2024.09.27 10:45 |Kategorija:  Cover news with delay

K. Harris kritiškai įvertino D. Trumpo politiką dėl karo Ukrainoje užbaigimo

Vašingtonas, rugsėjo 27 d. (AFP-BNS). JAV viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ketvirtadienį negailėjo kritikos savo varžovui Jungtinių Valstijų prezidento rinkimuose Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) dėl, jos teigimu, jo pasidavimo dėl Ukrainos politikos. 

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Baltuosiuose rūmuose JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) ir K. Harris pristatė Kyjivo parengtą vadinamąjį pergalės planą. J. Bidenas savo ruožtu paskelbė apie naują beveik 8 mlrd. JAV dolerių (7,18 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos paketą su Rusijos plataus masto invazija kovojančiai Ukrainai. 

K. Harris nepaminėjo D. Trumpo pavardės, bet pareiškė, kad „mano šalyje yra tokių, kurie norėtų priversti Ukrainą atiduoti didelę dalį savo suverenios teritorijos.“

„Šie pasiūlymai yra tokie patys kaip ir (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino. Ir pasakykime aiškiai, tai nėra taikos pasiūlymai. Priešingai, tai pasiūlymai pasiduoti“, – nurodė ji. 

Per atskirą susitikimą su V. Zelenskiu JAV prezidentas pažadėjo, kad Rusija nelaimės 2022 metų vasario mėnesį pradėto karo. 

„Ukraina nugalės, o mes ir toliau palaikysime jus kiekviename žingsnyje“, – sakė J. Bidenas. 

V. Zelenskis, vilkėdamas savo firminę karinio stiliaus aprangą, atsakė, kad „mes labai vertiname tai, kad Ukraina ir Amerika stovi greta.“

Tačiau Ukraina nerimauja dėl artėjančių JAV prezidento rinkimų, kurių baigtis gali pakenkti tolesnei Vašingtono paramai. 

„Nelabai žino, kaip sustabdyti karą“

Vizito išvakarėse D. Trumpas, kuris seniai kritikuoja milijardinę JAV paramą Ukrainai, apkaltino V. Zelenskį, kad šis atsisako susitarti su Maskva. 

Tačiau nors būgštauta, kad šie komentarai gali sužlugdyti bet kokias susitikimo perspektyvas, D. Trumpas paskelbė, kad penktadienį surengs derybas su V. Zelenskiu „Trump Tower“ Niujorke.

„Prezidentas Zelenskis paprašė su manimi susitikti ir aš su juo susitiksiu rytoj ryte apie 9 val. 45 min. (16 val. 45 min. Lietuvos laiku) „Trump Tower“, – sakė respublikonas žurnalistams Niujorke.

D. Trumpas taip pat pakartojo savo teiginį, kad jei taps prezidentu, greitai sudarys taikos susitarimą. Tačiau Kyjivas nuogąstauja, kad šis susitarimas reikštų, jog Rusijai bus atiduotos užimtos Ukrainos žemės.

„Manau, kad man pavyks susitarti su prezidentu Putinu ir prezidentu Zelenskiu, ir gana greitai“, – pareiškė D. Trumpas. 

D. Trumpas taip pat užsiminė, kad jam nepatiko neseniai žurnale „The New Yorker“ paskelbti V. Zelenskio komentarai – Ukrainos lyderis pareiškė manantis, kad D. Trumpas „nelabai žino, kaip sustabdyti karą.“

Respublikonus taip pat papiktino tai, kad vizito JAV pradžioje V. Zelenskis apsilankė ginklų gamykloje J. Bideno gimtajame mieste Pensilvanijos valstijoje. Jie apkaltino Ukrainos ambasadorę Jungtinėse Valstijose šališko politinio renginio organizavimu ir paragino ją atleisti iš pareigų. 

Nauja karinė parama Ukrainai

D. Trumpas yra kartojęs nemažai V. Putino naratyvo, o anksčiau šią savaitę per mitingą pareiškė, kad Ukraina negali laimėti karo, nes Rusija „nugalėjo Hitlerį, nugalėjo Napoleoną, štai ką jie daro.“

D. Trumpas savo prezidentavimo metu paprašė V. Zelenskio galimai kompromituojančios medžiagos apie J. Bideną prieš 2020-ųjų prezidento rinkimus. Vėliau dėl to respublikonui buvo pradėta pirmoji iš dviejų apkaltos procedūrų.

Atrodo, kad J. Bidenas daro viską, ką gali, kad apsaugotų JAV paramą Ukrainai nuo D. Trumpo įtakos vis sudėtingesnės padėties mūšio lauke akivaizdoje.

Kadenciją baigiantis prezidentas ketvirtadienį pažadėjo Ukrainai skirti beveik 8 mlrd. dolerių karinę pagalbą, siekiant padėti laimėti karą.

J. Bidenas taip pat sušaukė sąjungininkų aukščiausiojo lygio susitikimą Vokietijoje spalį. 

Tačiau Baltieji rūmai sumenkino V. Zelenskio viltis gauti leidimą smogti Vakarų tolimojo nuotolio raketoms gilyn į Rusijos teritoriją. 

„Nemanau, kad bus kokių nors naujų pranešimų“, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

V. Zelenskis anksčiau šią savaitę lankėsi JAV Kongrese, o trečiadienį sakė kalbą Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje. 

Šis Ukrainos prezidento vizitas į JAV paskatino Maskvą imtis naujų branduolinių grasinimų.

Trečiadienį V. Putinas paskelbė apie planus išplėsti taisykles dėl jos branduolinio ginklo panaudojimo „masinės“ oro atakos atveju.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: