2024.10.17 15:26 |Kategorija:  Cover news with delay

Svarbiausi V. Zelenskio ukrainiečiams ir sąjungininkams pristatyto pergalės plano akcentai

Kyjivas, spalio 17 d. (AFP-BNS). Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę ukrainiečiams ir Vakarų sąjungininkams pristatinėja Kyjivo pergalės planą, kuriuo siekiama nutraukti daugiau nei dvejus metus trunkančią plataus masto Rusijos invaziją. 

Trečiadienį V. Zelenskis pristatė savo pergalės planą savo parlamentui, o ketvirtadienį – Europos Sąjungos (ES) lyderiams. Dar anksčiau jis jį pristatė JAV vadovui ir keliems kitiems sąjungininkams Europoje.

Tačiau visas tekstas dar nepaskelbtas, o kelios pergalės plano dalys tebėra įslaptintos. Trečiadienį V. Zelenskis kreipėsi į įstatymų leidėjus Kyjive ir išdėstė penkis pagrindinius plano punktus.

Žemiau pateikiami svarbiausi iki šiol žinomi faktai apie V. Zelenskio pristatytą pergalės planą.

Narystė NATO

Trečiadienį sakydamas kalbą įstatymų leidėjams Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo prioritetas – sulaukti kvietimo Ukrainai prisijungti prie NATO.

„Dešimtmečius Rusija naudojosi geopolitiniu neapibrėžtumu Europoje, ypač tuo, kad Ukraina nėra NATO narė, ir tai paskatino Rusiją kėsintis į mūsų saugumą“, – teigė ukrainiečių lyderis. 

V. Zelenskis ne kartą yra sakęs, kad Ukrainos narystė NATO sustiprintų ne tik jo šalies, bet ir Europos bei Vakarų saugumą.

Smūgiai Rusijos kariniams taikiniams 

Kitas svarbus pergalės plano elementas – leisti Ukrainai smogti Vakarų sąjungininkų tiekiamais tolimojo nuotolio ginklais kariniams taikiniams Rusijos gilumoje. 

V. Zelenskis nurodė, kad Ukraina turi tęsti antžemines operacijas Rusijos pasienio Kursko srityje, kur rugpjūtį pradėjo netikėtą puolimą ir užėmė dalį teritorijos. 

Jis teigė, kad Ukrainos sąjungininkai turėtų toliau stiprinti karo draskomos šalies oro gynybos sistemas, kad būtų apsaugota jos ypatingos svarbos infrastruktūra. Jis taip pat sakė, kad sąjungininkai turėtų tęsti ukrainiečių karių mokymo programas užsienio šalyse. 

Nebranduolinis atgrasymas

Trečiasis punktas susijęs su Rusijos atakų prevencija. Tačiau kol kas daugiau informacijos apie jį nebuvo paskelbta. V. Zelenskis pridūrė, kad šio punkto slapta informacija jau buvo pristatyta JAV, Jungtinei Karalystei (JK), Prancūzijai, Vokietijai ir Italijai. 

Trečiadienį Ukrainos vadovas įstatymų leidėjams pareiškė, kad Kyjivas siekia, jog jo teritorijoje būtų dislokuotas „išsamus nebranduolinių strateginių atgrasymo priemonių paketas“.

„Rusijos vadovybė elgiasi agresyviai tik tada, kai yra įsitikinusi, kad nesulauks adekvataus destruktyvaus atsako“, – sakė jis.

Ekonominė stiprybė

Įstatymų leidėjams V. Zelenskis teigė, kad ketvirtajame punkte daugiausiai dėmesio skiriama Ukrainos gamtinių išteklių apsaugai, „įskaitant svarbiausius metalus, kurių vertė siekia trilijonus JAV dolerių“.

Jis pridūrė, kad kaip ir trečiasis punktas, taip ir ketvirtasis punktas turi slaptų priedų, kurie bus atskleisti tik Vakarų sąjungininkams. 

V. Zelenskis paragino partnerius užtikrinti „konkretų susitarimą dėl bendros svarbiausių Ukrainos išteklių apsaugos, bendrų investicijų ir tinkamo Ukrainos ekonominio potencialo panaudojimo.“

„Tai susitarimas, kuris organiškai papildys ir sustiprins esamą ekonominio spaudimo Rusijai sistemą, o būtent visas galiojančias sankcijas“, – nurodė prezidentas. 

Pokaris 

Paskutinėje plano dalyje aptariamas laikotarpis po karo. Pasak V. Zelenskio, po karo Ukraina turės labiausiai patyrusį ir didžiausią karinį kontingentą. 

Tai buvo vienas iš nedaugelio momentų, kai V. Zelenskis siūlė išteklius partneriams, o ne prašė sąjungininkų pagalbos.

„Jei mūsų partneriai sutiks, numatome tam tikrus Europoje dislokuotus Jungtinių Valstijų ginkluotųjų pajėgų karinius kontingentus pakeisti Ukrainos kariniais daliniais“, – sakė jis.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: