2024.10.17 18:59 |Kategorija:  Cover news with delay

VRK: rinkėjų balsai Panemunės apygardoje turi būti dar kartą perskaičiuoti

Vilnius, spalio 17 d. (BNS). Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį vakare nusprendė, kad rinkėjų balsai vienmandatėje Panemunės apygardoje turi būti dar kartą perskaičiuoti.

Tokiam sprendimui pritarė devyni iš dvylikos VRK narių.

Suskaičiavus sekmadienį rinkimų į Seimą balsus, antrajame ture finansų ministrė Gintarė Skaistė turėjo varžytis su socialdemokratu Audriumi Radvilavičiumi ir „Nemuno aušros“ kandidatu Edgaru Gudynu.

Tačiau pastaroji politinė jėga tokius rezultatus apskundė ir balsai buvo perskaičiuoti. Tai lėmė, kad į antrąjį turą pateko G. Skaistė ir A. Radvilavičius, pelnęs trimis balsais daugiau nei E. Gudynas.

Pastarojo teigimu, perskaičiuojant biuletenius skubėta ir padaryta klaidų, o į pastabas nereaguota.

„Neleido nei fotografuoti, nei filmuoti, kaip būtų galima ką nors papildomai jums parodyti?“ –  per VRK posėdį ketvirtadienį sakė E. Gudynas.

„Būtų geriau, kad viskas būtų perskaičiuota. Ir neskubėtų“, – pridūrė jis.

Dauguma VRK narių teigė, kad situacija netipinė ir kelianti klausimų.

„Mano vertinimu, trijų balsų skirtumas ir perskaičiavimas, apie jūs kurį kalbate, (...) man abejonių kelia, mano vertinimu, šita situacija galėtų būti tokia, kad VRK galėtų priimti sprendimą dėl perskaičiavimo“, – sakė VRK narė Inga Milašiūtė.

Tuo metu kita narė stebėjosi, kad perskaičiavime dalyvavę stebėtojai nebuvo įrašyti į protokolą, jie nepasirašė po protokolu.

„Tai kelia dvejonių, – kalbėjo Laura Martinaitytė. – Atsirado trys balsai: vienas iš negaliojančio balso tapo galiojantis. Kas nutiko su dar dviem balsais, ar tai buvo apsirinkimas skaičiavimo, ar pripažinti dar keli iš negaliojančių galiojančiais, atsakymo aš negavau.“

VRK narys Maksimas Reznikovas tvirtino nematantis problemos perskaičiuoti balsus, bet pabrėžė, kad „tokios yra žaidimo taisyklės“.

„Rezultatas pasikeitė dėl negaliojančių biuletenių“, – sakė jis.

Panašią poziciją išsakė ir Martynas Čerkauskas: „Galime įsisukti į tokį situaciją, kad bet kiek kartų gali būti iš to paties politinės kampanijos dalyvio teikiami skundai dėl perskaičiavimo, (...) kol jis bus tenkintinas.“

Rinkimų kodeksas įpareigoja balsus perskaičiuoti tuo atveju, jeigu tarp kandidatų susidarė mažesnis nei 50 balsų skirtumas. Tuo metu esant didesniam skirtumui jau reikia motyvuoto pagrindo, kad galėjo būti padaryta klaidų ar pažeidimų skaičiuojant balsus.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: