2024.10.25 12:40 |Kategorija:  Cover news with delay

Premjerė JT vadovo apsikabinimą su A. Lukašenka vadina apgailėtinu

Vilnius, spalio 25 d. (BNS). Jungtinių Tautų (JT) vadovui Antonio Guterresui (Antonijui Guterišui) BRICS viršūnių susitikime Kazanėje paspaudus ranką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir apsikabinus Baltarusijos lyderį Aliaksandrą Lukašenką, premjerė Ingrida Šimonytė tokį elgesį vadino apgailėtinu ir nesuprantamu.

„Apgailėtina. Yra tokių žmonių tarptautinėse organizacijose ir ne tik tarptautinėse organizacijose, ir politinių lyderių tokių yra, kurie mano, kad jie gali kalbėtis su visais ir šen, ir ten“, – penktadienį žurnalistams Telšiuose sakė premjerė.

„Jungtinės Tautos yra visų pasaulio šalių organizacija, Jungtinės Tautos yra priėmusios Generalinėje Asamblėjoje ne vieną rezoliuciją, smerkiančią Rusijos invaziją į Ukrainą, ir toks elgesys mažų mažiausiai nesuprantamas“, – tvirtino I. Šimonytė.

Per susitikimą Rusijoje JT vadovas paragino Ukrainoje užtikrinti teisingą taiką, atitinkančią JT Chartiją, tarptautinę teisę ir Generalinės Asamblėjos rezoliucijas. Jis taip pat paragino nedelsiant nutraukti kovas Gazos Ruože, Libane ir Sudane.

Kyjivas pasmerkė A. Guterreso vizitą Rusijoje, o Ukrainos užsienio reikalų ministerija papriekaištavo, kad jis planuoja susitikti su „nusikaltėliu Putinu“. 

Jų susitikimas surengtas kitą dieną po to, kai Jungtinės Valstijos pareiškė turinčios įrodymų, kad Šiaurės Korėja į Rusiją išsiuntė tūkstančius karių.

Praėjusį kartą V. Putinas ir JT vadovas buvo susitikę pirmosiomis Rusijos karo prieš Ukrainą savaitėmis, kai A. Guterresas nuvyko į Maskvą per rusų vykdytą Mariupolio Pietų Ukrainoje apsiaustį.

Vėliau A. Guterresas prisidėjo prie pastangų dėl taikos ir padėjo tarpininkauti dėl 2022 metų susitarimo, pagal kurį Kyjivas galėjo saugiai eksportuoti grūdus iš savo uostų.

Maskvos pajėgos šiuo metu žengia į priekį Ukrainos rytiniame Donecko regione ir pamažu artėja prie svarbaus logistikos mazgo Pokrovsko.

Autorė Greta Zulonaitė

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: