2024.09.18 17:07 |Kategorija:  Cover news with delay

Japonija naują ministrą pirmininką oficialiai išrinks spalio 1 dieną

Tokijas, rugsėjo 18 d. (AFP-BNS). Japonijos parlamentas spalio 1 dieną oficialiai išrinks naują ministrą pirmininką, trečiadienį pranešė valdančiosios partijos pareigūnas 

Rugsėjo 27 dieną vyksiančiame Liberalų demokratų partijos (LDP) lyderio konkurse laimėjęs asmuo pakeis dabartinį ministrą pirmininką Fumio Kishida (Fumiją Kišidą).

Apklausos rodo, kad tarp devynių kandidatų į LDP lyderio postą jau išryškėjo trys lyderiai.

Tai 63-ejų griežtų dešiniųjų pažiūrų ekonominio saugumo ministrė Sanae Takaichi (Sanajė Takaiči), 67-erių buvęs LDP generalinis sekretorius Shigeru Ishiba (Šigerus Išiba) ir buvusio ministro pirmininko Junichiro Koizumi (Dziuničiro Koidzumio) sūnus 43 metų Shinjiro Koizumi (Šindžiras Koidzumis).

Konservatyvioji LDP beveik nepertraukiamai valdo jau kelis dešimtmečius ir turi daugumą parlamente, todėl nugalėtojas iš esmės garantuotai taps premjeru.

Už parlamento reikalus atsakingas LDP įstatymų leidėjas Yasukazu Hamada (Jasukadzus Hamada) savo kolegai iš opozicijos sakė, kad partija „planuoja spalio 1-ąją sušaukti parlamento sesiją“ ir išrinkti naująjį ministrą pirmininką, naujienų agentūrai AFP sakė vienas LDP pareigūnas.

Opozicinė partija sutiko su data, kurią vyriausybė oficialiai paskelbs pirmadienį, pranešė žiniasklaida.

67-erių F. Kishida, kurio trejų metų kadenciją temdė skandalai ir rinkėjų pyktis dėl kainų, praėjusį mėnesį paskelbė, kad nesieks būti perrinktas savo partijos vadovu.

Lyderio rinkimuose kiekvienas iš 367 LDP parlamentarų atiduoda po vieną balsą, o dar 367 balsai bus skiriami atsižvelgiant į eilinių partijos narių ir rėmėjų pageidavimus.

Įvairių Japonijos žiniasklaidos priemonių užsakymu atliktos apklausos rodo, kad pirmauja S. Takaichi, Sh. Ishiba ir J. Koizumi, nors tai dar negarantuoja, kad kuris nors iš jų tikrai taps nugalėtoju.

J. Koizumi galėtų būti jauniausiu Japonijos premjeru, o S. Takaichi, populiari tarp LDP dešiniojo sparno rinkėjų, galbūt taptų pirmąja šalies vadove moterimi.

S. Takaichi reguliariai lankosi Tokijuje esančioje prieštaringai vertinamoje Jasukunio šventykloje, todėl tikėtina, kad jos pergalė supykdytų Kiniją, Pietų ir Šiaurės Korėjas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: