2024.10.03 16:21 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV pareigūnas: D. Trumpas griebėsi nusikaltimų, kad panaikintų rinkimų rezultatus

Vašingtonas, spalio 3 d. (AFP-BNS). Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ėmėsi „privačios nusikalstamos veiklos“, kad panaikintų 2020 metų Jungtinių Valstijų rinkimų rezultatus, ir jo neturėtų saugoti prezidento neliečiamybė, trečiadienį paskelbtame teismo dokumente teigia specialusis patarėjas Jackas Smithas (Džekas Smitas).

165 puslapių prašyme, kuriame teigiama, kad istorinė byla prieš D. Trumpą turi būti tęsiama, J. Smithas taip pat pateikė naujų įrodymų apie buvusio prezidento pastangas panaikinti rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas), rezultatus.

Respublikonų kandidatas į prezidentus D. Trumpas turėjo stoti prieš teismą kovą, tačiau byla buvo įšaldyta, kol jo advokatai įrodinėjo, kad jis turėtų būti apsaugotas nuo baudžiamojo persekiojimo.

Liepą Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad buvęs prezidentas turi plačios apimties apsaugą nuo baudžiamojo persekiojimo už oficialius veiksmus, atliktus einant pareigas, tačiau gali būti persekiojamas už neoficialius veiksmus.

Apygardos teismo teisėjos Tanyos Chutkan (Tanios Čutkan), kuri nagrinėja šią bylą, išslaptintame dokumente J. Smithas rašė, kad D. Trumpas neturėtų išvengti baudžiamojo persekiojimo, nes „iš esmės atsakovo schema buvo privati nusikalstama veikla“.

„Kaltinamasis teigia, kad jis turi neliečiamumą nuo baudžiamojo persekiojimo už savo nusikalstamą schemą, kuria siekė sužlugdyti 2020 metų prezidento rinkimus, nes, jo teigimu, tai buvo susiję su oficialiais veiksmais, – sakė J. Smitas. – Taip nėra.“

„Nors kaltinamasis inkriminuojamų sąmokslų metu ėjo prezidento pareigas, jo schema iš esmės buvo privati“, – teigė jis.

D. Trumpas, veikdamas kaip kandidatas, o ne kaip oficialus asmuo, „griebėsi nusikaltimų, kad išliktų poste“, teigė specialusis patarėjas.

„Kartu su privačiais bendražygiais sąmokslininkais atsakovas ėmėsi vis desperatiškesnių planų panaikinti teisėtus rinkimų rezultatus septyniose valstijose, kuriose pralaimėjo“, – sakė J. Smitas.

Įtariama, kad D. Trumpas melavo valstijų pareigūnams, klastojo rinkėjų balsus ir siekė, kad viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) trukdytų Kongresui patvirtinti J. Bideno pergalę.

„Kai visa kita nepavyko“, 2021-ųjų sausio 6 dieną D. Trumpas nukreipė „įpykusią minią“ į JAV Kapitolijų, sakė specialusis patarėjas.

„Beprotiški teiginiai“

J. Smitho teigimu, yra daug įrodymų, jog D. Trumpas žinojo, kad jo teiginiai apie sukčiavimą rinkimuose yra melagingi, nes artimi patarėjai jam tai pasakė.

Buvęs prezidentas netgi atmetė kai kuriuos absurdiškiausius savo šalininkų teiginius apie sukčiavimą pavadindamas juos beprotiškais, sakė specialusis patarėjas.

J. Smithas tvirtino, kad D. Trumpas, nusivylęs nesėkme ginčijant rinkimus, pasamdė „privatų advokatą, kuris buvo pasirengęs melagingai skelbti pergalę ir skleisti sąmoningai melagingus teiginius apie rinkimų klastojimą“.

Pateiktoje medžiagoje šio advokato vardas nenurodytas, bet tai galėtų būti buvęs Niujorko meras Rudy Giuliani (Rudis Džulianis).

T. Chutkan nepaskyrė teismo posėdžio datos, tačiau jis neįvyks iki lapkričio 5 dienos rinkimų, kuriuose varžysis D. Trumpas ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris).

D. Trumpas kaltinamas sąmokslu apgauti JAV ir sutrukdyti oficialiai procedūrai – 2021 metų sausio 6 dieną vykusiai jungtinei Kongreso sesijai, per kurią išpuolį surengė respublikono šalininkai.

D. Trumpas taip pat kaltinamas siekiu atimti teises iš JAV rinkėjų savo melagingais teiginiais, kad laimėjo 2020-ųjų rinkimus.

Gegužę D. Trumpas Niujorke buvo nuteistas dėl 34 kaltinimų klastojus verslo dokumentus, taip siekiant nuslėpti mokėjimus pornografijos žvaigždei Stormy Daniels (Stormi Daniels) už tylą, kad ji prieš rinkimus nepaviešintų galimo jų romano faktą.

Džordžijoje D. Trumpui taip pat pateikti kaltinimai, susiję su pastangomis panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: