2024.10.04 15:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Irano aukščiausiasis lyderis raketų ataką prieš Izraelį vadina teisėta ir pagrįsta (dar papildytas)

papildyta nuo septintos pastraipos

Teheranas, spalio 4 d. (AFP-BNS). Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) penktadienį gynė Teherano raketų ataką prieš Izraelį kaip teisėtą ir pagrįstą.

„Mūsų ginkluotųjų pajėgų operacija, įvykdyta prieš kelias naktis, buvo visiškai legali ir teisėta“, – sakė jis per retą penktadienio pamokslą.

Kreipdamasis į maldininkus Teherane, praėjus kelioms dienoms po Irano raketų atakos prieš Izraelį, A. Khamenei šalia savęs laikė ginklą.

A. Khamenei sakė pirmąjį per beveik penkerius metus pamokslą tūkstančiams maldininkų, kurie laikė nukautų Irano „pasipriešinimo ašies“ lyderių portretus.

A. Khamenei teigimu, su Teheranu susijusios ginkluotos grupės nenusileis net po virtinės Izraelio atakų, per kurias žuvo jų karinių lyderių.

„Su šiomis kankinystėmis pasipriešinimas regione nenusileis ir laimės“, – pareiškė A. Khamenei. Pamokslą jis sakė daugiausia arabiškai.

A. Khamenei kalba Teherane buvo pirmoji po to, kai Iranas antrą kartą istorijoje atakavo Izraelį, taip pat pirmoji po to, kai „Hezbollah“ kovotojų susišaudymas su Izraelio kariais peraugo į plataus masto konfliktą Libane.

Praėjus beveik metams po to, kai 2023-iųjų spalio 7 dieną palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ surengė daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį prieš Izraelį per visą jo istoriją, žydų valstybė paskelbė, kad daugiausia dėmesio dabar skirs sienos su Libanu apsaugai.

Izraelis teigia, kad jo tikslas – sudaryti sąlygas 60 tūkst. izraeliečių, perkeltų dėl metus trukusių „Hezbollah“ raketų atakų per sieną, grįžti į savo namus.

„Hezbollah“ – „gyvybiškai svarbi“ islamo šalims

Libano sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nuo rugsėjo 23 dienos per Izraelio išpuolius prieš „Hezbollah“ bastionus Libane žuvo daugiau kaip tūkstantis žmonių, o šimtai tūkstančių buvo priversti palikti savo namus ekonominę krizę ir taip išgyvenančioje šalyje.

Izraelis taip pat nukovė Irano generolą, daugybę „Hezbollah“ vadų ir sudavė didžiausią smūgį šiai grupuotei per pastaruosius dešimtmečius – nužudė jos lyderį Hassaną Nasrallah (Hasaną Nasralą).

A. Khamenei kalbėjo Izraeliui svarstant atsakomuosius veiksmus dėl „Hezbollah“ rėmėjo Irano raketų atakos, kuri, Teherano teigimu, buvo kerštas už H. Nasrallah ir kitų aukšto rango veikėjų nužudymą.

A. Khamenei negailėjo gerų žodžių „Hezbollah“, sakydamas, kad ji teikia „gyvybiškai svarbią paslaugą visam regionui ir visam islamo pasauliui“.

Dėl eskalacijos Libano gyventojai baiminasi, kad smurtas, apėmęs jų šalį, greitai nesibaigs.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas (Joavas Galantas) įspėjo, kad „tie, kurie puola Izraelio valstybę, brangiai moka“.

Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas generolas majoras Mohammadas Bagheris (Mohamedas Bagheris) pagrasino šaudyti intensyviau, jei Izraelis įvykdys savo pažadą imtis atsakomųjų veiksmų.

Izraelis perėmė didžiąją dalį iš maždaug 200 Irano paleistų raketų, tačiau ši ataka sukėlė Izraelyje baimę, kad išpuoliai nesibaigė. Vakarų Krante nuo šrapnelio žuvo palestinietis.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) teigė, kad Jungtinėse Valstijose yra svarstomi galimi Izraelio smūgiai Irano naftos objektams.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: