2024.10.18 12:39 |Kategorija:  Cover news with delay

„Naujas etapas“: pasaulio reakcijos į „Hamas“ lyderio Y. Sinwaro žūtį (papildytas)

naujas skyrelis apie Rusiją

Briuselis, spalio 18 d. (AFP-AP-BNS). „Žiaurus žudikas“ ir „blogio įsikūnijimas“ – tokius epitetus apibūdinti islamistų grupuotės „Hamas“ vadovui Yahyai Sinwarui (Jahjai Sinvarui) vartojo pasaulio lyderiai sveikindami jo nužudymą.

Izraelio pajėgos ketvirtadienį patvirtino, kad per operacijas likvidavo Y. Sinwarą Rafache, pietinėje Gazos Ruožo dalyje.

Izraelis jį buvo apkaltinęs buvus „Hamas“ išpuolio praėjusių metų spalio 7 dieną, po kurio kilo karas Gazos Ruože, organizatoriumi kartu su „Hamas“ kariniu vadu Mohammedu Deifu (Mohamedu Deifu).

Konfliktas jau yra išplitęs į Libaną, kur Irano ir „Hamas“ sąjungininkė grupuotė „Hezbollah“ kovoja su Izraeliu, ir baiminamasi dar didesnės eskalacijos visuose Viduriniuose Rytuose.

Viso to fone pasaulio lyderiai prakalbo apie dabar atsiveriančias platesnes galimybes Gazos Ruože išlaisvinti įkaitus ir sudaryti paliaubas.

„Hamas“ vis dar nesureagavo į pranešimus apie Y. Sinwaro žūtį.

Izraelis: karo „pabaigos pradžia“

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) tai pavadino „suvestomis sąskaitomis“ ir sunkų smūgį patyrusio blogio valdžios nuosmukiu, tačiau teigė, kad tai nereiškia karo pabaigos – veikiau „tai yra pabaigos pradžia“.

Premjeras vaizdo pranešime kreipėsi į „Hamas“ ragindamas paleisti įkaitus mainais į galimybę kovotojams išlikti gyviems: „Kas sudės ginklus ir grąžins mūsų įkaitus, tam mes leisime gyventi toliau.“

Anksčiau jis Y. Sinwaro mirtį pavadino „svarbiu „Hamas“ blogio valdymo nuosmukio etapu“.

JAV mato naują galimybę užbaigti karą

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris), dalyvaujanti įtemptuose rinkimuose su Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), Y. Sinwaro likvidavimą apibūdino kaip galimybę užbaigti ilgiau kaip metus trunkantį karą, o J. Bidenas paskelbė, kad į Vidurinius Rytus grįš valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Skrisdamas lėktuvu „Air Force One“ į Vokietiją atsisveikinimo vizito J. Bidenas sveikino Izraelio įvykdytą „Hamas“ lyderio nužudymą, sakydamas, kad tai pašalino vieną pagrindinių kliūčių paliauboms ir susitarimui dėl įkaitų.

Jis teigė, kad pasveikins Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), bet taip pat aptars, kaip užtikrinti įkaitų išlaisvinimą ir „kartą ir visiems laikams užbaigti šį karą“.

„Dabar Gazos Ruože atsirado galimybė sukurti rytojų be „Hamas“ ir pasiekti politinį susitarimą, kuris užtikrintų geresnę ateitį ir izraeliečiams, ir palestiniečiams“, – rašė jis pareiškime.

„Tai gera diena Izraeliui, Jungtinėms Valstijoms ir visam pasauliui“, – teigė prezidentas, reaguodamas į Y. Sinwaro nužudymą.

Po Y. Sinwaro žūties viceprezidentė K. Harris sakė, kad karas „turi baigtis taip, kad Izraelis būtų saugus, įkaitai būtų paleisti, o kančios Gazoje baigtųsi“.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) taip pat pasveikino „Hamas“ lyderio nužudymą ir teigė, kad jo mirtis atneša palengvėjimą Izraelio žmonėms.

„Sinwaro gyvenimas buvo blogio įsikūnijimas ir pasižymėjo neapykanta viskam, kas pasaulyje yra gera, – sakoma M. Johnsono pareiškime. – Jo mirtis suteikia vilties visiems, kurie siekia gyventi laisvėje, ir palengvėjimą izraeliečiams, kuriuos jis siekė engti.“

Prancūzija ragina paleisti įkaitus

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) po Europos Sąjungos viršūnių susitikimo derybų Briuselyje sakė: „Turime pasinaudoti šia galimybe, kad būtų išlaisvinti visi įkaitai ir pagaliau baigtas karas“.

„Turime nutraukti karines operacijas“, – teigė E. Macronas.

Vokietija kalba apie paliaubas

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) Y. Sinwarą pavadindama „žiauriu žudiku ir teroristu“ prisidėjo prie raginimų „Hamas“ „nedelsiant paleisti visus įkaitus ir sudėti ginklus“.

Ketvirtadienį Briuselyje kalbėdamas vokiečių kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sakė, kad „yra prezidento Bideno ir kitų pasiūlymas, kaip (...) tokios paliaubos galėtų atrodyti, ir mes tam visiškai pritariame“.

Jungtinė Karalystė „negedės“

Britų ministras pirmininkas Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) ketvirtadienį irgi paragino paleisti visus įkaitus Gazos Ruože ir pareiškė, kad jo šalis negedės „Hamas“ lyderio Y. Sinwaro žūties.

K. Starmeris pranešime teigė, kad Y. Sinwaras buvo „mirtiniausios dienos žydų istorijoje po Holokausto sumanytojas“.

„Mano mintys yra su tų aukų šeimomis. JK negedės jo žūties“, – sakė jis.

Italija kalba apie „naują etapą“

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni (Džordža Meloni) pareiškė, kad „Hamas“ lyderio nužudymas atvėrė kelią „naujam etapui“ kare Gazos Ruože.

„Žuvus Yahyai Sinwarui, nebeliko asmens, kuris iš esmės buvo atsakingas už spalio 7-osios išpuolius“, – sakoma G. Meloni pareiškime.

„Esu įsitikinusi, kad reikia pradėti naują etapą: laikas paleisti visus įkaitus, nedelsiant paskelbti paliaubas ir pradėti Gazos Ruožo atstatymą“, – teigė ji.

U. von der Leyen: ši žūtis susilpnina „Hamas“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį pareiškė, kad „Hamas“ lyderio Y. Sinwaro mirtis „neabejotinai gerokai susilpnina „Hamas“.

Anot jos, palestiniečių kovotojų grupuotė netenka „spalio 7-osios žudynių, skerdynių, prievartavimų ir pagrobimų sumanytojo“.

Iranas: „pasipriešinimo dvasia“ stiprės

„Hamas“ remiančio Irano misija prie Jungtinių Tautų ketvirtadienį pareiškė, kad Y. Sinwaro nužudymas sustiprins pasipriešinimą regione.

„Pasipriešinimo dvasia sustiprės. Jis taps pavyzdžiu jaunimui ir vaikams, tęsiantiems šį kelią Palestinos išvadavimo link, – socialiniame tinkle „X“ parašė Irano misija. – Kol egzistuoja okupacija ir agresija, pasipriešinimas tęsis, nes kankinys lieka gyvas ir įkvepia.“

„Hezbollah“ skelbia naują „eskalavimo fazę“ 

Libano grupuotė „Hezbollah“, Irano remiama „Hamas“ sąjungininkė, sakė pradedanti naują savo karo su Izraeliu fazę ir nurodė pirmą kartą prieš karius panaudojusi tiksliai valdomas raketas.

„Hezbollah“ skelbia perėjimą į konfrontacijos su priešu Izraeliu naują eskalavimo fazę ir tai atsispindės per artimiausių dienų įvykius“, – sakoma grupuotės pareiškime.

Šis pranešimas paskelbtas po to, kai patvirtinta Y. Sinwaro žūtis. Tačiau jame „Hamas“ vadovas neminimas.

Rusija susirūpinusi dėl „žmogiškosios katastrofos“

Kremlius, paklaustas apie Y. Sinwaro žūtį, penktadienį pareiškė, kad yra labiau susirūpinęs dėl „žmogiškosios katastrofos“ Gazos Ruože ir Libane.

„Mums pagrindinis dalykas yra pasekmės civiliams, kurias matome (...). Gazos (Ruože) ir Libane matoma humanitarinė katastrofa mums kelia rimtą susirūpinimą“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: