2024.10.17 21:55 |Kategorija:  Cover news with delay

Izraelio kariuomenė patvirtino „Hamas“ vadovo Y. Sinwaro žūtį (atnaujintas)

papildymai, atnaujinimai visame tekste

Jeruzalė, spalio 17 d. (AFP-AP-BNS). Izraelio kariuomenė ketvirtadienį patvirtino, kad šalies pajėgos trečiadienį nužudė islamistų grupuotės „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą (Jahją Sinvarą) pietiniame Gazos Ruože.

Izraelis jį buvo apkaltinęs buvus pagrindiniu „Hamas“ išpuolio praėjusių metų spalio 7 dieną organizatoriumi kartu su „Hamas“ kariuomenės vadu Mohammedu Deifu.

Izraelio kariuomenė „patvirtina, kad vakar, 2024-ųjų spalio 16-ąją, po metus trukusio persekiojimo per operaciją pietinėje Gazos Ruožo dalyje IDF (kariuomenės) Pietų vadavietės kariai eliminavo teroristinės organizacijos „Hamas“ lyderį Yahya Sinwarą“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Prieš tai apie jo žūtį pranešė ir užsienio reikalų ministras Israelis Katzas (Israelis Kacas).

„Hamas“ kol kas nepatvirtino 61-erių Y. Sinwaro žūties.

„Suvestos sąskaitos“

Anksčiau ketvirtadienį Izraelio kariuomenė skelbė tikrinanti, ar per karinę operaciją Gazos Ruože žuvo „Hamas“ vadovas.

„Dešimtys operacijų, kurias IDF ir ISA (vidaus saugumo agentūra „Shin Bet“) vykdė per pastaruosius metus ir pastarosiomis savaitėmis vietovėje, kurioje jis buvo likviduotas, apribojo Yahya Sinwaro operatyvinį judėjimą, kol jis buvo persekiojamas pajėgų, ir privedė prie jo eliminavimo“, – pridūrė Izraelio kariškiai.

„Rajone veikiančios 828-osios brigados („Bislach“) IDF kariai nustatė ir eliminavo tris teroristus. Baigus kūno atpažinimo procesą, galima patvirtinti, kad Yahya Sinwaras buvo eliminuotas“, – teigiama pranešime.

Izraelio kariuomenė teigė, kad M. Deifas žuvo per smūgį anksčiau šiais metais, tačiau palestiniečių kovotojų grupuotė to nepatvirtino.

Rugpjūtį Y. Sinwaras pakeitė buvusį „Hamas“ vadovą Ismailą Haniyeh (Ismailą Haniję), kuris liepos 31 dieną buvo nužudytas Irane. Izraelis I. Haniyeh mirties nekomentavo.

Anot Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus), trečiadienį žydų valstybė „suvedė sąskaitas“ su „žmogumi, kuris įvykdė baisiausias žudynes mūsų tautos istorijoje nuo Holokausto laikų“.

Sveikindamas nužudymą, jis teigė, kad „blogis patyrė skaudų smūgį“ ir kad Y. Sinwaro žūtis reiškia didžiulę įtaką palestiniečių grupuotės žlugimui.

„Šiandien blogis patyrė skaudų smūgį“, – vaizdo pareiškime sakė B. Netanyahu ir pridūrė: „Jo eliminavimas yra svarbus „Hamas“ blogio valdžios nuosmukio etapas.“

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) ketvirtadienį pasveikino „Hamas“ lyderio nužudymą ir teigė, kad jo mirtis atneša palengvėjimą Izraelio žmonėms.

„Sinwaro gyvenimas buvo blogio įsikūnijimas ir pasižymėjo neapykanta viskam, kas pasaulyje yra gera, – sakoma M. Johnsono pareiškime. – Jo mirtis suteikia vilties visiems, kurie siekia gyventi laisvėje, ir palengvėjimą izraeliečiams, kuriuos jis siekė engti.“

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) prisidėjo prie sveikinimų ir pavadino „Hamas“ lyderio nužudymą „gera diena“ pasauliui. Anot jo, taip buvo pašalinta pagrindinė kliūtis paliauboms Gazos Ruože ir susitarimui dėl įkaitų.

Kai pasirodė žinia apie žūtį, prezidentas keliavo į Vokietiją lėktuvu „Air Force One“.

„Tai gera diena Izraeliui, Jungtinėms Valstijoms ir visam pasauliui“, – pareiškime rašė prezidentas.

Žūtis paspartins įkaitų išlaisvinimą?

Anot B. Netanyahu, Y. Sinwaro nužudymas nereiškia, kad kovos baigėsi, ir paragino „Hamas“ išlaisvinti įkaitus.

„Karas (...) dar nesibaigė. Jis yra sunkus ir reikalauja iš mūsų didelės kainos“, – sakė jis.

„Kas sudės ginklus ir grąžins mūsų įkaitus, tam mes leisime gyventi toliau“, – vaizdo pranešime kreipėsi jis į palestiniečius Gazos Ruože.

JAV prezidento J. Bideno teigimu, „dabar Gazos Ruože atsirado galimybė sukurti „kitą dieną“ be „Hamas“ valdžios ir pasiekti politinį susitarimą, kuris užtikrintų geresnę ateitį ir izraeliečiams, ir palestiniečiams“.

J. Bidenui antrino JAV viceprezidentė ir demokratų kandidatė į prezidentus Kamala Harris (Kamala Haris), kuri teigė, kad Y. Sinwaro žūtis suteikia galimybę pagaliau užbaigti karą palestiniečių anklave.

Karas „turi baigtis taip, kad Izraelis būtų saugus, įkaitai būtų paleisti, o kančios Gazoje baigtųsi“, sakė ji.

Anot Izraelio vyriausiojo diplomato, „Hamas“ vadovo nužudymas sudaro galimybę paleisti Gazos Ruože laikomus įkaitus ir pašalinti kovotojų grupuotę iš teritorijos.

„Sinwaro likvidavimas suteikia galimybę nedelsiant paleisti įkaitus ir atveria kelią pokyčiams, kurie lems naują tikrovę Gazoje, kurioje nebus „Hamas“ ir Irano kontrolės“, – pareiškime teigė I. Katzas.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas) sveikindamas „Hamas“ lyderio nužudymą paragino šalies lyderius imtis skubių veiksmų, kad būtų išlaisvinti Gazos Ruože vis dar laikomi įkaitai.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) Y. Sinwarą pavadindama žiauriu žudiku ir teroristu prisidėjo prie raginimų „Hamas“ nedelsiant paleisti palestiniečių anklave laikomus įkaitus ir sudėti ginklus. 

Izraeliečių aktyvistų grupė „Įkaitų ir dingusiųjų šeimų forumas“ taip pat išreiškė viltį, kad Y. Sinwaro nužudymas užtikrins įkaitų paleidimą.

Išplatintame pareiškime Izraelis raginamas pasinaudoti, aktyvistų grupės nuomone, svarbiu įvykiu ir užtikrinti įkaitų sugrąžinimą.

Įkaitus paleisti paragino ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas). 

„Prancūzija reikalauja paleisti visus įkaitus, kuriuos vis dar laiko „Hamas“, – po Y. Sinwaro žūties rašė jis socialiniame tinkle „X“.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: