2024.10.22 14:53 |Kategorija:  Cover news with delay

Pilietybės komisija siūlo prezidentui suteikti Lietuvos pilietybę A. Reed (papildytas) (nuotraukos)

papildymai visame tekste

Vilnius, spalio 22 d. (BNS). Pilietybės reikalų komisija siūlo prezidentui Gitanui Nausėdai suteikti Lietuvos pilietybę šokėjai ant ledo Allison Reed (Elison Ryd).

„Įvertinusi visas aplinkybes, išklausiusi pareiškėjos, kuri atvyko, gyvai dalyvavo komisijos posėdyje, komisija nusprendė siūlyti prezidentui suteikti Allison Reed Lietuvos pilietybę išimties tvarka“, – antradienį po komisijos posėdžio žurnalistams pranešė jos pirmininkas Pranas Žukauskas.

A. Reed savo ruožtu žurnalistams sakė, jog dėl sprendimo jaudinasi, tačiau nuoširdžiai trokšta tapti Lietuvos piliete.

„Šiek tiek jaudinausi, bet buvo gerai. Aš išreiškiau savo nuoširdų norą tapti Lietuvos piliete“, – sakė A. Reed.

Vertinti nuopelnai ir lietuvių kalba

Anot P. Žukausko, komisija sprendimą priėmė vienbalsiai, atsižvelgusi į sportininkės nuopelnus šaliai ir į jos integraciją į Lietuvos visuomenę.

„Buvo vertinami tiek nuopelnai ir pasiekimai Europos čempionate, pasaulio čempionate, kitose varžybose, taip pat integracijos kriterijai – lietuvių kalbos mokėjimas, dalyvavimas bendruomenės gyvenime, bendruomenės renginiuose tiek Lietuvoje, tiek Kanadoje“, – teigė P. Žukauskas.

Pagal įstatymą, prezidentas gali išimties tvarka suteikti Lietuvos pilietybę ypatingų nuopelnų valstybei turintiems užsieniečiams ar asmenims be pilietybės, kurie integravosi į Lietuvos visuomenę.

Ypatingais nuopelnais Lietuvos valstybei laikoma veikla, kuria užsienietis ypač reikšmingai prisideda prie Lietuvos valstybingumo stiprinimo, jos galios ir autoriteto tarptautinėje bendruomenėje didinimo.

Pilietybės reikalų komisija rekomendaciją prezidentui pateikti planuoja per kelias savaites.

„Per savaitę gal dvi, suderinus, parengus protokolą, visa medžiaga bus pateikta prezidentui“, – sakė P. Žukauskas.

Dalyvauja lietuvių bendruomenės veikloje

Jo teigimu, komisija A. Reed klausė, kokią ji ateitį mato Lietuvoje po olimpinių žaidynių.

„Atsakymai tikrai siejosi su veikla Lietuvoje, tiek su pramoginiais renginiais, tiek su čiuožėjų ugdymu. (...) Planai yra ir toliau savo gyvenimą, veiklą daugiau ar mažiau sieti su Lietuva“, – sakė komisijos pirmininkas.

Pasak jo, A. Reed su komisijos nariais bendravo lietuvių ir anglų kalbomis.

„Vienas iš tikslų, vertinant integracijos kriterijų, buvo pakvietus į komisijos posėdį susipažinti kaip jos lietuvių kalba. Tikrai galiu pasakyti, kad kai kurie dešimt metų (Lietuvoje – BNS) pragyvenę pareiškėjai tikrai kalba silpniau“, – kalbėjo P. Žukauskas.

„Dėl lietuvių kalbos pagrindų mokėjimo, sugebėjimo susikalbėti, bendrauti klausimų nekyla“, – pridūrė jis.

Pati A. Reed žurnalistams sakė, kad lietuvių kalbos mokosi kartu su lietuvių bendruomene Monrealyje bei su asmeniniu mokytoju.

„Mes buvome nuostabios lietuvių bendruomenės Monrealyje dalis. Prisijungiau prie jų lietuvių kalbos mokyklos, taip pat turiu ir asmeninį mokytoją. Labai smagu būti tos bendruomenės dalimi, jie mane labai šiltai priima“, – kalbėjo sportininkė.

P. Žukausko teigimu, čiuožėjos komisijos nariai taip pat klausė apie jos mėgstamas Lietuvos vietas, lietuviškas šventes.

Kalbėdamas apie galimybes kitiems sportininkams prašyti Lietuvos pilietybės, anot komisijos pirmininko, sprendimas priklausytų nuo, ar jie atitiktų sąlygas.

„Manau, kad bent jau šios sudėties komisija, priėmusi tokį sprendimą, koks buvo priimtas (dėl A. Reed – BNS), jeigu pareiškėjas panašiu lygiu atitiktų mano minėtus kriterijus tiek pasiekimų, (...) tiek integracijos, klausimas gali būti svarstomas“, – sakė P. Žukauskas.

Atmetė du kartus

Sprendimą dėl A. Reed komisija planavo priimti dar birželio viduryje, tačiau tuomet nutarta surinkti papildomos informacijos, pagrindžiančios A. Reed atitikimą įstatyme nustatytam integracijos kriterijui ir į posėdį pakviesti pačią sportininkę.

Prezidentas Gitanas Nausėda du kartus – pernai ir užpernai – atmetė A. Reed prašymą suteikti jai Lietuvos pilietybę išimties tvarka, pasak jo, neįrodžius ypatingų nuopelnų Lietuvai.

Tačiau šiemet sportininkei su partneriu Sauliumi Ambrulevičiumi iškovojus bronzos medalį Europos dailiojo čiuožimo čempionato šokių ant ledo rungtyje G. Nausėda pareiškė naują prašymą svarstysiantis „su kita nuotaika“.

Autoriai: Karolina Ambrazaitytė, Vilmantas Venckūnas

Šį pranešimą iliustruojančią BNS Foto komandos parengtą fotogaleriją galite atsidaryti paspaudę nuorodą: https://bns.lt/nuotraukos/671792293762206b6bddd811

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: