2024.10.22 12:50 |Kategorija:  Cover news with delay

Opozicinės partijos rems viena kitos kandidatus, besivaržančius su konservatoriais (papildytas)

papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 22 d. (BNS). Opozicinės partijos Seimo rinkimų antrajame ture rems viena kitos kandidatus, dėl mandato besivarančius su valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatais.

„Šiandien spaudos konferenciją rengiame tam, kad Lietuvos rinkėjams pademonstruoti vienybę opozicinių frakcijų, kurie vertino, kaip valdančioji dauguma, konservatorių partija dirbo visą šią kadenciją“, – antradienį sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovė Rita Tamašunienė.

„Dėl to tose apygardose, kur mes konkuruojame su konservatoriais, mes vienijamės ir siekiamame, kad laimėtų tie Seimo nariai, kurie priklauso čia esančioms opozicijos partijoms, remiame tuos atstovus“, – pažymėjo parlamentarė.

Spaudos konferencijoje dalyvavo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), „Nemuno Aušros“, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei LLRA-KŠS atstovai.

„Ten kur mes rungiamės su konservatoriais, mes remiame kitos partijos atstovą“, – sakė R. Tamašunienė.

Lietuvoje antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas antrajame Seimo rinkimų ture, per jį vienmandatėse apygardose bus renkami 63 parlamentarai.

Jau anksčiau socialdemokratai ir „valstiečiai“ sutarė remti vieni kitų kandidatus antruose turuose vienmandatėse apygardose. Tokį susitarimą socialdemokratai yra pasiekę ir su demokratais. 

„Mūsų tiesioginis įsipareigojimas yra su socialdemokratais. Visur kitur sprendžiamame pagal apygardas ir daugeliu atvejų panašiai susidėlioja, kaip Rita (Tamašunienė – BNS) įvardino“, – kalbėjo demokratas Linas Kukuraitis.

„Nemuno aušra“ taip pat jau anksčiau skelbė, jog antrajame rinkimų į Seimą ture nerems konservatorių, Liberalų sąjūdžio bei Laisvės partijos kandidatų.

„Mūsų, socialdemokratų, kandidatų, išėjusių į vienmandatę, yra daugiausiai. Dėkoju politinėms jėgoms, kad remia mus, mes atsilyginame tuo pačiu“, – kalbėjo socdemas Kęstutis Vilkauskas.

Antrajame ture konservatoriai varžysis 33 apygardose, tačiau ne visose jie varžosi su minėtų opozicinių partijų atstovais. Dalyje apygardų TS-LKD kandidatai rungsis su Liberalų sąjūdžio, Laisvės partijos, kitų politinių jėgų ar save išsikėlusiais politikais.

Per pirmąjį turą išrinkti 78 Seimo nariai iš 141. 

Daugiausia balsų – 19,36 proc. – per rinkimus gavo LSDP, tai jai garantuoja 18 mandatų. Dar du socialdemokratai išrinkti vienmandatėse apygardose.

Antri liko TS-LKD su 17,96 proc. balsų ir 17 mandatų. Dar vienas konservatorius rinkimus laimėjo vienmandatėje apygardoje.

Už partiją „Nemuno aušra“ balsavo 14,99 proc. rinkėjų, tai jai užtikrino 14 mandatų Seime.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ surinko 9,24 proc. ir turi aštuonis mandatus, „valstiečiai“ – 7,02 proc. balsų ir turi šešis mandatus.

Tuo metu LLRA-KŠS neperžengė 5 proc. barjero, tačiau du šios politinės jėgos atstovai buvo išrinkti vienmandatėse.

Autorius Paulius Perminas

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: