2024.09.21 11:16 |Kategorija:  Cover news with delay

JT pasmerkė Libane įvykdytus prietaisų sprogdinimus kaip tarptautinės teisės pažeidimą

Jungtinės Tautos, Jungtinės Valstijos, rugsėjo 21 d. (AFP-BNS). Jungtinės Tautos penktadienį pareiškė, kad Libane susprogdinti rankiniai ryšio prietaisai gali būti laikomi karo nusikaltimu. Tuo tarpu aukšto rango Beiruto diplomatas apkaltino Izraelį surengus, jo žodžiais tariant, teroro išpuolį.

Antradienį ir trečiadienį per sprogimus, per kuriuos žuvo mažiausiai 37 žmonės, o beveik 3 tūkst. buvo sužeisti, buvo susprogdinti Irano remiamos grupuotės „Hezbollah“ naudojami ryšio prietaisai.

Pranešimų gavikliai ir radijo stotelės sprogo, kai jų naudotojai apsipirkinėjo prekybos centruose, vaikščiojo gatvėmis ir dalyvavo laidotuvėse. Po šių sprogimų šalyje kilo sumaištis.

„Tarptautinė humanitarinė teisė draudžia naudoti užminuotus sprogstamuosius užtaisus iš pažiūros nekenksmingų nešiojamų objektų pavidalu“, – JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) sakė JT Saugumo Tarybai per Alžyro prašymu surengtą nepaprastąją sesiją dėl Libano.

„Smurtas, kuriuo siekiama skleisti terorą tarp civilių gyventojų, yra karo nusikaltimas“, – pridūrė jis ir pakartojo raginimą atlikti „nepriklausomą, griežtą ir skaidrų“ tyrimą.

Libano valdžia dėl išpuolio kaltina Izraelį ir teigė, kad prietaisai buvo užminuoti prieš įvežant juos į šalį.

„Hezbollah“ pažadėjo atkeršyti ir pradėjo savo vidaus tyrimą dėl sprogimų.

„Esu pasibaisėjęs išpuolių mastu ir poveikiu“, – sakė V. Turkas.

„Šie išpuoliai – tai nauja karybos tendencija, kai ryšio priemonės tampa ginklais, – pridūrė jis. – Tai negali tapti nauja norma.“

Kalbėdamas Saugumo Taryboje Libano vyriausiasis diplomatas Abdallah Bou Habibas (Abdala Bu Habibas) išpuolį pavadino „beprecedenčiu karybos metodu, pasižyminčiu žiaurumu ir teroru“.

„Šia teroristine agresija Izraelis pažeidė pagrindinius tarptautinės humanitarinės teisės principus“, – sakė jis ir pavadino Izraelį „piktavale valstybe“.

Izraelis nekomentavo prietaisų sprogimų, tačiau pareiškė, kad išplės savo karo Gazos Ruože mastą ir įtrauks frontą su Libanu.

Penktadienį Izraelio kariuomenė skelbė, kad per oro smūgį Beirute buvo nukautas elitinio „Hezbollah“ padalinio „Radwan“ vadas ir kiti šios Libano ginkluotos grupuotės aukšto rango veikėjai.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: