2024.10.16 11:00 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV grasina blokuoti pagalbą Izraeliui, jei nebus pagerinta humanitarinė padėtis Gazoje

Vašingtonas, spalio 16 d. (AFP-BNS). Jungtinės Valstijos antradienį įspėjo Izraelį, kad gali sustabdyti dalies milijardų dolerių vertės karinės pagalbos tiekimą, jei žydų valstybė per mėnesį nepagerins humanitarinės paramos teikimo karo nuniokotam Gazos Ruožui.

Perspėjimas išsakytas praėjus jau daugiau nei metams nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios. Jo metu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ne kartą prašė Izraelio apsaugoti palestiniečių civilius gyventojus, nors tik kartą ištesėjo pažadą sustabdyti ginklų siuntą.

Sekmadienį išsiųstame laiške valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) „aiškiai nurodė Izraelio vyriausybei, kad jie turi vėl imtis pokyčių ir užtikrinti, kad į Gazos Ruožą tiekiama pagalba vėl pakiltų nuo tokio mažo lygio, koks yra dabar“, žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Laiške atkreiptas dėmesys į JAV įstatymus, pagal kuriuos reikalaujama, kad JAV karinės pagalbos gavėjai savavališkai neatsisakytų ir netrukdytų teikti JAV humanitarinę pagalbą.

„Tikimės, kad Izraelis įvykdys mūsų nurodytus ir rekomenduotus pakeitimus, ir dėl šių pakeitimų smarkiai padidės humanitarinė pagalba“, – sakoma laiške.

Apie Izraelio gynybos ministrui Yoavui Gallantui (Joavui Galantui) adresuotą tekstą pirmasis pranešė JAV naujienų svetainė „Axios“, o Valstybės departamentas teigė, kad jis turėjo likti privatus.

Laiške A. Blinkenas ir L. Austinas ragina Izraelį įsileisti bent 350 sunkvežimių su pagalba per dieną, atidaryti penktą sienos perėjimo punktą į Gazą ir atšaukti įsakymus palestiniečiams evakuotis, kai nėra operatyvinio poreikio.

Valstybės departamentas teigė, kad anksčiau JAV spaudimas Izraeliui leido įvežti papildomų sunkvežimių, tačiau bendra pagalbos apimtis sumažėjo daugiau kaip 50 proc. nuo didžiausio savo lygio.

JAV perspėjimai

Nuo 2023-iųjų spalio 7-osios, kai „Hamas“ įvykdė precedento neturintį išpuolį prieš pietines žydų valstybės bendruomenes, J. Bidenas buvo vienas pagrindinių Izraelio rėmėjų.

Laiške prašoma imtis veiksmų per 30 dienų, o tai reiškia, kad bet koks vertinimas bus atliktas po JAV prezidento rinkimų, prieš kuriuos J. Bideno Demokratų partija sulaukė savo kairiojo sparno kaltinimų, kad nepakankamai stengėsi pažaboti Izraelį.

Viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris), dalyvaujanti įtemptoje kovoje su respublikonu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) dėl J. Bideno įpėdinio posto, savaitgalį taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Jungtinių Tautų įvertinimo, kad beveik dvi savaites į šiaurinę Gazos Ruožo dalį nepateko jokie maisto daviniai.

„Izraelis privalo skubiai padaryti daugiau, kad palengvintų pagalbos srautą tiems, kuriems jos reikia“, – rašė K. Harris socialiniame tinkle „X“.

M. Milleris paneigė bet kokias rinkimų sąsajas su numatytu 30 dienų terminu, sakydamas: „Mes nemanėme, kad būtų tinkama nusiųsti laišką ir sakyti, kad tai (pokyčiai) turi įvykti per naktį.“

Užsimindamas, kad JAV spaudimas duoda rezultatų, M. Milleris atkreipė dėmesį į tai, kad Izraelis pirmadienį, praėjus vienai dienai po to, kai A. Blinkenas ir L. Austinas išsiuntė laišką, leido teikti pagalbą per Erezo sienos perėjimo punktą į Gazos Ruožą.

Tačiau Izraelio kritikai sako, kad Jungtinės Valstijos turi daug daugiau svertų, kuriais gali pasinaudoti, ir kad ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ne kartą atmetė spaudimą.

J. Bidenas, kuris jau ilgus mėnesius perspėja Izraelį dėl platesnio konflikto su Iranu, savaitgalį leido Izraelyje dislokuoti THAAD priešraketinės gynybos sistemą, taip pirmą kartą, nors ir laikinai, pasiųsdamas JAV karius į konflikto zoną.

Antradienį Valstybės departamentas taip pat pareiškė, kad išreiškė susirūpinimą Izraeliui dėl antskrydžių Libano sostinėje Beirute, nors neragino nutraukti ugnį ir palaikė Izraelio teisę smogti „Hezbollah“ pozicijoms.

„Aiškiai pareiškėme, kad nepritariame tokiai kampanijai, kokią matėme pastarosiomis savaitėmis“ Beirute, sakė M. Milleris.

Jis taip pat nurodė, kad A. Blinkenas peržiūrėjo socialiniuose tinkluose plačiai paplitusią filmuotą medžiagą, kurioje matyti bent vienas palestinietis, sudegęs gyvas po to, kai Izraelio smūgis sukėlė gaisrą palapinių stovykloje prie ligoninės Gazos Ruožo centrinėje dalyje.

„Visi matėme tą vaizdo įrašą ir visi žinome, kad baisu matyti gyvus sudegusius žmones. Savo rimtą susirūpinimą šiuo klausimu išreiškėme tiesiogiai Izraelio vyriausybei“, – kalbėjo M. Milleris.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: