2024.09.18 14:23 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Nausėda siūlo steigti Regionų ministeriją (patikslintas)

patikslintas pranešimas – panaikinta perteklinė paskutinė pastraipa

Vilnius, rugsėjo 18 d. (BNS). Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo steigti ministeriją, kuri rūpintųsi regioninės politikos formavimu, regioninių tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimu bei nacionalinio lygmens koordinavimu tarp ministerijų.

„Mums tikslinga apsvarstyti idėją ministerijos, kurios pagrindinis tikslas būtų nacionalinės regioninės politikos formavimas, regioninių tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimas ir, kas ypač svarbu, nacionalinio lygmens koordinavimas tarp ministerijų“, – Prezidentūroje trečiadienį vykusio šeštojo Regionų forumo metu kalbėjo šalies vadovas.

„Regionų ministerija galėtų ne tik perimti funkcijas iš dabartinės Vidaus reikalų ministerijos (VRM), taip pat kitų ministerijų, bet ir užtikrinti, kad nacionalinė politika geriau atitiktų regioninės politikos tikslus ir vietos gyventojų lūkesčius. Tokia ministerija galiausiai taptų horizontaliosios regionų politikos ašimi, mums visiems ieškant Lietuvos žmonėms reikalingų sprendimų“, – pabrėžė prezidentas.

Jis teigė nematantis pagrindo visas valstybės įstaigas ir toliau koncentruoti Vilniuje. 

„Kai bandėme į Kauną perkelti Žemės ūkio ministeriją, tai vyko be tinkamo pasirengimo, neatlikus būtinos analizės ir paskaičiavimų, nepaisant darbuotojų nuomonės. Galutinis rezultatas, kaip žinome, nebuvo sėkmingas, tačiau jis neturėtų sukompromituoti pačios idėjos“, – pabrėžė prezidentas.

Pasak jo, šiuo metu formaliai už regioninės politikos įgyvendinimą atsakinga visa VRM, tačiau realiai – nedidelė komanda ministerijos viduje.

„Tai nėra ministerijos problema. Tai – mūsų visų problema, kad tokiai svarbiai politikos sričiai ilgą laiką neskyrėme pakankamai dėmesio ir išteklių“, – kalbėjo prezidentas.

Anot G. Nausėdos, reikalinga kurti išmanesnę ir efektyvesnę nacionalinę regioninę politiką, nes atskiroms ministerijoms imantis pertvarkų savo atsakomybės lauke neretai neatsižvelgiama į konkrečių bendruomenių, kaimų, miestelių, miestų, savivaldybių poreikius. 

Šalies vadovo teigimu, dabartinė regioninė politika primena „plonais siūlais sutvirtintą atskirų projektų tinklą, o ne vientisą audinį“. Pasak jo, regioninės strategijos klausimai lieka biurokratiniu formalumu, o taip pat tinkamai neveikia ir šiandieninis regioninės plėtros finansavimo modelis.

„Programos toliau projektuojamos iš viršaus į apačią, trūksta horizontalaus tarpžinybinio koordinavimo nacionaliniu lygiu, kaip ir elementaraus dėmesio ir išteklių, kurie padėtų užtikrinti sklandų Europos Sąjungos fondų investicijų programos veikimą“, – teigė prezidentas.

Anot jo, valstybė turi išradingai ieškoti būdų investuoti į regionus, o patiems regionams turi būti suteiktos sąlygos patiems planuoti savo ateitį ir investuoti.

G. Nausėdos iniciatyva forumas organizuojamas kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija.

Jo metu aptarta Lietuvos kelių infrastruktūra, būsto politikos perspektyvos bei savivaldybių investicijų ir finansavimo klausimai. Taip pat diskutuota apie nacionalinę regioninę politiką ir jos perspektyvas. 

Pasak prezidento, Regionų forumo tikslas – iškelti ir išryškinti šalies regionų ir jų gyventojų poreikius bei sutelkti bendruomenę problemoms spręsti. 

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: