2024.10.18 16:47 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas Vokietijoje paragino NATO sąjungininkes toliau remti Ukrainą (atnaujintas)

Berlynas, spalio 18 d. (AFP-BNS). Vokietijos sostinėje penktadienį viešintis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) paragino NATO sąjungininkes toliau remti Ukrainą kovoje su Rusijos plataus masto invazija.

Daugiau nei dvejus metus trunkant invazijai ir ukrainiečiams šalies rytuose patiriant vis daugiau nuostolių, Kyjivas ir jo sąjungininkai baiminasi, kad, jei respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) lapkritį laimės prezidento rinkimus, JAV karinė parama Ukrainai gali smarkiai sumažėti. 

Penktadienį J. Bidenas Berlyne sakė, kad Vakarų sąjungininkai turi remti Ukrainą tol, kol ji pasieks teisingą ir tvarią taiką. 

„Laukia labai sunki žiema. Negalime nuleisti rankų“, – pridūrė prezidentas. 

J. Bidenas penktadienį taip pat susitiko su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), o vėliau rengia keturšales derybas su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) ir Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Keiru Starmeriu (Kiru Starmeriu).

Diena anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Europos Sąjungos (ES) ir NATO lyderiams pristatė savo pergalės planą. Tačiau ne visos sąjungininkės sutinka su pagrindiniu šio plano punktu – neatidėliotinu Ukrainos priėmimu į NATO. 

Be to, Vašingtonas ir Londonas atmetė dar vieną plano punktą – leisti jų tiekiamais tolimojo nuotolio ginklais smogti Rusijos kariniams objektams šalies gilumoje. 

Vokietija taip pat nesutiko Kyjivui atsiųsti savo ilgojo nuotolio raketų „Taurus“.

O. Scholzas nurodė: „Mes remiame Ukrainą taip stipriai, kaip tik galime, ir tuo pačiu metu užtikriname, kad NATO netaptų karo šalimi, kad šis karas nevirstų dar didesne katastrofa.“

Vokietija yra antroji po Jungtinių Valstijų pagal dydį pagalbos Ukrainai teikėja. 

Anksčiau penktadienį J. Bideną iškilmingai pasitiko ir priėmė Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris). Jis JAV vadovui įteikė aukščiausią Vokietijos apdovanojimą už dvišalių ir transatlantinių ryšių puoselėjimą.

Vokietijos prezidentas 81-erių J. Bideną pagerbė kaip „demokratijos švyturį“, kuris remia NATO ir Ukrainą „pavojingiausiu nuo Šaltojo karo laikų momentu“.

„Konkreti galimybė“

Kitas svarbus klausimas – padėtis Artimuosiuose Rytuose. JAV prezidentas išreiškė viltį, kad Izraeliui nužudžius „Hamas“ lyderį Yahyą Sinwarą (Jahją Sinvarą), bus pasiektas naujas postūmis dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože ir įkaitų išlaisvinimo. 

Jis nurodė, kad praėjusių metų spalio 7 dieną Izraelio pietuose įvykdyto išpuolio sumanytojo Y. Sinwaro mirtį laiko „teisingumo akimirka“.

J. Bidenas taip pat paragino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) pasinaudoti šiuo momentu kaip galimybe užtikrinti taiką Gazos Ruože ir garantuoti palestiniečių anklavo ateitį be „Hamas“.

Vokietijos kancleris nurodė, kad po Y. Sinwaro mirties, „tikėkimės, (...) atsivers konkreti galimybė nutraukti ugnį ir susitarti dėl įkaitų paleidimo Gazoje“.

Nerimas dėl galimos D. Trumpo pergalės

J. Bideno vizitas Vokietijoje vyksta likus kelioms savaitėms iki JAV prezidento rinkimų, o sąjungininkai su nerimu stebi galimą D. Trumpo pergalę prieš demokratų kandidatę Kamalą Harris (Kamalą Haris).

D. Trumpas nepritaria JAV karinei paramai Ukrainai ir, kaip spėjama, sušvelnins Jungtinių Valstijų kritiką Izraeliui dėl jo karų Gazos Ruože ir Libane.

Penktadienį Vokietijos prezidentas pareiškė, kad vos prieš kelerius metus Berlyno ir Vašingtono santykiuose „atstumas buvo tapęs toks didelis, kad beveik praradome vieni kitus“.

„Kai buvote išrinktas prezidentu, Jūs tiesiog per naktį sugrąžinote Europos viltį dėl transatlantinio aljanso“, – prieš įteikdamas ordiną J. Bidenui sakė F.-W. Steinmeieris. 

Jis pridūrė, kad kai Maskva pasiuntė karius į Ukrainą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „manė, kad būsime silpni. Jis manė, kad būsime susiskaldę“.

„Tačiau buvo priešingai: NATO buvo stipresnė ir vieningesnė nei bet kada anksčiau – ir tai jūsų vadovavimo dėka“, – pridūrė Vokietijos prezidentas. 

Savo kadenciją bebaigiantis J. Bidenas į Vokietiją turėjo atvykti praėjusią savaitę, su keturių dienų valstybiniu vizitu, kurio metu turėjo įvykti svarbus Ramšteino formato Ukrainos sąjungininkų gynybos susitikimas. Pastarajame turėjo dalyvauti ir V. Zelenskis.

Atšaukęs šią kelionę, kad galėtų koordinuoti atsaką į uragano „Milton“ padarinius, J. Bidenas vis dėlto stengėsi surengti savo baigiamąją kelionę į Vokietiją, kurios darbotvarkė buvo sutalpinta į vienos dienos vizitą.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: