2023.11.21 09:09 |Kategorija:  Cover news with delay
via REUTERS-Scanpix nuotr.

Nepaisant aklavietės Kongrese JAV pritarta naujam pagalbos Ukrainai paketui (papildytas)

papildyta nuo septintos pastraipos

Vašingtonas, lapkričio 21 d. (AFP-BNS). Jungtinės Valstijos pirmadienį pritarė dar vienam 100 mln. dolerių (91,5 mln. eurų) vertės pagalbos Ukrainai paketui, Kyjive lankantis gynybos sekretoriui Lloydui Austinui (Loidui Ostinui).

Apie pagalbos paketą paskelbta nepaisant aklavietės Kongrese dėl platesnės pagalbos patvirtinimo.

„Šiandien paskelbiau apie dar vieną 100 mln. dolerių [vertės] atsargų paėmimą naudojantis prezidento atsargų paėmimo įgaliojimais (Presidential Drawdown Authority, PDA), kad būtų galima skirti papildomų artilerijos sviedinių, papildomų gaudymo [priemonių] oro gynybai ir, taip pat, kažkiek prieštankinių ginklų“, – Kyjive reporteriams sakė L. Austinas.

PDA programa sudaro sąlygas Pentagonui greitai perduoti Ukrainai ginkluotės ir šaudmenų iš esamų JAV kariuomenės atsargų.

„Tad, žinote, mūsų parama tęsiasi“, – sakė L. Austinas, pažadėjęs Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kad JAV parama yra ilgalaikė.

Vašingtone Valstybės departamentas sakė, kad pagalbos paketas apima 3 mln. šovinių mažo kalibro ginklams, įrangos raketų paleidimo įrenginiams HIMARS.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) nurodė, kad ši karinė parama padės patenkinti pagrindinius Ukrainos poreikius mūšio lauke, kovojant dėl savo suverenios teritorijos.

„Tačiau labai svarbu, kad Kongresas imtųsi veiksmų Ukrainai paremti ir priimtų prezidento prašymą dėl papildomo finansavimo“, – teigiama A. Blinkeno išplatintame pareiškime. 

„Pagalba Ukrainai apsiginti ir užtikrinti jos, kaip suverenios, demokratinės, nepriklausomos ir klestinčios valstybės, ateitį atitinka mūsų nacionalinio saugumo interesus“, – pridūrė jis. 

Respublikonų partijai nesutariant dėl pagalbos Ukrainai, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) siekė sujungti 61 mlrd. dolerių (57,6 mlrd. eurų) paketą Kyjivui su 14 mlrd. dolerių (12, 78 mlrd. eurų) parama Izraeliui.

Šiuo metu respublikonai yra pritarę tik dėl pagalbos Izraeliui paketo.

Nuo praėjusių metų vasario mėnesio, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, JAV jau yra suteikusi 40 mlrd. dolerių (36,6 mlrd. eurų) paramą Kyjivui siekiant užtikrinti šalies saugumą.

Pirmadienį paskelbtas finansavimas, kaip ir keletas kitų neseniai gautų mažesnių paketų, teikiamas iš lėšų, kurios buvo rastos po klaidos Pentagono apskaitoje.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: