2024.10.21 12:54 |Kategorija:  Cover news with delay

Teismas atmetė J. Kudimovo skundą dėl Lietuvos pilietybės atėmimo

Kaunas, spalio 21 d. (BNS). Regionų administracinis teismas netenkino verslininko, buvusio KGB darbuotojo Jurijaus Kudimovo skundo dėl Lietuvos pilietybės atėmimo.

Tokį sprendimą pirmadienį teismo Kauno rūmuose paskelbė administracinę bylą išnagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkė Asta Urbonienė.

„Teisėjų kolegija (...) nusprendžia pareiškėjo J. Kudimovo skundą atmesti kaip nepagrįstą, prašymo dėl bylos išlaidų priteisimo netenkinti“, – nurodė teisėja.

Sprendimas per 30 dienų gali būti apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

J. Kudimovas prašė panaikinti prezidento dekretą, kuriuo iš jo atimta išimties tvarka gauta Lietuvos pilietybė.

Rusijos pasą turinčio vyro teigimu, pilietybės netekimo procedūra įvykdyta vienašališkai, neskaidriai ir neobjektyviai, neteikiant informacijos, pažeidžiant teisės aktus.

Anot verslininko, galutinis sprendimas dėl jo pilietybės netekimo priimtas vertinant nepatikimą, tikrovės neatitinkančią, fragmentiškai ir tendencingai pateiktą medžiagą.

J. Kudimovo nuomone, normos, nustatančios tiek pilietybės, suteiktos išimties tvarka, netekimo pagrindą, tiek ir šio proceso vykdymą, taip pat prieštarauja Konstitucijai. 

Prezidentas Gitanas Nausėda pilietybę iš buvusio KGB darbuotojo atėmė šių metų kovą.

Apie tai, kad pilietybė iš J. Kudimovo turi būti atimta, imta kalbėti Valstybės saugumo departamentui (VSD) nurodžius, jog jis Lietuvos pilietybę įgijo nuslėpdamas informaciją apie savo biografiją.

Anot VSD, grėsmę Lietuvos saugumo interesams kelia J. Kudimovo ilgamečiai ryšiai su asmenimis, kurie siejami su Rusijos žvalgybos tarnybomis, aukštas pareigas Rusijoje einančiais pareigūnais, taip pat jo veikla Kremliaus režimui strategiškai svarbiuose ekonomikos sektoriuose, sąsajos su Rusijos įtakos operacijomis užsienyje.

Pagal Pilietybės įstatymą, išimties tvarka įgytos Lietuvos pilietybės asmuo netenka, jeigu savo veiksmais kelia grėsmę Lietuvos saugumo interesams, viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar kitų Europos Sąjungos valstybių narių, jų sąjungininkų saugumo interesams.

Autorius Dominykas Biržietis

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: