptiems bendradarbiams, o ne kadriniams KGB darbuotojams.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Autorius Paulius Perminas

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: