2024.10.22 12:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Paskutinės D. Trumpo ir K. Harris pastangos patraukti balsus: iki rinkimų JAV – 2 savaitės

Vašingtonas, spalio 22 d. (AFP-BNS). Jungtinėse Valstijose prasideda paskutinė vienos įtempčiausių rinkimų kovų šiuolaikinės šalies istorijoje dviejų savaičių atkarpa: respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kreipsis į lotynoamerikiečių rinkėjus, o jo varžovė demokratė Kamala Harris (Kamala Haris) duos interviu nacionaliniam tinklui NBC.

Abi kampanijos skiria šimtus milijonų dolerių paskutiniam bandymui pritraukti visus svyruojančius ir neapsisprendusius rinkėjus, kurie galėtų pakreipti pusiausvyrą jų naudai, o apklausos nuolat rodo, kad abiejų kandidatų šansai yra apylygiai.

Kad ir kokie būtų rezultatai, lapkričio 5 dieną amerikiečiai taps dalimi istorijos: jie arba išrinks pirmąją pasaulio supervalstybės prezidentę moterį, arba į Baltuosius rūmus grąžins pirmąjį nuteistą prezidentą.

Atrodo, kad apklausos pastaruoju metu suteikia D. Trumpui, kuris, sulaukęs 78 metų, yra vyriausias kandidatas iš bet kurios iš pagrindinių šalies partijų per visą JAV istoriją, nedidelį pranašumą, tačiau visos apklausos yra paklaidos ribose, todėl buvusiam prezidentui, trečią kartą iš eilės kandidatuojančiam į Baltuosius rūmus, jos neleidžia jaustis patogiai.

Viceprezidentė K. Harris, kuri į rinkimų kovą įsitraukė tik liepą, kai prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) priėmė stulbinamą sprendimą pasitraukti ir paremti ją, antradienį duos interviu transliuotojui NBC.

Sekmadienį minėdama savo 60-ąjį gimtadienį, siekdama pelnyti darbininkų klasės palankumą, ji lankėsi juodaodžių bažnyčiose Džordžijoje, o D. Trumpas patiekinėjo klientams bulvytes viename Pensilvanijos „McDonald's“ restorane.

Demokratė taip pat į pagalbą pasitelks vieną populiariausių savo partijos emisarų: Baracką Obamą (Baraką Obamą).

Buvęs prezidentas surengs keletą mitingų Viskonsine ir Mičigane – dviejose iš septynių svyruojančiųjų valstijų, kurios pagal JAV netiesioginės visuotinės rinkimų teisės sistemą greičiausiai nulems rinkimų nugalėtoją.

Jau 15 milijonų atiduotų balsų

Nepriklausomos organizacijos „Elections Project“ duomenimis, daugiau nei 15 mln. amerikiečių jau balsavo paštu arba asmeniškai, o tai sudaro apie 10 proc. visų 2020 metais balsavusių rinkėjų.

D. Trumpas, kurio prieš migrantus nukreipta retorika kasdien tampa vis griežtesnė ir ekstremalesnė, dalyvaus apskritojo stalo diskusijoje su lotynoamerikiečių rinkėjais viename iš savo nekilnojamojo turto objektų Floridoje.

Po to respublikonas išskris į Šiaurės Karoliną, dar vieną svyruojančiąją valstiją, kur pirmadienį taip pat vykdė kampaniją, ir dalyvaus renginyje, kur daugiausia dėmesio turėtų būti skirta ekonomikai.

Tačiau savo mitinguose jis retai lieka prie šios temos – vietoj to jis kritikuojamas dėl to, kad per pastarąsias savaites jis svaidėsi nerišliais monologais ir grasinimais panaudoti kariuomenę prieš demokratus, kuriuos jis vadina „vidaus priešu“.

Vienas neseniai vykęs per televiziją transliuotas jo renginys virto neįprastu improvizuotu vakarėliu, kai D. Trumpas, atsisakęs klausimų apie rinkimus, grojo savo mėgstamiausius hitus ir šoko ant scenos.

„Tiesiog pasiklausykime muzikos! (...) Kas, po velnių, nori tų klausimų?“ – sakė jis scenoje.

K. Harris kampanija pradėjo kaip reikiant kvestionuoti jo psichinį ir fizinį tinkamumą būti prezidentu.

Tačiau į jo mitingus ir toliau plūsta MAGA šalininkai, įsitikinę, kad jis yra politinio persekiojimo auka arba kad demokratai kursto prieš jį nukreiptus grasinimus.

Demokratai taip pat siekia pritraukti nuosaikesnių pažiūrų respublikonus, kuriuos atstūmė grėsminga D. Trumpo retorika ir skandalai.

K. Harris stengėsi save pozicionuoti kaip „džiaugsmingą kovotoją“, siekiančią užbaigti ilgus metus trukusią D. Trumpo įkūnytą pykčio bangą ir atnešti naują JAV politinės lyderystės kartą.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: