2024.09.21 09:54 |Kategorija:  Cover news with delay

„Hezbollah“ patvirtino vado I. Aqilo žūtį po Izraelio smūgio Beirute, žuvo ir antras vadas (atnaujintas)

papildyta antraštė, atnaujinimai, papildymai visame tekste

Beirutas, rugsėjo 21 d. (AFP-BNS). Libano grupuotė „Hezbollah“ penktadienį vakare patvirtino, kad vadas Ibrahimas Aqilas (Ibrahimas Akilas) žuvo nuo Izraelio ugnies praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelis pareiškė jį nukovęs per smūgį Beirute. Libano judėjimas pranešė ir apie antro aukšto rango vado nužudymą.

„Hezbollah“ sakė, kad I. Aqilas, „vienas didžiųjų jos lyderių“, žuvo „kelyje į Jeruzalę“ – šią frazę „Hezbollah“ naudoja kalbėdama apie Izraelio nužudytus kovotojus.

Izraelio kariuomenė skelbė, kad penktadienį per oro smūgį Beirute buvo nukautas elitinio „Hezbollah“ padalinio „Radwan“ vadas ir kiti šios Libano ginkluotos grupuotės aukšto rango veikėjai.

Libano pareigūnų teigimu, per smūgį Beirute, atnaujintais duomenimis, žuvo 15 žmonių ir dešimtys buvo sužeisti.

„Hezbollah“ šeštadienį pranešė, kad tarp 15 jos kovotojų, kurie žuvo per Izraelio antskrydį Beirute, buvo ir antras aukšto rango vadas.

Grupuotė sakė, kad Ahmedas Mahmudas Wahbi (Ahmedas Mahmudas Vahbis) vadovavo „Radwan“ pajėgų karinėms operacijoms remiant „Hamas“ nuo spalio 7 dienos, kai palestiniečių kovotojų grupuotė užpuolė Izraelį ir kilo karas Gazos Ruože, iki šių metų pradžios.

Izraelio kariuomenės pareiškime teigiama, kad I. Aqilas su „Hezbollah“ buvo susijęs nuo 9-ojo dešimtmečio ir priklausė grupei, „atsakingai už „Hezbollah“ teroro išpuolius už Libano ribų“.

Pareiškime taip pat nurodoma, kad jis „vadovavo 1983 metais įvykdytam teroro išpuoliui prieš JAV ambasadą Beirute“.

Jungtinės Valstijos buvo pasiūliusios 7 mln. dolerių (6,27 mln. eurų) atlygį už informaciją apie I. Aqilą, kurį apibūdino kaip vieną pagrindinių narių organizacijoje, kuri prisiėmė atsakomybę už 1983 metais įvykdytą ambasados sprogdinimą, per kurį žuvo 63 žmonės.

Izraelio kariuomenės pareiškime taip pat teigiama, kad I. Aqilas ir kiti per penktadienio smūgį žuvę vadai planavo išpuolį Šiaurės Izraelyje, per kurį „ketino įsiskverbti į Izraelio bendruomenes ir žudyti nekaltus civilius gyventojus“.

I. Aqilo nužudymas žymi jau antrą kartą nuo karo Gazos Ruože pradžios, kai nužudomas „Hezbollah“ aukšto rango vadas. Liepą per Izraelio smūgį Beirute žuvo Fuadas Shukras (Fuadas Šukras), vyriausiasis judėjimo operacijų vadas.

Izraelio kariuomenė teigė, kad surengė tikslinį smūgį prieš I. Aqilą, per kurį taip pat žuvo maždaug 10 kitų „Radwan“ aukšto rango vadų.

Vienas „Hezbollah“ artimas šaltinis teigė, kad I. Aqilas buvo „susitikime su vadais“, kai buvo nužudytas.

Libano sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per išpuolį žuvo mažiausiai 14 žmonių, dar 66 buvo sužeisti ir kad tikimasi rasti daugiau kūnų.

JT: „Esame labai susirūpinę“

Libano valstybinė Nacionalinė naujienų agentūra buvo pranešusi, kad „priešo išpuolis buvo nukreiptas į butą gyvenamajame name Al Džamuso rajone pietiniame priemiestyje“.

Izraelio kariuomenė buvo teigusi, kad iš Libano į šalies teritoriją buvo paleista dešimtys raketų.

Jungtinės Tautos penktadienį teigė reiškiančios didelį susirūpinimą dėl Izraelio smūgių Libano sostinei ir paragino visas šalis laikytis „didžiausio santūrumo“.

„Mes, žinoma, esame labai susirūpinę dėl padidėjusio eskalavimo (...), įskaitant mirtinus smūgius, kuriuos šiandien matėme Beirute. Raginame visas šalis nedelsiant deeskaluoti padėtį. Visi turi laikytis didžiausio santūrumo“, – sakė JT generalinio sekretoriaus atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas).

„Hamas“ pareiškė, kad smerkia Izraelio smūgį Beirute, kaip „žiaurią ir teroristinę agresiją, kurią sionistinio priešo kariuomenės lėktuvai surengė prieš pietinį Beiruto priemiestį“, ir pridūrė, kad tai buvo „sionistinės agresijos eskalavimas“.

Irano užsienio reikalų ministerija pasmerkė Izraelio oro smūgį Beirute, per kurį žuvo Teherano remiamo „Hezbollah“ vadas ir keli kiti judėjimo veikėjai, kaip bandymą išplėsti karą Gazos Ruože.

„Brutalus ir žiaurus sionistinio režimo oro smūgis Beirutui (...) yra šiurkštus tarptautinės teisės ir taisyklių pažeidimas, taip pat Libano suvereniteto, teritorinio vientisumo ir nacionalinio saugumo pažeidimas“, – teigiama Užsienio reikalų ministerijos atstovo Nassero Kanani (Nasero Kananio) pareiškime.

„Nėra abejonių, kad sionistų režimas siekia didinti įtampą ir plėsti karo ir konfliktų geografiją regione“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad „tokie piktybiški veiksmai kelia aiškią ir didžiausią grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“.

Tačiau penktadienį Izraelio gynybos ministras pareiškė, kad šalies priešai neras prieglobsčio pietiniame Beiruto priemiestyje.

„Mūsų priešai neturi jokios prieglobsčio vietos – net Dahijė Beirute“, – sakė Yoavas Gallantas (Joavas Galantas), turėdamas omenyje teritoriją, kurioje, Izraelio teigimu, žuvo I. Aqilas.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari (Danielis Hagaris) po smūgio visgi sakė, kad Izraelis „nesiekia plataus masto eskalacijos regione“.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: