2024.09.30 09:55 |Kategorija:  Cover news with delay

Norvegija, sekdama Suomijos pavyzdžiu, ketina statyti tvorą pasienyje su Rusija

Helsinkis, rugsėjo 30 d. (AP-BNS). Norvegų teisingumo ministrė Emilie Enger Mehl (Emili Enger Mel) pareiškė, kad Norvegija ketina statyti 198 km ilgio tvorą prie Rusijos sienos, sekdama kaimyninės Suomijos pavyzdžiu.

„Mintis statyti tvorą prie sienos yra labai įdomi ne tik todėl, kad ji gali veikti kaip atgrasymo priemonė, bet ir todėl, kad joje būtų jutiklių ir technologijų, leidžiančių nustatyti arti sienos esančių žmonių judėjimą“, – duodama interviu Norvegijos visuomeniniam transliuotojui NRK šį savaitgalį sakė E. Enger Mehl.

Ji teigė, kad Norvegijos vyriausybė šiuo metu svarsto keletą priemonių, kaip sustiprinti sienos su Rusija Arkties šiaurėje saugumą, pavyzdžiui, statyti tvorą, padidinti pasienio darbuotojų skaičių arba sustiprinti stebėseną.

Storskogo pasienio perėja, kurioje per pastaruosius kelerius metus buvo užfiksuoti vos keli bandymai neteisėtai kirsti sieną, yra vienintelis oficialus sienos kirtimo punktas į Norvegiją iš Rusijos.

Jei saugumo padėtis jautrioje Arkties zonoje pablogėtų, Norvegijos vyriausybė yra pasirengusi skubiai uždaryti sieną, pažymėjo E. Enger Mehl.

Teisingumo ministrė šią vasarą lankėsi kaimyninėje Suomijoje, kad išsiaiškintų, kaip buvo uždaryta visa 1 340 km Suomijos ir Rusijos sausumos siena.

Suomijos vyriausybė 2023 metų pabaigoje nusprendė uždaryti visus sienos su Rusija perėjimo punktus, kai per tris mėnesius, netrukus po to, kai tapo NATO nare, į šalį atvyko daugiau kaip 1,3 tūkst. migrantų iš trečiųjų šalių, neturinčių tinkamų dokumentų ar vizų

Suomių vyriausybė migrantų nukreipimą į Suomiją vadina Rusijos „hibridiniu karu“. 

Helsinkis pradėjo statyti 200 km ilgio tvorą palei pasienio zoną, kurioje yra dalis NATO šiaurinio flango ir Europos Sąjungos (ES) išorės siena.

Suomijos pasienio pareigūnai teigia, kad tvoros su moderniausia stebėjimo įranga, kurios daugiausia bus statomos prie sienos kirtimo punktų, reikalingos tam, kad būtų galima geriau stebėti ir kontroliuoti visus migrantus, mėginančius kirsti sieną iš Rusijos, ir suteikti pareigūnams laiko reaguoti.

E. Enger Mehl įsitikinusi, kad panašios tvoros reikia ir Norvegijai. Pasak NRK, jos pareiškimui pritarė Norvegijos šiaurinio Finmarko regiono policijos viršininkė Ellen Katrine Haetta (Elen Katrin Heta). 

„Tai priemonė, kuri gali būti aktuali visoje Norvegijos ir Rusijos pasienyje arba jo dalyje“, – tikino E. Enger Mehl.

Šiuo metu Storskogo pasienio punktą juosia 200 m ilgio ir 3,5 m aukščio tvora, pastatyta 2016 metais po to, kai maždaug 5 tūkst. migrantų ir prieglobsčio prašytojų prieš metus kirto sieną iš Rusijos į Norvegiją.

5,6 mln. gyventojų turinti Norvegija priklauso NATO, bet nėra ES narė. Tačiau ji priklauso ES Šengeno erdvei, kurioje nėra sienų kontrolės ir užsienio piliečiai gali laisvai keliauti. 

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: