2024.10.03 11:22 |Kategorija:  Cover news with delay

S. Skvernelis po Seimo rinkimų norėtų išvengti koalicijos su „valstiečiais“ (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 3 d. (BNS). Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sako, kad po Seimo rinkimų jo vedama politinė jėga norėtų išvengti darbo su „valstiečiais“, nes šiai partijai vadovauja rinkimuose nedalyvaujantis Ramūnas Karbauskis.

„Šiandien tikrai aš nematau, kad tai būtų bent jau mums prioritetas. Jei būtų galima to išvengti, tikrai būtų smagu“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda ketvirtadienį sakė politikas.

„Vėlgi, dėl vienintelės priežasties – negali Vakarų demokratinėje valstybėje politiniuose procesuose dalyvauti oligarchiniai asmenys, kurie neprisiima politinės atsakomybės ir nori būdami šešėlyje įtakoti politinį procesą“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau šią savaitę šalies vadovas Gitanas Nausėda susitiko su socialdemokratų vadove Vilija Blinkevičiūte ir „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

„Specialiai“

Anot S. Skvernelio, Lietuvos socialdemokratų partija greičiausiai laimės rinkimus ir formuos valdančiąją daugumą, kurioje galėtų būti ir demokratai.

„Greičiausiai turėtų būti centro kairės ašis socialdemokratai. Jie ir rinksis, ir ieškos partnerių, ir siūlys, su kuo būtų galima koaliciją suburti“, – sakė jis.

Tuo metu R. Karbauskis teigė, jog darbas su demokratais būtų įmanomas tik tokiu atveju, jei dar 2021 metais bendražygius iš „valstiečių“ išvedęs S. Skvernelis nebūtų Vyriausybėje. Anot jo, geriausia būtų formuoti koaliciją tarp Socialdemokratų partijos ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos.

Pats S. Skvernelis tokias sąlygas atmeta.

„Žmogus, kuris nedalyvauja rinkimuose, matyt, paraleliniame pasaulyje gyvena, nesigaudo, kas yra politika. Nei Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, nei socialdemokratai, nei „Nemuno Aušra“ nėra agrokoncernų filialas“, – kalbėjo parlamentaras.

„Kada tu nebedalyvauji politikoje, rinkimuose, atitrūksti nuo realybės ir pradedi šnekėti, ką matai per observatorijos binoklį žiūrėdamas į žvaigždes“, – pridūrė jis.

Politikas tvirtino, kad po R. Karbauskio pasisakymų jis save vidaus reikalų ministro pareigose matytų „specialiai“.

„Taip, matyčiau. Specialiai“, – kalbėjo politikas.

„Laikas žaizdas gydo“

S. Skvernelis prieš dešimtmetį jau yra buvęs vidaus reikalų ministru. Jo kandidatūrą tąkart pateikė premjeras Algirdas Butkevičius. Šiam kandidatą pasiūlė partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas.

Iki tol jis ėjo generalinio policijos komisaro pareigas.

2016 metais „valstiečiams“ laimėjus rinkimus, S. Skvernelis tapo jų deleguotu premjeru. Politikui atsiskyrus nuo „valstiečių“, jo ir R. Karbauskio santykiai pašlijo.

„Atleiskit, aš suprantu jausmus Ramūno, bet gyvenime visko būna. (...) Turbūt daugiau meluojančio Lietuvos politiko neteko matyti. Ir ne tik man. Galima pakalbėti su visomis politinėmis jėgomis, kurias jis apgavo, išdūrė ir ateityje, matyt, tą darys“, – kalbėjo demokratų lyderis.

„Nieko asmeniško. Aš žiūriu į priekį, į ateitį. (...) Laikas žaizdas gydo, gal užgis ir jam“, – sakė demokratų lyderis.

„Konkurencija turi likti“

Paklaustas apie galimą darbą po rinkimų su konservatoriais, S. Skvernelis tvirtino, kad toks variantas neįmanomas net teoriškai.

„Ta skirtis tradicinė (...) tarp dešinės ir kairės turi išlikti. Konkurencija turi likti. Negali būti ideologinis politinis susiliejimas, jei nėra išskirtinių sąlygų, Lietuva nėra kariaujanti valstybė“, – kalbėjo politikas.

Pasak jo, sprendžiant iš dabartinio Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų bendravimo su koalicijos partneriais, greičiausiai ir dešinės jėgos po rinkimų ne itin „degtų dideliu noru“ būti koalicijoje su šia politine jėga.

Konservatoriai jau kurį laiką ragina kitas partijas kurti „sanitarinį kordoną“ prieš „Nemuno aušros“ lyderį Remigijų Žemaitaitį valdžioje, o socdemai sako, kad jo antisemitinė retorika apsunkina galimą bendrą darbą.

G. Nausėda savo ruožtu tvirtina nematantis galimybių „Nemuno aušros“ lyderiui Remigijui Žemaitaičiui po Seimo rinkimų tapti ministru.

S. Skvernelis pareiškė, kad šios partijos demonizavimas didina jos populiarumą.

„Prezidentas yra aiškiai pasakęs savo poziciją, ji yra logiška ir suprantama. Bet turėtume sverti (kas blogiau – BNS), ar buitinis antisemitizmas, kuris panašu, kad toks, ir yra, ar pavojus būti valdomiems neaišku kokių asmenų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Kartais labai demonizuojame vieną politinę jėga ir tuo pačiu darome ją populiarią, – pridūrė jis. – Aš suprantu Tėvynės sąjungos interesą – kad mobilizuotų savo rinkėją, reikia turėti priešą, kuris turėtų kuo didesnę frakciją Seime, o tada bandytų ją izoliuoti, tokiu būdu silpninant galimybę suformuoti centro kairės valdančiąją daugumą. Tai šituose žaidimuose mes nedalyvaujame.“

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla dėl politiko pasisakymų apie žydus. Pats R. Žemaitaitis ne kartą tvirtino savo teiginių nelaikantis antisemitiniais.

Pernai lapkritį politiko įsteigta „Nemuno aušra“, pirmą kartą dalyvausianti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, turi beveik 3 tūkst. narių.

Naujausios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad ši politinė jėga – viena populiariausių šalyje.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: