2024.10.14 12:52 |Kategorija:  Cover news with delay

Nobelio ekonomikos premija – mokslininkams, padėjusiems suprasti tautų gerovės skirtumus

Vilnius, spalio 14 d. (BNS). Šių metų Nobelio ekonomikos premija atiteko JAV dirbantiems Daronui Acemoglu (Daronui Adžemohlui), Simonui Johnsonui (Saimonui Džonsonui) ir Jamesui A. Robinsonui (Džeimsui A. Robinsonui) „už tyrimus apie tai, kaip formuojasi institucijos ir daro įtaką gerovei“, pirmadienį paskelbė premiją skiriantis komitetas.

„Jie padėjo mums suprasti tautų gerovės skirtumus“, – nurodoma komiteto pranešime žiniasklaidai.

Laureatai gaus po aukso medalį, diplomą ir pasidalins 11 mln. Švedijos kronų (beveik 952 tūkst. eurų) piniginę premiją.

Pernai Nobelio ekonomikos premija, kuria užbaigiamas apdovanojimų sezonas, buvo paskirta Harvardo universiteto profesorei Claudiai Goldin (Klaudijai Goldin) už darbus, padėjusius suprasti moterų vaidmenį darbo rinkoje.

Nobelio ekonomikos premija formaliai vadinama „Švedijos centrinio banko ekonomikos mokslų premija Alfredui Nobeliui atminti“. Šis apdovanojimas teikiamas nuo 1969 metų ir dabar daugelio yra laikomas viena iš Nobelio premijų.

Nors tai yra prestižiškiausias apdovanojimas, kurio gali tikėtis ekonomistas, jis neįgavo tokio paties statuso, kokį turi A. Nobelio testamente išvardyti apdovanojimai – už nuopelnus medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir taikos srityse.

Šių metų Nobelio premijų sezonas prasidėjo praėjusį pirmadienį, kai buvo paskelbta, jog premija už pasiekimus medicinos srityje atiteko amerikiečiams Victorui Ambrosui (Viktorui Ambrozui) ir Gary Ruvkunui (Gariui Ravkanui) už mikro-RNR atradimą ir jos vaidmenį potranskripciniame genų reguliavime.

Antradienį paaiškėjo Nobelio fizikos premijos laureatai – jais tapo JAV mokslininkas Johnas J. Hopfieldas (Džonas Dž. Hopfildas) ir Geoffrey E. Hintonas (Džefris E. Hintonas) iš Kanados už atradimus ir išradimus, įgalinančius mašininį mokymąsi naudojant dirbtinius neuronų tinklus.

Premijos už pasiekimus chemijos srityje laureatai paaiškėjo trečiadienį. Ji paskirta Davidui Bakeriui (Deividui Beikeriui) iš JAV už kompiuterinį baltymų projektavimą bei Jungtinėje Karalystėje dirbantiems Demisui Hassabi (Demisui Hasabiui) ir Johnui M. Jumperiui (Džonui M. Džamperiui) už baltymų struktūros nuspėjimą.

Ketvirtadienį Švedijos akademija paskelbė, kad 2024 metų Nobelio literatūros premija buvo paskirta Pietų Korėjos autorei Han Kang „už intensyvią poetišką prozą, kurioje susiduriama su istorinėmis traumomis ir atskleidžiamas žmogaus gyvenimo trapumas“.

Penktadienį Norvegijos Nobelio komitetas taikos premijos laureate paskelbė Japonijos organizaciją „Nihon Hidankyo“ už „pastangas sukurti pasaulį be branduolinių ginklų ir už tai, kad jie įrodė, jog branduoliniai ginklai daugiau niekada neturi būti naudojami“.

Premijos bus įteiktos Osle ir Stokholme gruodžio 10 dieną, kai minimos Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896-aisiais miręs išradėjas A. Nobelis šias premijas įsteigė savo testamentu.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: