2024.10.25 15:25 |Kategorija:  Cover news

G. Nausėda: tradicija laimėjusiai partijai pavesti formuoti Vyriausybę neiškalta akmenyje

Klientų dėmesiui – visas BNS interviu su G. Nausėda bus publikuotas apie 17 val.

Vilnius, spalio 25 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad tradicija pavesti formuoti Vyriausybę Seimo rinkimus laimėjusiai partijai nėra iškalta akmenyje.

Taip šalies vadovas kalbėjo paklaustas, ar tuo atveju, jei rinkimuose daugiausia mandatų iškovotų Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, būtent ši politinė jėga ir būtų kviečiama sudaryti Ministrų kabinetą.

„Aš manau, kad įvertinčiau visas aplinkybes ir, be jokios abejonės, įvertinčiau konkrečius mandatus, kuriuos turi tiek centro kairėje esančios partijos, tiek dešinėje esančios partijos. Tačiau nelaikau principo pavesti sudaryti Vyriausybę daugiausia mandatų gavusiai partijai kažkokiu iškaltu akmenyje, juo labiau, kad to niekur ir nėra“, – interviu BNS penktadienį sakė G. Nausėda.

Jis tvirtino, kad verčiau reikėtų vertinti galimybes greitai suformuoti valdančiąją koaliciją ir Vyriausybę.

„Laikas nelaukia, turi būti patvirtintas biudžetas 2025 metams. Daryti kokius nors formalius žingsnius netikint, kad tie formalūs žingsniai atves į rezultatą, tokiomis geopolitinėmis ir vidaus politikos aplinkybėmis, man atrodo, nėra prasminga“, – kalbėjo prezidentas.

Per pirmąjį Seimo rinkimų turą daugiausiai – 20 – mandatų iškovojo Lietuvos socialdemokratų partija, po jų seka Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 18 mandatų, „Nemuno aušra“ su 15 mandatų.

Antrajame ture varžosi 126 kandidatai iš 11 partijų, tarp jų – 37 socialdemokratai ir 33 konservatoriai.

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė yra sakiusi, kad valdančiojoje koalicijoje matytų Demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

Tuo metu demokratai norėtų, jog koalicijoje būtų Liberalų sąjūdis, o ne „valstiečiai“. Jie neatmeta ir bendro darbo galimybės su „Nemuno aušra“.

Antrasis rinkimų turas vyks sekmadienį.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: