2024.10.22 05:45 |Kategorija:  Cover news with delay

Valstybės gynimo taryba svarstys tankų, vikšrinių kovos mašinų įsigijimą

Vilnius, spalio 22 d. (BNS). Į posėdį antradienį renkasi Valstybės gynimo taryba (VGT), kuri aptars planus aprūpinti kuriamą diviziją tankais ir pėstininkų kovos mašinomis.

Pasak Prezidentūros, VGT posėdyje taip pat ketina įvertinti visuotinės gynybos koordinavimo ir mobilizacijos sistemos patikrinimą, svarstys kitus valstybės saugumo užtikrinimo ir gynimo klausimus.

Lietuvos krašto apsaugos sistemos pareigūnai pastaruosius mėnesius derėjosi dėl galimybių šalį įtraukti į tarptautinę sutartį dėl vokiškų tankų „Leopard“ įsigijimo.

Tuo metu vikšrinius šarvuočius ketinama pirkti užbaigiant nuo praėjusio dešimtmečio besitęsusį ratinių pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo etapą.

Pagal kariuomenės pageidavimus sukonstruotos „Boxer“ mašinos, Lietuvoje vadinamos „Vilkais“, pirktos dviem kariuomenės batalionams, apie 100 vikšrinių mašinų planuojama įsigyti kuriamiems dviem naujiems batalionams.

Minimi įsigijimai vykdomi Lietuvos kariuomenei siekiant iki 2030 metų išvystyti pėstininkų diviziją.

Valstybės gynimo tarybą sudaro prezidentas, ministras pirmininkas, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas. 

Ji svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynimo klausimus.

Autorius Vilmantas Venckūnas

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: