2024.10.23 16:44 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Paulauskas: pradedantis policijos pareigūnas turi gauti 1,5 tūkst. eurų (dar papildytas)

naujos nuo 15 pastraipos, tekstas suskirstytas skyriais

Vilnius, spalio 23 d. (BNS). Paskirtasis policijos generalinis komisaras Arūnas Paulauskas sako, kad darbą pradedantys policijos pareigūnai turi uždirbti ne mažiau  1,5 tūkst. eurų.

„Atlyginimo startas tūkstantis eurų į rankas šiandien yra visiškai nekonkurencingas. (...) Turiu pasižymėjęs ir ta ambicija yra, kad startas policijoje atlyginimų turėtų prasidėti nuo 1,5 tūkst. eurų“, – trečiadienį per spaudos konferenciją sakė A. Paulauskas.

„Tai ambicingas uždavinys, tačiau tinkamai paskirsčius biudžeto lėšas per ateinančius dvejus, galbūt trejus metus tikrai tą galima pasiekti“, – pridūrė jis.

A. Paulauskas teigė, kad vienas pagrindinių jo veiklos prioritetų bus pareigūnų pritraukimas į tarnybą.

„Pagal darbų apimtis, funkcijų platumą tikrai matome, kad Lietuvos policijai šiandien tikrai trūksta pareigūnų, turime ieškoti būdų, kaip į Lietuvos policiją pritraukti naujų pareigūnų ir išlaikyti esamus pareigūnus“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie jaunimo pritraukimą į policiją, paskirtasis institucijos vadovas teigė, kad reikia iš esmės peržiūrėti mokymo ir ugdymo sistemą.

„Tai turi būti integrali sistema, orientuota į pareigūną, turintį ambiciją įgyti aukštąjį išsilavinimą, nes (...) policijoje lieka vis mažiau funkcijų, kur reikalinga žema kvalifikacija. Pareigūnams reikalinga aukšta kvalifikacija, (...) nes pareigūnai tik su profesiniu išsilavinimu dažnai negali atlikti visų savo darbų iki galo kokybiškai“, – dėstė A. Paulauskas.

Jo nuomone, pritraukiant jaunimą policija turėtų geriau išnaudoti ir savo teigiamą įvaizdį visuomenėje.

„Tą galima išnaudoti, laukia tam tikros konsultacijos su privačiu verslu ir marketologais, kurie gali duoti gerų patarimų sistemai, kaip prisitraukti tą jaunimą, kaip sukurti tą atmosferą“, – sakė A. Paulauskas.

Siekiant išlaikyti esamus pareigūnus, anot A. Paulausko, galima imti pavyzdį iš Estijos.

„Kada nuo tam tikro darbo stažo, kiek pamenu po 30 metų tarnybos sistemoje, pareigūnui šalia atlyginimo gali būti mokama dalis jo uždirbtos pensijos. (...) Tai yra finansinė paskata išdirbti visą savo amžių iki to maksimalaus amžiaus, kiek galima“, – sakė paskirtasis generalinis komisaras.

Tuo metu kadenciją baigiantis generalinis komisaras Renatas Požėla apgailestavo, kad jo kadencijos metu nepavyko sustabdyti pareigūnų bendruomenės mažėjimo.

„Iššūkis pats artimiausias – ieškoti galimybių, kaip didinti darbuotojų motyvaciją tam, kad juos išlaikytume, tam, kad pritrauktume naujus“, – kalbėjo generalinis komisaras.

Tarp kitų nepavykusių darbų jis nurodė neįvykdytą policijos komisariatų sujungimo į apygardas reformą, neįkurtą naują policijos mokymo įstaigą.

Siūlo didinti atlyginimus ugniagesiams

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė A. Paulausko skyrimui policijos vadu, o R. Požėlą paskyrė naujuoju Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) vadovu.

Tuo metu Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadovu Vyriausybė paskyrė buvusį policijos rinktinės „Aras“ vadą Viktorą Grabauską.

R. Požėla teigė, kad kol kas jo žinios apie tarnybą paviršutiniškos, sukauptos bendrų pasitarimų metu, tačiau pabrėžė, jog jo pagrindinis prioritetas bus pagalba tarnybos darbuotojams.

„Kokie bebūtų išorės prioritetai, man svarbiausias vis tik tai bus vidinis prioritetas ir kuriam labai puikiai tinka policijos šūkis „Ginti, saugoti, padėti“ – tai būtent ginti, saugoti, padėti organizacijos žmonėms“, – sakė R. Požėla.

„Ginant jų teises, siekiant, kad jie turėtų oresnes, saugesnes darbo vietas, darbo galimybes, gautų labiau motyvuojantį atlyginimą, tai turbūt mano kaip vadovo prioritetas bus neginčijamai numeris vienas“, – teigė jis.

Taip pat tarp naujojo vadovo prioritetų – civilinės saugos sistemos tobulinimas.

„Civilinės saugos sistema susideda iš aibės institucijų, subjektų, (...) aš kaip vartotojas šito produkto galutinio kartais matau, kad yra tam tikro nesusikalbėjimo, tam tikrų nenugludintų kampų, tam tikrų institucijų lyderystės nebuvimo, tai šioj vietoj irgi, matyt, labai svarbu įsivertinti, kaip veikia sistema, kur yra tobulintini dalykai, kur reikia gal pastiprinti funkcionalumą ir kur reikia imtis lyderystės“, – kalbėjo R. Požėla.

Taip pat pareigūnas palygino ugniagesių ir policininkų profesijas, jo nuomone, abejais atvejais problema ne naujų darbuotojų pritraukimas, o jų išlaikymas tarnyboje.

Tam pakeisti jis siūlo didinti atlyginimus daugiau patirties turintiems darbuotojams, kad šiems „neapsimokėtų išeiti iš sistemos“.

„Mano matymas toks būtų, kad kalbant apie finansus, kad žmonės, mūsų sistemų darbuotojai, kurie turi pensinį amžių, kad jų atlyginimas su įvairiais priedais galėtų vis tik tai ženkliai būti didesnis negu vidutinis šalies vidurkis“, – sakė naujasis PAGD vadovas.

Akcentuoja strateginių objektų apsaugos svarbą

Naujasis VST vadas V. Grabauskas kaip vieną iš pagrindinių krypčių įvardijo strateginių objektų apsaugą.

„Šitame kontekste, kai dabar išaugo hibridinės grėsmės, yra nepaprastai svarbu, kad strateginių objektų apsauga būtų patikima, profesionali“, – kalbėjo jis.

„Labai svarbu, kad būtų tam tikros pajėgos, kurios galėtų savalaikiai reaguoti į įvairaus pobūdžio hibridines grėsmes, ar tai būtų diversinio pobūdžio grėsmės, ar kitokios“, – sakė V. Grabauskas.

Jis taip pat akcentavo būtinybę bendradarbiauti su kitomis institucijomis – policija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

„Viešojo saugumo tarnyba galbūt ji dabar yra tokia realiai kaip tarpinė tarp policijos ir kariuomenės“, – sakė V. Grabauskas.

„Gali būti tos vadinamos pilkosios zonos, kurias reikėtų tikrai uždengti, nes gali būti tos situacijos, kai jau nebe policijos atsakomybė, o dar ir ne kariuomenės atsakomybė“, – teigė naujasis VST vadovas.

Anot V. Grabausko, svarbu, kad karo atveju prie ginkluotųjų pajėgų priskirta VST galėtų užtikrinti gynybos planuose numatytas funkcijas. Tuo metu institucijoms susidūrus su riaušėmis, svarbu, pasak jo, kad tarnybos pareigūnai ir policijos pajėgos veiktų pagal vienodą taktiką.

Naujasis tarnybos vadas taip pat išskyrė poreikį tęsti bendradarbiavimą su Ukraina, dalyvavimą Europos žandarmerijos pajėgų organizacijoje.

Pagal Vidaus tarnybos statutą, statutinių įstaigų vadovai skiriami penkerių metų kadencijai.

Po paskyrimo R. Požėlai ir V. Grabauskui suteikti vidaus tarnybos generolo laipsniai, o A. Paulauskui – generalinio komisaro laipsnis.

Nauji įstaigų vadovai pareigas turėtų pradėti eiti pirmadienį, spalio 28 dieną. Jų inauguracijos ceremonija tą dieną vyks Rotušės aikštėje Vilniuje. 

Autoriai: Greta Zulonaitė, Karolina Ambrazaitytė, Vilmantas Venckūnas

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: