2024.09.16 11:08 |Kategorija:  Cover news with delay

Prancūzijos eurokomisaras Th. Bretonas traukiasi iš EK (papildytas)

papildymai visame tekste

Briuselis, rugsėjo 16 d. (AFP-BNS). Prancūzijos atstovas Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) pirmadienį paskelbė, kad nedelsdamas pasitraukia iš Europos Komisijos, teigdamas, kad jos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) paprašė Paryžiaus atšaukti jo kandidatūrą į naujos sudėties eurokomisarų komandą.

Netikėtas įtakingo bloko vidaus rinkos komisaro atsistatydinimas įvyko likus dienai iki to laiko, kai U. von der Leyen turėtų paskelbti naujos Komisijos sudėtį. Nauja komanda formuojama po birželį įvykusių rinkimų į Europos Parlamentą.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pasiūlė Th. Bretoną į Prancūzijos vietą Komisijoje. Jo pakartotinis paskyrimas į svarbią vietą, atspindinčią šalies svarbą 27 valstybių narių bloke, buvo laikomas kone savaime suprantamu dalyku.

„Pačiame derybų dėl būsimos kolegijos sudėties finiše Jūs paprašėte Prancūzijos atšaukti mano kandidatūrą“, – rašė bloko vidaus rinkos komisaras laiške U. von der Leyen, paskelbtame socialiniame tinkle „X“.

Europos Komisija kol kas neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Įtempti santykiai

Th. Bretonas, kurio įtempti santykiai su EK vadove nebuvo paslaptis pirmosios penkerių metų kadencijos metu, sakė, kad U. von der Leyen prašymas susijęs su „asmeninėmis priežastimis, kurių nė vienu atveju neaptarėte tiesiogiai su manimi“.

Jis sakė, kad U. von der Leyen „kaip politinį kompromisą pasiūlė Prancūzijai tariamai įtakingesnį portfelį būsimoje Kolegijoje“.

„Dabar jums bus pasiūlytas kitas kandidatas“, – sakė jis.

„Atsižvelgdamas į šiuos naujausius įvykius – dar vieną abejotino valdymo liudijimą – turiu padaryti išvadą, kad nebegaliu toliau eiti savo pareigų“, – rašė Th. Bretonas.

„Todėl nedelsdamas atsistatydinu iš Europos Komisijos nario pareigų“, – sakė jis.

Vienas įtakingiausių ES veikėjų Th. Bretonas nuo 2019 metų ėjo bloko vidaus rinkos komisaro pareigas ir griežtai pasisakė prieš didžiausių pasaulio skaitmeninių platformų piktnaudžiavimą.

Jo portfelis taip pat apėmė gynybą ir kosmosą, jis prižiūrėjo gynybos pramonės postūmį, be to, vadovavo vakcinų nuo COVID-19 gamybos darbo grupei.

Buvusiam „France Telecom“ vadovui buvo prognozuojamas paaukštinimas į EK pirmininkės pavaduotojo, kuruojančio pramonės augimą, pareigas.

Atsvara 

Paryžius laikė 69-erių Th. Bretoną svarbia atsvara Berlyno įtakai ES širdyje.

„Pastaruosius penkerius metus nenuilstamai stengiausi palaikyti ir skatinti bendrą Europos gerovę, o ne nacionalinius ir partijos interesus“, – rašė Th. Bretonas, pranešdamas apie savo atsistatydinimą.

„Man buvo didelė garbė“, – pabrėžė jis.

Po EP rinkimų, kuriuose didelių laimėjimų pasiekė kraštutiniai dešinieji, tai, kaip bus paskirstyti 27 narių Komisijos portfeliai, bus gana aiškus ženklas apie ES politinę kryptį ir santykinę kiekvienos valstybės narės įtaką.

U. von der Leyen ragino šalis nares siūlyti daugiau moterų į bloko vykdomąją instituciją, nors dauguma šalių, įskaitant Prancūziją, ignoravo jos prašymą pateikti po du kandidatus: vyrą ir moterį.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: