2024.10.14 15:21 |Kategorija:  Cover news with delay

ES įvedė sankcijas Iranui dėl raketų ir dronų tiekimo Rusijai (papildytas)

papildyta nuo trečios pastraipos

Liuksemburgas, spalio 14 d. (AFP-BNS). Europos Sąjunga pirmadienį įvedė sankcijas žinomiems Irano pareigūnams ir subjektams, įskaitant tris oro linijų bendroves, reaguodama į tai, kad Teheranas tiekia Rusijai raketas ir dronus, skirtus naudoti kare Ukrainoje.

Užsienio reikalų ministrai patvirtino sankcijas 14 subjektų ir asmenų, įskaitant oro linijas „Iran Air“, „Saha Airlines“ ir „Mahan Air“, gynybos ministro pavaduotoją ir Revoliucijos gvardijos pajėgų „Quds“ aukšto rango pareigūnus, sakoma ES pareiškime.

Praėjusį mėnesį panašias sankcijas dėl Irano raketų perdavimo Rusijai priėmė didžiosios Europos valstybės – Britanija, Prancūzija ir Vokietija – ir Jungtinės Valstijos.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) palankiai įvertino tai, kad sankcijas priėmė visas blokas, ir pridūrė: „Reikia dar daugiau.“

„Irano režimo parama Rusijos agresijos karui prieš Ukrainą yra nepriimtina ir turi būti nutraukta“, – rašė ji socialiniame tinkle „X“.

ES sankcijos taip pat palietė dvi viešųjų pirkimų įmonės, kurios kaltinamos „per tarptautinius viešųjų pirkimų tinklus perdavusios ir tiekusios Rusijai Irane pagamintus dronus ir susijusius komponentus bei technologijas“.

Sankcijos pritaikytos ir dviem bendrovėms, dalyvaujančioms gaminant raketoms ir raketoms paleisti naudojamą kurą.

Į sankcijų sąrašą įtrauktų fizinių asmenų turtas ES įšaldytas, jiems uždrausta vykti į bloką.

Iranas atmeta Vakarų kaltinimus, kad perdavė Rusijai raketų, skirtų naudoti Ukrainoje.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno), dešimtys Rusijos kariškių buvo apmokyti Irane naudotis raketomis „Fath-360“, kurių veikimo nuotolis siekia 120 kilometrus.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: