2024.09.30 10:13 |Kategorija:  Cover news with delay

L. Kasčiūnas: VSAT galėtų numušti sieną kertančius balionus, tai – ne oro gynybos reikalas

papildysime

Vilnius, rugsėjo 30 d. (BNS). Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas sako, kad pasieniečiams galėtų būti suteikti įgaliojimai numušti Lietuvos sieną iš Baltarusijos ar Rusijos kertančius kontrabandą gabenančius balionus.

Anot jo, kritinės infrastruktūros apsaugai jau šalies viduje galėtų veikti mobilios grupės, sudarytos iš Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

„Mano požiūriu, pasieniečiai turėtų turėti teisę juos ore nušauti“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

„Kitas būdas, jeigu kalbame apie fizinės infrastruktūros apsaugą, (...) mano idėja, kurią esu iškėlęs, kad Viešojo saugumo tarnyba, kuriai pagal įstatymą ir yra priskirta kritinės infrastruktūros apsauga, (...) galėtų formuoti mobilias grupes, komandas Ukrainos nacionalinės saugumo gvardijos modeliu ir tos grupės galėtų turėti budėjimus prie kritinės infrastruktūros ir, fiksuojant tokius objektus, irgi turėti priemones, kaip kulkosvaidžius, kuriais galėtų būti tokie objektai neutralizuoti“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Taip jis kalbėjo Vilniaus oro uosto aerodromo teritorijoje šeštadienio naktį nukritus balionui, atskridusiam, įtariama, iš Baltarusijos ir gabenusiam kontrabandines cigaretes.

Ministras tvirtino, kad numušinėti tokius balionus taikos metu turėtų būti ne kariuomenės užduotis, nes „tai yra iš esmės kovos su kontrabanda klausimas“.

Pasak jo, taikos metu kariuomenei naudoti ginklus yra „labai jautrus“ klausimas, o kol kas nėra indikacijų, kad balionais būtų gabenama kas nors pavojingiau nei cigarečių kontrabanda.

„Jeigu yra informacija, kad balionas neša ne cigarečių blokus, o neša sprogmenis ir yra tikrai akivaizdžių įrodymų, kad taip yra, tada, be jokios abejonės, kyla visai kitų sprendimų lygis. Tada taip, galėčiau įsivaizduoti (kad kariuomenė numuštų – BNS)“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Autorius Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: