2024.10.18 06:49 |Kategorija:  Cover news with delay

B. Netanyahu: Y. Sinwaro nužudymas yra karo Gazos Ruože pabaigos pradžia

Jeruzalė, spalio 18 d. (AFP-BNS). Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) ketvirtadienį pareiškė, kad „Hamas“ vadovo Yahya Sinwaro (Jahjos Sinvaro) nužudymas Gazos Ruože yra daugiau nei metus trunkančio karo palestiniečių teritorijoje pabaigos pradžia.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad po ilgai trukusios medžioklės trečiadienį per operaciją Gazos Ruožo pietuose esančiame Rafache kariai likvidavo Y. Sinwarą, po susišaudymo su organizacijos lyderiu ir dar dviem kovotojais.

„Hamas“ kol kas nepatvirtino jo žūties.

B. Netanyahu, kuris karo pradžioje pažadėjo sutriuškinti „Hamas“, pasveikino Y. Sinwaro nužudymą, sakydamas: „Nors tai nėra karo Gazoje pabaiga, tai yra pabaigos pradžia.“

Anksčiau jis šią naujieną pavadino „svarbiu „Hamas“ blogio valdymo nuosmukio etapu“.

Spalio 7-osios išpuolio, dėl kurio prasidėjo karas, metu Y. Sinwaras buvo „Hamas“ vadovas Gazos Ruože, o kai liepą Irane buvo nužudytas organizacijos politinis vadovas Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanijė), jis tapo vyriausiuoju kovotojų grupuotės vadovu.

Manoma, kad Y. Sinwaras organizavo spalio 7-osios ataką – daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį Izraelio istorijoje, per kurį, oficialiais Izraelio duomenimis, žuvo 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civiliai gyventojai.

Izraelis apie Y. Sinwaro žūtį pranešė praėjus kelioms savaitėms po to, kai Libane, kur izraeliečių kariuomenė kariauja nuo rugsėjo pabaigos, buvo likviduotas „Hezbollah“ vadas Hassanas Nasrallah (Hasanas Nasrala).

Po daugiau nei metus trunkančio karo Gazos Ruože „Hamas“ jau yra gerokai susilpnėjusi, todėl naujausias įvykis yra didžiulis smūgis šiai organizacijai.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), kurio administracija yra pagrindinė Izraelio ginklų tiekėja, sakė: „Tai gera diena Izraeliui, Jungtinėms Valstijoms ir pasauliui.“

„Dabar Gazos Ruože atsirado galimybė sukurti „kitą dieną“ be „Hamas“ valdžios ir pasiekti politinį susitarimą, kuris užtikrintų geresnę ateitį ir izraeliečiams, ir palestiniečiams“, – pridūrė jis.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: