2024.10.24 15:19 |Kategorija:  Cover news with delay

Venesuelos opozicijos lyderiams paskirtas ES teisių apdovanojimas (atnaujintas)

papildymai, atnaujinimai visame tekste, tekstas suskirstytas į skyrelius

Strasbūras, Prancūzija, spalio 24 d. (AFP-BNS). Europos Parlamentas (EP) prestižinį Europos Sąjungos apdovanojimą už minties laisvę ketvirtadienį skyrė Venesuelos opozicijos lyderei Mariai Corinai Machado (Marijai Korinai Mačado) ir jos sąjungininkui, buvusiam kandidatui į prezidentus Edmundo Gonzalezui Urrutiai (Edmundui Gonsalesui Urutijai).

„Edmundo ir Maria toliau kovoja už laisvą, teisingą ir taikų valdžios perdavimą ir narsiai gina milijonų venesueliečių bei šio Parlamento branginamas vertybes: teisingumą, demokratiją ir teisinę valstybę“, – sakė EP pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola), skelbdama šiemetinės Andrejaus Sacharovo premijos laureatus.

„Šis parlamentas palaiko Venesuelos žmones, Marią ir Edmundo kovoje už demokratinę šalies ateitį“, – sakė R. Metsola.

„Esame įsitikinę, kad Venesuela ir demokratija galiausiai nugalės“, – pridūrė ji.

E. Gonzalesas Urrutia po nugalėtojo paskelbimo pasidžiaugė Europos solidarumu su jo šalimi.

Jis socialiniame tinkle „X“ parašė, kad apdovanojimas „įkūnija gilų Europos tautų solidarumą su Venesuelos žmonėmis ir jų kova už demokratijos atkūrimą“.

M. C. Machado ir E. Gonzalezą Urrutią apdovanoti premija pasiūlė centro dešinioji Europos liaudies partija – didžiausia EP politinė frakcija.

Pernai Venesuelos opozicija išrinko M. C. Machado kandidate į šalies prezidento postą, tačiau režimo kontroliuojama Nacionalinė rinkimų taryba pašalino ją iš rinkimų.

Ją pakeitęs kitas opozicijos kandidatas ir diplomatas E. Gonzalezas Urrutia pasmerkė Venesuelos vyriausybės nesugebėjimą paskelbti oficialius šalies prezidento rinkimų rezultatus ir užginčijo Nicolaso Maduro (Nikolo Maduro) paskelbimą Venesuelos prezidentu.

E. Gonzalezas Urrutia paliko šalį šį rugsėjį, režimui paskelbus jo suėmimo orderį.

Šių metų rugsėjį priimtoje rezoliucijoje EP pažymėjo, kad tarptautinė rinkimų stebėjimo misija yra pripažinusi, jog Venesuelos prezidento rinkimai neatitiko tarptautinių standartų.

EP nariai pripažino, kad E. Gonzalezas Urrutia yra teisėtai ir demokratiškai išrinktas šalies prezidentas, o M. C. Machado – demokratinių jėgų lyderė. 

„Neįsivaizduojamų iššūkių akivaizdoje“

Kiti šių metų A. Sacharovo premijos finalininkai buvo Azerbaidžano mokslininkas ir kovos su korupcija šalininkas Gubadas Ibadoghlu, taip pat arabų ir žydų organizacija „Moterys skelbia taiką“ ir palestiniečių moterų asociacija „Saulės moterys“.

R. Metsola išreiškė pagarbą finalininkams, teigdama, kad jie „visi drąsiai pasisako už žmogaus teises ir minties laisvę neįsivaizduojamų iššūkių akivaizdoje“.

Ji teigė, kad namų arešto sąlygomis laikomo G. Ibadoghlu sveikatos būklė „šiuo metu labai prastėja“, ir paragino „Azerbaidžano valdžią panaikinti visus kaltinimus daktarui Ibadoghlu ir atšaukti draudimą jam keliauti“.

A. Sacharovo premija bus įteikta gruodžio 18 dieną Strasbūre vyksiančioje EP plenarinėje sesijoje. Venesueliečiai kaip nugalėtojai gaus 50 tūkst. eurų premiją.

Kraštutinių dešiniųjų įstatymų leidėjai buvo pasiūlę JAV milijardierių Eloną Muską (Iloną Maską) kaip žodžio laisvės gynėją, tačiau jų siūlymas nebuvo priimtas.

A. Sacharovo premija yra aukščiausias ES apdovanojimas, kasmet skiriamas žmonėms, reikšmingai prisidėjusiems prie kovos už žmogaus teises ar demokratiją.

50 tūkst. eurų dydžio A. Sacharovo premiją Europos Parlamentas įteikia kiekvienų metų pabaigoje per oficialų Strasbūre vykstantį plenarinį posėdį. Kandidatus gali skirti kiekviena Parlamento frakcija arba atskiri Parlamento nariai, o galutinį laimėtoją ar laimėtojus išrenka Parlamento pirmininko vadovaujama sueiga, kurią sudaro visų Parlamente atstovaujamų frakcijų pirmininkai.

Premija buvo teikiama disidentams, politiniams lyderiams, žurnalistams, advokatams, pilietinės visuomenės aktyvistams, rašytojams, motinoms, žmonoms, mažumų lyderiams, antiteroristinėms grupėms, taikos aktyvistams, prieš kankinimus pasisakiusiam aktyvistui, karikatūristui, ilgalaikiams sąžinės kaliniams, filmų kūrėjui, Jungtinėms Tautoms, kaip organizacijai, ir net vaikui, kovojančiam už teisę mokytis.

Ja visų pirma propaguojama saviraiškos laisvė, mažumų teisės, tarptautinės teisės laikymasis, demokratijos plėtojimas ir teisinės valstybės principo įgyvendinimas. 

Pernai Europos Parlamentas pagerbė Mahsos Amini, kurios mirtis Irane išprovokavo masinius moterų protestus, atminimą, įteikdamas prestižinį apdovanojimą už minties laisvę.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: