2024.10.25 12:37 |Kategorija:  Cover news with delay

I. Šimonytė atmeta prezidento kaltinimus dėl asmeniškumų formuojant VSD biudžetą

Vilnius, spalio 25 d. (BNS). Premjerė Ingrida Šimonytė atmeta prezidento Gitano Nausėdos kaltinimus dėl asmeniškumų formuojant Valstybės saugumo departamento (VSD) biudžetą ir sako, kad prezidentas net nebando būti visiems vienodai teisingas.

„Apie prezidento pasisakymus aš galiu tik pakartoti savo ankstesnį komentarą – man labai gaila, kad prezidentas net nebando būti visiems vienodai teisingas“, – penktadienį žurnalistams Telšiuose sakė I. Šimonytė.

„Visi ministrai tą patį galėtų pasakyti, kad Vyriausybė ir Finansų ministerija juos skriaudžia, visos kitos institucijos tą patį galėtų pasakyti. (...) Nėra tokio biudžeto, kuriuo visi galėtų būti patenkinti todėl, kad poreikiai ar norai yra iš principo neriboti, o galimybės, deja, visada iš principo ribotos“, – kalbėjo premjerė.

Taip ji komentavo G. Nausėdos interviu TV3 žinioms, kuriame valstybės vadovas per ateinančius trejus metus numatomą mažinti finansavimą VSD siejo su dabartinės valdžios asmeniškumais ir vadina nusikalstamu.

Pagal Vyriausybės spalio viduryje patvirtintą 2025-ųjų valstybės biudžeto projektą, VSD finansavimas kitąmet turėtų didėti 2,5 mln. eurų, iki 53 mln. 21 tūkst. eurų.

Tačiau kitų dvejų metų projekcija rodo, jog šios institucijos finansavimas gerokai mažės. Prognozuojama, kad 2026-aisiais VSD bus skirta 47,6 mln. eurų, 2027-aisiais – 47,8 mln. eurų.

Anot VSD, tokia situacija neatitinka kintančios nacionalinio saugumo aplinkos Rusijai tęsiant karinę agresiją Ukrainoje ir vykdant nekonvencines operacijas Europoje, taip pat prieš Lietuvą.

VSD direktorius Darius Jauniškis biudžetą prašė padidinti bent 15 mln. eurų.

Toks finansavimas Saugumo departamentui numatytas po to, kai birželį parlamentarai pritarė VSD pranešėjo informaciją tyrusios laikinosios Seimo komisijos išvadoms dėl G. Nausėdos pažeidžiamumo.

Taip pat konstatuota, kad G. Nausėdos ar jo atstovų prašymu VSD 2019 metais tikrino tuomet į prezidentus kandidatavusio G. Nausėdos komandą ir potencialius rėmėjus.

Autorė Karolina Ambrazaitytė

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: