2024.10.18 14:02 |Kategorija:  Cover news with delay

Advokatas: suimtas V. Germanas duoda parodymus, neigia teisėsaugos įtarimus

Vilnius, spalio 18 d. (BNS). Dėl įtarimų sukčiavimu, papirkimu ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu suimtas finansinių paslaugų įmonės „Foxpay“ akcininkės Ievos Trinkūnaitės sugyventinis Vilhelmas Germanas duoda parodymus bei neigia teisėsaugos pateiktus įtarimus, sako jo advokatas Giedrius Danėlius. 

„Taip, žinoma (duoda parodymus – BNS). Tokio paties kriminalo bent jau tuose pranešimuose (apie įtarimus – BNS) nelabai ir yra, tai ten nėra to, ko negalima paaiškinti ar kažko slėpti. Jis davė parodymus. (...) Tikrai neatsisako bendradarbiauti“, – BNS penktadienį sakė G. Danėlius.

Jo teigimu, dviem mėnesiams suimtas V. Germanas nesutinka su teisėsaugos jam pateiktais įtarimais. 

„Kadangi nieko naujo, ko nebūtų paminėta, nėra, tai man atrodo, kad, jeigu aš teisingai pamenu, vasarą apie šias aplinkybes V. Germanas kalbėjo šiek tiek ir viešai. Tai ta jo pozicija nesiskiria“, – teigė G. Danėlius.

„Taip“, – sakė advokatas, paprašytas patikslinti, ar V. Germano pozicija reiškia nesutikimą su jam pateiktais įtarimais.

Pareigūnams atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įvairių turtinių ir korupcinio pobūdžio nusikaltimų, trečiadienį buvo sulaikyta „Foxpay“ savininkė I. Trinkūnaitė, jos sugyventinis V. Germanas bei buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės vyras Mindaugas Navickas.

Kalėjime dėl kitų nusikaltimų anksčiau sėdėjusiam V. Germanui ketvirtadienį buvo skirtas dviejų mėnesių suėmimas, kitiems įtariamiesiems po sulaikymo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Anot G. Danėliaus, ikiteisminį tyrimą teisėsauga atlieka dėl „tų pačių dalykų, kurie buvo ne kartą viešinti, viešai aptarti“, o tyrimo aplinkybės jau buvo žinomos anksčiau. 

„Tokį įtarimą, kokį surašė, tokį įtarimą pareigūnai galėjo surašyti šių metų gegužę, birželį, rugpjūtį, taip pat ir šių metų gruodį. Kokybiškai tas įtarimas nuo to nepasikeistų, dėl to keista, kad pasirinktas būtent toks laikas ir (atsiranda – BNS) kažkokios spekuliacijos, kurios pereina į politinį lauką“, – teigė G. Danėlius. 

Anot advokato, dar nėra nuspręsta, ar bus skundžiamas V. Germano suėmimas.

Tačiau G. Danėlius ketina skųsti pareigūnų procesinius veiksmus V. Germano sulaikymo bei kratos jo namuose trečiadienį metu, kuriuose dalyvavo ir „Aro“ pareigūnai, o teisininkui nebuvo leista susitikti su ginamuoju.  

„Tai yra precedento neturintis atvejis, kai aš pats asmeniškai kaip gynėjas buvau neįsileistas pareigūnų, dėvinčių liemenes ir nešiojančių automatus. Pirmą kartą per savo profesinės praktikos laikotarpį kreipiausi bendruoju pagalbos telefonu 112, kad advokatui neleidžia susitikti su savo klientu“, – teigė advokatas.

Jo teigimu, faktinis V. Germano sulaikymas įvyko trečiadienį 6 val. ryte, tuo metu sulaikymo protokole fiksuotas 16.20 val. laikas. 

„Mano nuomone, pareigūnai arba piktnaudžiauja tarnyba, arba klastoja procesinius dokumentus“, – sakė advokatas.

Jis negalėjo pasakyti, kiek pinigų ir prabangių daiktų buvo rasta bei konfiskuota kratos pas V. Germaną metu.

Prokuratūra penktadienį pranešė, kad su finansinių technologijų įmone „Foxpay“ susijęs ikiteisminis tyrimas vyksta tiek dėl turtinių nusikaltimų, tiek dėl korupcijos.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) teigimu, didelės apimties tyrimo duomenimis, galėjo būti legalizuota per 17 mln. eurų, mokėti 100 tūkst. eurų siekiantys kyšiai. 

Anot teisėsaugos, per kratas pas įtariamuosius buvo rasta maždaug 500 tūkst. eurų vertės grynųjų pinigų, taip pat prabangos daiktų – meno kūrinių, laikrodžių. Anot pareigūnų, įtariama, kad įtariamieji juos pirko norėdami legalizuoti nusikalstamu būdu gautus pinigus. 

Pareigūnai teigia tiriantys aplinkybes, susijusias su M. Navicko įmonės „LitLab“ vykdytomis administracinio pastato statybomis ir „Foxpay“ dalyvavimu valstybinių institucijų viešuosiuose pirkimuose.

Konkrečių projektų teisėsauga neįvardija, bet „LitLab“ vystė biurų pastato projektą prie Vilniaus oro uosto, o „Foxpay“ veikla susidomėta paaiškėjus, kad ji 2020 ir 2022 metais laimėjo Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūros skelbtus atsiskaitymų tarpininkavimo paslaugų konkursus su gerokai didesniais įkainiais, nei taikomais privatiems klientams.

Juos išnagrinėjusi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad pirkimų kainodara buvo netinkama, o už paslaugas sumokėjo galutiniai vartotojai. 

Pareigūnai taip pat patvirtino, kad tyrime figūruoja I. Trinkūnaitės įmonė „Foxpay“.

Su I. Trinkūnaite ir M. Navicku BNS penktadienį susisiekti nepavyko, I. Trinkūnaitės advokatas Raimundas Lideika teigė negalintis kalbėti ir paprašė susisiekti vėliau. 

Autorius Giedrius Gaidamavičius

[email protected], Verslo naujienų skyrius

Rodyti: