2024.10.25 09:21 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Putinas užbaigė BRICS viršūnių susitikimą

Kazanė, Rusija, spalio 25 d. (AP-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį užbaigė BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą ir pagyrė šio bloko vaidmenį kaip atsvarą tam, ką jis pavadino „iškreiptais Vakarų metodais“.

Tris dienas Kazanės mieste vykęs viršūnių susitikimas, kuriame dalyvavo 36 šalių vadovai ar atstovai, tarytum atskleidė, kad Jungtinių Valstijų vadovaujamos pastangos izoliuoti Rusiją dėl jos veiksmų Ukrainoje nepasiteisino.

Susitikime, kuris žymėjo pirmą per daugiau nei dvejus metus kelionę į Rusiją, lankėsi Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), dėl to supykdęs Kyjivą, ne kartą buvo kalbama apie karą.

A. Guterresas paragino Ukrainoje užtikrinti teisingą taiką, atitinkančią JT Chartiją, tarptautinę teisę ir Generalinės Asamblėjos rezoliucijas. Jis taip pat paragino nedelsiant nutraukti kovas Gazos Ruože, Libane ir Sudane.

Ketvirtadienį vakare surengtoje spaudos konferencijoje V. Putinas buvo paklaustas apie buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), galinčio sugrįžti į valdžią po lapkritį įvyksiančių rinkimų, pažadą nutraukti kovas Ukrainoje.

„Tai, ką neseniai pasakė ponas Trumpas, ką girdėjau, (tai, kad) jis kalbėjo apie norą padaryti viską, kad būtų užbaigtas konfliktas Ukrainoje. Man atrodo, kad jis tai pasakė nuoširdžiai. Mes tikrai sveikiname tokius pareiškimus, nesvarbu, kas juos daro“, – kalbėjo V. Putinas. 

V. Putino taip pat buvo paklausta, ar Rusijoje yra Šiaurės Korėjos karių, tačiau jis to nei patvirtino, nei paneigė. JAV trečiadienį pranešė, kad Rusijoje dislokuota 3 tūkst. Pchenjano karių, besitreniruojančių keliose vietose.

„Nuotraukos yra rimtas dalykas, jei yra nuotraukų, vadinasi, jos kažką vaizduoja“, – sakė jis, paklaustas apie palydovines karių nuotraukas.

V. Putinas pažymėjo, kad anksčiau tą pačią dieną įstatymų leidėjai Maskvoje ratifikavo paktą su Šiaurės Korėja dėl abipusės karinės pagalbos, kuris yra deklaruojamos strateginės partnerystės su Pchenjanu dalis.

„Niekada neabejojome, kad Šiaurės Korėjos vadovybė rimtai vertina mūsų susitarimus. Ką ir kaip mes darysime pagal šį (susitarimo) straipsnį, yra mūsų reikalas“, – teigė Rusijos vadovas.

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: