2024.10.18 11:49 |Kategorija:  Cover news

Su „Foxpay“ susijęs tyrimas vyksta ir dėl turtinių nusikaltimų, ir dėl korupcijos (dar papildytas)

papildymai visame tekste, dar papildysime

Vilnius, spalio 18 d. (BNS). Prokuratūra penktadienį pranešė, kad su finansinių technologijų įmone „Foxpay“ susijęs ikiteisminis tyrimas vyksta tiek dėl turtinių nusikaltimų, tiek dėl korupcijos.

„Ikiteisminis tyrimas atliekamas pakankamai plačioje apimtyje“, – žurnalistams Vilniuje sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis.

Pasak jo, turtiniai nusikaltimai apima turto pasisavinimą, vagystes, sukčiavimą stambiu mastu, o korupciniai – papirkimą, kyšininkavimą, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą – tai yra pinigų plovimą.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą buvo sulaikyta „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė, jos sugyventinis Vilhelmas Germanas bei buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas.

Kalėjime dėl kitų nusikaltimų anksčiau sėdėjusiam V. Germanui ketvirtadienį buvo skirtas dviejų mėnesių suėmimas, kitiems įtariamiesiems po sulaikymo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

V. Germanui suėmimas skirtas įtariant, kad jis gali slapstytis nuo teisingumo, gali trukdyti ikiteisminio tyrimo procesui ir gali daryti naujus nusikaltimus.

„Asmuo iš probacijos sąrašų buvo išbrauktas tik 2022 metų vasario mėnesį, teistas už sunkių nusikalstamų veikų padarymą, kurių senaties terminas yra penkeri metai. Akivaizdu, penkeri metai yra nesuėję, taigi, inkriminuojant analogiško pobūdžio nusikalstamas veikas, tarp jų ir sunkias, pagrįstai manoma, kad asmuo būdamas laisvėje gali daryti nusikalstamas veikas“, – kalbėjo A. Urbelis.

„Nereiškia, kad turime turėti informaciją, kad jis rengiasi arba kėsinasi daryti tokias veikas“, – pridūrė jis.

Rasta 500 tūkst. eurų, prabangių daiktų

Pasak teisėsaugos, tyrime įtarimai iš viso pareikšti septyniems asmenims, tačiau jų skaičius gali augti. Juridiniams asmenims įtarimai nėra pareikšti.

Pareigūnai nuo pernai vykdė neįvardijamą skaičių su šiais asmenimis susijusių ikiteisminių tyrimų, tačiau šiemet rugsėjį jie buvo sujungti, sudarius jungtinę tyrimo grupę. Po to prasidėjo aktyvesni procesiniai veiksmai.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Specialiųjų užduočių valdybos vadovas Robertas Šadianecas sakė, kad nuo spalio 16 dienos vykstant tyrimui atliktos 32 kratos įtariamųjų ir su jais susijusių asmenų namuose, įmonių patalpose. Operacijoje dalyvavo 80 pareigūnų.

Pasak jo, per kratas paimti ikiteisminiam tyrimui reikšmingi daiktai.

„Tos informacijos yra be proto didelis kiekis“, – teigė pareigūnas.

Jis pranešė, kad per kratas buvo rasta maždaug 500 tūkst. eurų vertės grynųjų pinigų, taip pat prabangos daiktų – meno kūrinių, laikrodžių. Anot R. Šadianeco, įtariama, kad įtariamieji juos pirko norėdami legalizuoti nusikalstamu būdu gautus pinigus. 

Atliekant kratas taip rastos kriptopiniginės. Vykstant tyrimui apribota maždaug 3 mln. eurų vertės turto, bet suma gali augti.

Teisėsaugos pareigūnai patvirtino, kad tyrime figūruoja I. Trinkūnaitės įmonės „Foxpay“, „iSun“, taip pat – M. Navicko įmonė „Litlab“, pastačiusi verslo centrą prie Vilniaus oro uosto.

Autorius Saulius Jakučionis

Redaktorė Roma Pakėnienė

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: