2024.10.22 14:44 |Kategorija:  Cover news with delay

Po pranešimų apie Š. Korėjos karius Rusijoje Seulas įspėja galintis siųsti ginklų Ukrainai

Seulas, spalio 22 d. (AP-BNS). Pietų Korėja antradienį įspėjo, kad gali svarstyti ginklų tiekimą Kyjivui, reaguodama į pranešimus, kad Šiaurės Korėja siunčia savo karių padėti Rusijai kariauti Ukrainoje.

Ir Rusija, ir Šiaurės Korėja neigia, kad Pchenjanas siunčia savo karių padėti rusams.

Pietų Korėjos pareiškimu tikriausiai norima paspausti Rusiją nesikviesti Šiaurės Korėjos karių savo karui prieš Ukrainą. Seulo pareigūnai nerimauja, kad Rusija Pchenjanui galėtų atsilyginti suteikdama modernių ginklų technologijų, galinčių suteikti postūmį Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir raketų programoms, nukreiptoms prieš Pietų Korėją.

Per skubiai sušauktą Nacionalinės saugumo tarybos posėdį Pietų Korėjos pareigūnai numanomą Šiaurės Korėjos karių siuntimą Rusijai pavadino didele grėsme ne tik šalies, bet ir tarptautinės bendruomenės saugumui.

Pietų Korėjos prezidento biuro pareiškime Šiaurės Korėja buvo pavadinta nusikalstama grupe, verčiančia savo jaunuolius būti Rusijos samdiniais nepateisinamame kare.

Pareigūnai sutarė palaipsniui imtis atsakomųjų priemonių, susiedami savo atsako lygį su Rusijos ir Šiaurės Korėjos karinio bendradarbiavimo pažanga, sakoma pareiškime.

Tarp galimų žingsnių yra diplomatinių, ekonominių ir karinių dalykų, be to, Pietų Korėja galėtų svarstyti, ar siųsti Ukrainai gynybos bei puolamųjų ginklų, reporteriams sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs Pietų Korėjos prezidentūros pareigūnas.

Rusijai 2022-ųjų vasarį užpuolus Ukrainą, Pietų Korėja prisidėjo prie JAV vadovaujamų sankcijų Maskvai ir teikia Kyjivui humanitarinę bei finansinę paramą, tačiau vengė tiekti ginklus – pagal savo politiką nesiųsti ginklų šalims, aktyviai dalyvaujančioms konfliktuose.

Pietų Korėjos žvalgybos agentūra penktadienį paskelbė, kad Šiaurės Korėja nusprendė nusiųsti daug savo karių padėti Maskvai Ukrainoje ir kad 1 500 specialiųjų pajėgų karių jau apmokomi Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Seulo agentūra mano, kad Šiaurės Korėja iš viso gali nusiųsti Rusijai maždaug 12 tūkst. karių.

JAV Valstybės departamentas dar negali patvirtinti šių pranešimų, pirmadienį sakė departamento atstovas Vedantas Patelis. NATO minimų pranešimų taip pat kol kas nepatvirtino.

Tačiau JAV pasiuntinys JT Robertas Woodas (Robertas Vudas) sakė, kad „jei tai tiesa, tai pavojinga ir didelį susirūpinimą kelianti plėtotė“. Jis pažymėjo, kad JAV konsultuojasi „su savo sąjungininkais bei partneriais, ką reiškia toks dramatiškas žingsnis“.

Maskva ir Pchenjanas yra sąjungininkai nuo pat Šiaurės Korėjos įkūrimo po Antrojo pasaulinio karo, o 2022 metais Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą dar labiau suartėjo. Birželį šalys pasirašė svarbų gynybos susitarimą, pagal kurį įsipareigojo užpuolimo atveju suteikti viena kitai skubią karinę pagalbą.

Pietų Korėja tuo metu taip pat sakė, kad svarstys galimybę siųsti ginklus Ukrainai.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: