2024.07.10 17:07 |Kategorija:  Cover news

A. Blinkenas: NATO sąjungininkės jau pradėjo F-16 perdavimą Ukrainai (dar papildytas)

papildymai visame tekste

Vašingtonas, liepos 10 d. (AFP-BNS). NATO sąjungininkės jau pradėjo naikintuvų F-16 perdavimą Ukrainai, trečiadienį pareiškė amerikiečių valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Orlaiviai skirti sustiprinti su trečius metus besitęsiančia Rusijos invazija kovojančios Ukrainos gynybą.

Danija ir Nyderlandai pradėjo lėktuvų perdavimą, o Belgija ir Norvegija įsipareigojo suteikti daugiau lėktuvų, nurodoma Baltųjų rūmų pareiškime.

„Šiuo metu vyksta F-16 naikintuvų perdavimas iš Danijos ir Nyderlandų“, – sakė A. Blinkenas per NATO viršūnių susitikimą Vašingtone.

„Šią vasarą šie naikintuvai skraidys Ukrainos danguje, kad Ukraina ir toliau galėtų veiksmingai gintis nuo Rusijos agresijos“, – pridūrė jis.

Ukraina jau seniai prašė pažangių vakarietiškų lėktuvų.

Praėjusį rugpjūtį JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) uždegė žalią šviesą perduoti šaliai amerikiečių gamybos lėktuvus F-16, nors anksčiau nerimavo dėl to, kiek laiko prireiks apmokyti ukrainiečius jais naudotis.

A. Blinkenas sakė, kad šių orlaivių perdavimas turėtų būti signalas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Tai sutelkia Vladimiro Putino dėmesį į tai, kad jis nepergyvens Ukrainos, nepergyvens mūsų ir, jei jis ir toliau tęs savo veiksmus, žala, kuri bus daroma Rusijai ir jos interesams, tik didės“, – kalbėjo A. Blinkenas.

„Greičiausias būdas pasiekti taiką yra stipri Ukraina“, – pridūrė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: